Virtuóz hegedűszólóval indul az év

A világhírű magyar hegedűiskola egyik legkiemelkedőbb képviselőjét hozza el az Anima Musicae Kamarazenekar Stuller Gyula személyében a Nádor Terembe pénteken. A Svájcban élő hegedűművész több mint harminc éven át volt a Lausanne-i Kamarazenekar koncertmestere, az Animato-sorozatban pedig az együttes vendégeként hallhatja a közönség.

Magyar Nemzet
2023. 01. 12. 9:00
null
Fotó: Pinter Balazs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Animato-bérlet harmadik koncertjén – Szabadi Vilmos és Kállai Ernő nagy sikerű produkciói után – Stuller Gyulával lép színpadra az Anima Musicae Kamarazenekar az új év első koncertjén. A hazai publikum számára ismét egyedülálló zenei pillanatokat ígér az együttes, annál is inkább, mivel a kiváló hegedűst ritkán hallhatják a magyarországi koncerttermekben.
 

Stuller Gyula és az Anima Musicae Kamarazenekar nem először adnak közös koncertet, szakmai kötelékük több ponton is összeér: az együttes művészei, Borsos Kata és Kovács Adél egyetemi éveik alatt a pedagógusként is elismert művésznél tanultak Svájcban. 

A sorozat korábbi vendégkoncertmesterei közül nehéz kiemelni bárkit is, hiszen egytől egyig zseniá­lis zenészek, azonban Stuller Gyula művészetében különösen ritka kincs, ahogyan a magyar és a nemzetközi komolyzenei tradíciók találkoznak. Elég csak megemlíteni néhány legendás tanárt, akik mesterei voltak: Halász Ferenc, Végh Sándor, Pauk György, Varga Tibor, ­Nathan Milstein.


A hegedűművész a Szigeti-verseny díjazottjaként fiatalon hódította meg Európa legjelentősebb koncerttermeit, szólistaként és kamarazenészként egyaránt nagy sikereket ért el. Koncertmesteri tapasztalatait is a legnívósabb zenekaroknál gyarapította: svájci versenygyőzelme után Varga Tibornak köszönhetően a Detmoldi Kamarazenekar, később pedig a ­Lausanne-i Kamarazenekar koncertmestereként tevékenykedett több évtizeden keresztül. Különleges pedagógiai érzékére is Varga Tibor figyelt fel, akinek Stuller Gyula később asszisztense lett, majd Svájc legjelentősebb zeneművészeti intézményeiben, Fribourgban, Sioanban és ­Lausanne-ban is tanári állást kapott. Növendékei a világ legkülönbözőbb pontjairól érkeznek, és rendszerint a legjelentősebb nemzetközi zenei versenyek díjazottjai.
 

A január 13-i koncert a műsort tekintve is kivételes élményeket tartogat a nagyérdemű számára: ritkán hallható, sokszínű magyar művek mellett a kamarazenekari repertoár egyik legismertebb műve is felcsendül. 

A hangverseny Bartók Román népi táncaival kezdődik Stuller Gyula vezetésével, majd Farkas Ferenc Arie e ­Rondo all’ungherese című kompozíciójában szólistaként hallhatják a hegedűművészt, G. Horváth László­val kiegészülve. Ezt követően – visszatérve a koncertmesteri székbe – Veress Sándor Négy erdélyi táncát adják elő, a szünet után pedig Csajkovszkij méltán nép­szerű C-dúr vonósszerenádja hangzik el. A zenekar szintén visszatérő vendégként köszöntheti a hegedűművész feleségét, Yukari Shimanukit, aki ezúttal nem szólistaként, hanem az együttes brácsaszólamában játszik.

Borítókép: Anima Musicae Kamarazenekar (Forrás: Anima Musicae)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.