Jubilál a paksi Gastroblues fesztivál

Noha a naptár szerint jövőre lesz épp harminc éve, hogy megnyitotta kapuit a Gastroblues fesztivál, Gárdai Ádáméknak idén is volt mit ünnepelni. Jú­nius vége és július eleje között rendezték meg a harmincadik nagy nemzetközi zenei és borbarát találkozót, ezúttal is neves külföldi, illetve hazai közreműködőkkel. A következő nyárig, a számszerűsített jubileu­mig sem maradnak zene és esemény nélkül a Gastroblues szerelmesei: december 3-án a paksi Csengey Dénes Kulturális Központban lemezbemutató koncertekkel, illetve vándorkiállítással várják a bluesmuzsika, a jófajta hal- és egyéb ételek, s nem utolsósorban a minőségi borok szerelmeseit.

2022. 11. 26. 13:30
null
20221124 budapest muzikum kossuth klub paksi gasztro blues fesztival sajtotajekoztatoja havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Paks városa sokáig a halászléről, 1969-től az atomerőmű építéséről, majd 1993-tól, a Paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztiválról lett nevezetes. – A kilencvenes évek elején Kaktusszal (Gárdai György – a szerk.) közösen gondoltuk ki ezt a csodálatos fesztivált, és ’93-tól csináljuk a Paksi Atomerőművel s a várossal, valamint a többi támogatóval együtt – idézte fel a kezdeteket Török Ádám, a Mini alapító-frontembere, aki szinte állandó fellépője a különleges és hiánypótló rendezvénynek. De nem csupán a neves fuvolista-énekes, hanem 

a hazai és a nemzetközi blues-, dzsessz- és rockszcéna kiválóságai is lázba hozzák a közönséget Pakson 

– a kezdetekkor csupán – az Új Hullám sörözőben, majd öt évre rá az ESZI csarnokban; később kibővülve olyan további helyszínekkel, mint az evangélikus templom, a szabadtéri színpad, a Gastroblues klub, vagy az ASE étterem. A fesztivál visszatérő fellépője Ripoff Raskolnikov osztrák blues énekes-dalszerző, Cliff ­Moore, az elhunyt ír gitáros, Gary testvére, Ju­lian Sas holland gitáros vagy Ian Segal énekes-gitáros.
A hazai előadók közül az esztergomi Tűzkerék xT zenekar a legtöbbször fellépő banda, amely 1990 óta ápolja Radics Béla zenei örökségét. Emellett különböző aktuális formá­cióival képviselteti magát Tátrai Tibor, Deák Bill Gyula, valamint Takáts Tamás. A Gastroblues több mint egy fesztivál. Családias hangulatú közönségtalálkozó, ételfőző verseny, hozzá finom és minőségi borokkal – és persze jobbnál jobb muzsikával.
Gárdai Györgynek, akit mindenki csak Kaktuszként ismer, és egészen fiatal kora óta a minőségi beat-, rock-, blues­zene, valamint a finom ételek és különleges borok rajongója, sikerült mindezt egyetlen rendezvénybe sűrítenie. Nemzetközi vonalon olyan előadókat szerződtetett és léptetett fel, mint Chris Farlowt szólóban illetve a Colos­seummal, a világ élvonalbeli billentyűsei közül pedig Jon Lordot (Deep Purple), Keith Emersont (ELP), Rick Wakemant és a Uriah Heep kiváló szerző-hammondosát, Ken Henslyt.
A gitárosok közül az ESZI csarnok színpadán járt Al Di Meola, Robben Ford vagy éppen Eric Gales.Néhány éve fia, Ádám vette át édesapjától a stafétát, és ugyanolyan lelkesedéssel vetette bele magát a munkába. Mint mondta, „a fiam még csak hároméves, remélem, ha eljön az ideje, ő viszi tovább a szervezést”. Az ifjabb Gárdai – a családi hagyományokhoz hűen – fontosnak tartja a kapcsolatápolást Paks történelmi magyarországi testvérvárosaival, Galántával (Felvidék) – amelynek Kolek Péter személyében most új, magyar polgármestere van –, Kézdivásárhellyel (Erdély, Székelyföld) Zentával (Délvidék) és a kárpátaljai Viskkel. Ez utóbbi város felújított óvodájának működtetéshez járulnak hozzá jótékonysági céllal egyfelől a fesztivál bevételéből, másfelől összegyűjtött adományokból. Ennek érdekében Takler András borász jóvoltából – aki zenerajongóként a kezdetektől részt vesz a fesztivál életében – árverésre bocsátanak egy, az évekkel korábban elhunyt Uriah Heep-zenész, Ken Hensley által dedikált 2006-os évjáratú vörösbort, ezzel is támogatva a viski óvoda működését. Ahogy Gárdai Ádám fogalmazott: „A határon túliakkal a zene köt össze bennünket.”


Aligha létezik hazánkban olyan jól dokumentált eseménysorozat, mint a paksi nemzetközi zene-, bor-, illetve gasztrotalálkozó. – Minden évben egy összefoglalót adunk ki a Gastroblues fesztivál koncertjeiből – folytatta a beszámolót a rendezvény főszervezője, hozzátéve, hogy idén mindez kibővült a jubileumi anyagokkal is. A harmincéves évforduló tiszteletére két exkluzív kivitelű kötetet is útjára bocsátottak: az egyik – most először kemény fedelű borítóval 

a Harminc fesztivál története hangban, képben, írásban címet viseli. Nyolcszáz, zömében színes és kincset érő fotók a zenei találkozó hazai és nemzetközi fellépőiről magyar, angol, német és orosz nyelvű bevezetővel. Mindehhez mellékelve négy DVD, amely a három évtized legemlékezetesebb koncertjeit, pillanatait dokumentálja a jelennek és majdan az utókornak.


A másik komplex kiadvány ezzel egy időben Harminc fesztivál és harmincöt év klub története címmel látott napvilágot. „Ez a könyv legyen emlék mindazoknak, akik részesei voltak a harminc fesztiválnak, valamint kedvcsináló a következő találkozókhoz” – szól az ajánló, amelyhez csupán annyit tennénk hozzá, hogy a hátsó borító belseje In Memoriam címmel egy olyan CD-t rejt, amely az 1993 és 2022 év közötti koncertek kiemelt eszenciája.
December 3-án 17.30 órai kezdettel lemezbemutató koncerttel, illetve Gastroblues-vándorkiállítással várják a blues, a dzsessz és a rock, valamint a finom ételek és borok rajongóit a paksi Csengey Dénes Kulturális Központba. A kitűnő hangulatról a Stones Sixty Session, a Blues MD, valamint a Tűzkerék xT gondoskodik.

Borítókép: Török Ádám (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.