Ismét Erős Kingát választották a Magyar Írószövetség elnökének

A Magyar Írószövetség tisztújító közgyűlést tartott december 10-én Budapesten. Megválasztották az 56 fős választmány ­tagjait, majd a közgyűlést követően a választmány hatfős elnökséget és elnököt választott. A közgyűlésen adták át az egyesület új örökös tagjainak és posztumusz örökös tagjai­nak díjait. Magyarország legrégebbi és legnagyobb tagságú irodalmi szervezetének elnöke ismét Erős Kinga, aki az előző ciklusban is betöltötte a posztot. Lapunk az inspirációjáról, tervei­ről kérdezte.

2022. 12. 12. 7:05
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Írószövetség tisztújító közgyűlésén újabb három évre Erős Kingát választották meg a szervezet elnökének. Az új elnökség tagjai: Bene Zoltán, L. Simon László, Lőrincz P. Gabriella, Rózsássy Barbara, Soltész Márton és Szentmártoni János.


Az elnök beszámolójából kiderült, hogy a szervezet jelentős eredményeket köszönhet az előző hároméves munkájának. Stabilizálódott az anyagi háttere, azt az időszakot pedig, melyet a Covid miatti lezárások megnehezítettek, nemcsak kitűnően átvészelte, de előnyére is tudta fordítani. Így ­például az irodalom jelenléte az online térben megnőtt. Eredményes pályázatokat írt ki az írószövetség, melyekre várakozáson felül sok pályamű érkezett, ­például az Együtt a versben pályázatra több mint 6800 verset küldtek be. Az irodalom egyre több fesztiválon képviseltette magát az írószövetség jóvoltából, és elkezdődött a Dióhéj Irodalmi Találkozó. Az Olvasat (Olvasat.hu) folyóiratban elindult a Zöld rovat.


A különböző szakosztályok közül a szociográfiai szakosztály bizonyult a legaktívabbnak. Megszületett az első, Jókai Mórról szóló dokumentumfilm Szabó Mihállyal együttműködve. A tehetséggondozás területén az eredmények közé tartozik, hogy az írószövetség az elmúlt ciklusban alapította a Debüt-díjat, és a tehetséggondozásban szorosan együttműködik az Előretolt Helyőrség Íróakadémiával és a Csikófogattal; előbbi egyetemista, utóbbi a középiskolás korú tehetségeket fedez fel.

A sikerek mellett 2021-ben már látszott a Covid okozta válság hatása, jelenleg az írószövetség is érzi a mindenkire ható nehézségeket, melyek kulturális téren különösen nagy kihívást jelentenek. Erre a helyzetre utalva tette fel lapunk a kérdést. Az újraválasztott elnök a várható nehéz­ségek ellenére is erős inspirációkról nyilatkozott lapunknak.

 

 Fontosnak tartom, hogy annak a munkának, melyet megkezdtünk, legyen kifutása, érjenek be azok a folyamatok, melyeknél bábáskodtam. Például hamarosan nyolcvanéves lesz az írószövetség. Tíz évvel ezelőtt nagyon kedvezőtlen korfája volt a szervezetnek. Mostanra látszik beérni a fiatalítási törekvés. Ezt az is jól mutatja, hogy öt negyven év alatti tag került be az új választmányba.

 

A fiatalítás mellett beszámolójában az előző ciklus nagy eredményei közé sorolta, hogy az írószövetség új tehetségeket fedezett fel különféle pályázatok segítségével, ezért a továbbiakban is írnak majd ki nyílt irodalmi pályázatokat, például a Méhes György-pályázatsorozat az irodalmi élet minden műfajában kínál majd lehetőséget írások beküldésére. Lapunk kérdésére arra is biztatta azokat a tehetségeket, akik csupán az asztalfióknak írnak, hogy ne féljenek a nyilvánosságtól.


– Azt ajánlom, hogy publikáljanak minél többet, hiszen a folyóiratok alapján ismeri meg a szakma egymást. Járjanak rendezvényekre, táborokba, ismerkedjenek a szakma képviselőivel, de mindenekelőtt a publikációt emelem ki – hangsúlyozta a Magyar Írószövetség régi-új vezetője.
Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a fiatal tehetségek egyéni ambícióinak támogatásán túl az irodalmi közösség problémáival is szembe kell néznie a társaságnak. A háborús helyzet az írószövetséget is megterheli.

Nem könnyű kulturális intézményt vezetni olyan nehéz körülmények között, melyet a háborús, a gazdasági és az energetikai válság határoz meg. A következő hónapokban higgadtságra és realitásérzékre lesz szükség. Ez nem azt jelenti, hogy a feladataink kevesebbek lennének, hanem hogy ilyen körülmények között is sikerülhet új utakat találnunk, ahogyan a koronavírus-járvány alatt is sikerült

 – fogalmazott.


Mindazonáltal – tette hozzá az elnök – senki nem lát a jövőbe. Nem tudható, milyen konkrét nehézségekkel kell majd számolni, de bízik benne, hogy helytállnak. – Szeretnénk élni a felkínálkozó lehetőségekkel, hiszen a Covid alatt is olyasmikbe fogtunk bele, amikre korábban nem is gondoltunk – utalt sok szervezet és intézmény közös Covid-tapasztalatára.

 

Borítókép: pillanatkép a tisztújító ülésről (Fotó: Kurucz Árpád)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.