A Nemzeti Táncszínház is csatlakozik a Színházi Olimpiához

A Nemzeti Táncszínház is csatlakozik az április 1. és július 1. között Magyarországon megrendezendő 10. Nemzetközi Színházi Olimpiához. A világszínházi találkozón csaknem 70 helyszínen, 35 ország, 200 társulata mutatkozik be.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 11. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Táncszínház is csatlakozik a 10. Nemzetközi Színházi Olimpiához. Az áprilisi fesztiválon fellép többek között a Bozsik Yvette Társulat és Tadashi Endo butoh táncos, az M Studio, az Aterballetto, valamint a Vertigo Dance Company. 

Bozsik Yvette társulata idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. Fotó: Facebook

 

A színházi fesztivál nemzetközi táncelőadásai egyben a hazai legnagyobb táncünnep, a Budapest Táncfesztivál programjai is lesznek, ahol neves külföldi táncegyüttesekkel, jubiláló magyar művészekkel és a hazai közönség kedvenceivel is találkozhat majd a közönség.

Bozsik Yvette táncművész, koreográfus által alapított és vezetett, idén 30 éves Bozsik Yvette Társulat hosszú évek óta dolgozik együtt a németországi Göttingenben élő és alkotó Tadashi Endóval, aki az egyik legnagyobb ma élő butoh táncos és koreográfus. Munkájuk gyümölcseként 2019-ben Brazília és Németország után Magyarországon is bemutatták a HA DO – hullámmozgás című butoh-előadást. A modern kori háborúk szenvedőinek és halottainak mementójaként elkészült megrázó művet május 16-án láthatja újra a közönség a Táncszínház nagytermében.

 

A sepsiszentgyörgyi M Studio és a Fren_Ák Társulat [email protected] című közös produkciója Shakespeare művét újszerű értelmezésben tárja a közönség elé.

Frenák Pál, aki harmadik alkalommal dolgozik együtt a társulattal, a drámából a társadalmi ellentétek helyett a szereplők belső vívódásait ragadja meg. Az előadás a 2022-es FLOW4 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál nyitó előadása volt, Budapesten május 17-én láthatja a közönség a Táncszínház kistermében.


A több mint 45 éve alapított Aterballetto, Olaszország egyik vezető táncegyüttese, amelynek repertoárján olyan ismert koreográfusok alkotásai szerepelnek, mint William Forsythe, Johan Inger vagy Jirí Kylián. Az együttes két koreográfus által jegyzett Yeled / Shoot me című előadásával érkezik Budapestre a Színházi Olimpia keretében, az Olasz Kultúrintézettel együttműködésben. A produkciót egyébként 2022 áprilisában mutatták be az együttes székhelyén, Reggio Emilia városában, és egy évvel később, április 27-én és 28-án debütál Magyarországon a Nemzeti Táncszínházban.
Az izraeli Eyal Dadon koreográfus Yeled című munkája az Aterballetto tizenhat táncosának tolmácsolásában látható. A darab, amelynek címe héberül gyermeket jelent, az ősi ártatlanság elvesztését kutatja. Az előadás második felében Shoot me címmel az olasz Diego Tortelli koreográfiája látható; a zene és tánc egy fantáziadús és érzelmekkel teli darabban egyesül.
 

Május 1-jén és 2-án Izrael egyik legismertebb táncegyüttese a Vertigo Dance Company mutatkozik be Budapesten. Az együttest Noa Wertheim és Adi Shaal alapította 1992-ben, azzal a céllal, hogy a művészeten keresztül álljanak ki fontos társadalmi ügyek mellett és társadalmi változásokat indukáljanak. 

Májusban Noa Wertheim Pardes című új alkotása is látható, amit a pandémia okozta bezártság hívott életre.

A cím óperzsa eredetű, fákkal teli kertet jelent, ebből származik a paradicsom neve. Az előadás zenéjét Itamar Doari, a nemzetközi hírű ütőhangszeres művész szerezte.
 

Borítókép: Bozsik Yvette Társulat (Fotó: Facebook/BYT)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.