A színháztörténelem a Kárpát-medencében íródik

A budapesti Nemzeti Színház a 2023-as világszínházi találkozó, a 10. Színházi Olimpia szervezője, amely programsorozat művészeti vezetőjének a Nemzetközi Színházi Olimpia nemzetközi bizottsága Vidnyánszky Attila rendezőt, a Nemzeti Színház igazgatóját kérte fel. A szervezők pedig nem egyetlen város, illetve intézmény privilégiumaként tekintenek a rendezvényre, hanem úgy, mint az ország közös színházi ünnepére. E szándékot erősíti, hogy több tucatnyi helyszínen, áprilistól júliusig – számos program esetében még ezen is túl, mintegy háromszáz rangos esemény várja az érdeklődőket, amelyben partnerek az anyaországi, sőt még a határon túli színházi gondolkodók, teátrumok is. A mai sajtótájékoztatón e sokszínű színházi találkozó részleteibe kaptunk betekintést.

2022. 12. 13. 18:00
null
Színház olimpia sajtótájékoztató. Vidnyánszki Attila Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!” – Madách Imre Az ember tragédiája sorait választotta mottónak a 10. Színházi Olimpia szervezői csapata. 

A 2023-as magyarországi színházi találkozóra több mint 35 ország, több mint kétszáz társulat és ötvennél több előadás jelentkezett be,

amelyek – nem kizárólagosan – húsvéttól Szent Iván-éjig tartanak. Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház igazgatója művészeti vezetőként felel a 2023-as olimpiáért. A direktor az elmúlt évtizedekben rendkívül széles nemzetközi kapcsolatrendszert alakított ki, többek között a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) 2014-es megalapításával. A nagyszabású program megszervezése azonban hatalmas feladat, amelyhez számos teátrum – de ha lehet így fogalmazni, szinte az egész magyar színházi szakma – partnerként csatlakozott a Nemzeti Színházhoz.

A programok között találunk prózai, zenés és táncelőadásokat, gyermek- és ifjúsági színházi darabokat is, amelyekről bővebben a www.szinhaz.org oldalon olvashatnak az érdeklődők. 

Az alapításának 200. évfordulóját ünneplő Miskolci Nemzeti Színház, valamint a kortárs magyar színházi seregszemlét szervező Debrecen az olimpia kiemelt helyszínei. 

Az International School of Theatre Anthropology műhelyként működik majd Pécsváradon Eugenio Barba irányítása alatt. A magyar bábszínházak és a táncművészek szintén az egész országra kiterjedő programsorozattal csatlakoznak a világszínházi eseményhez. A programban utcaszínházi látványosságok éppúgy szerepelnek, mint szakmai események: könyvbemutatók, workshopok, mesterkurzusok, kiállítások és konferenciák. Az olimpia kínálatának szakrális vonulatát pedig passióelőadások adják majd.

A 10. Színházi Olimpia több szempontból egyedülálló lesz, hiszen a jubileumi színházi fesztivál központi eseményeit a IX. MITEM öleli fel a Nemzeti Színházban. De fesztivált rendez az idei évadban százéves Budapesti Operettszínház is, három – köztük két külföldi – Csárdáskirálynő-előadással várják az érdeklődőket. A Győri Nemzeti Színház pedig a Duna menti teátrumoknak ad lehetőséget arra, hogy bemutatkozzanak.

– Komoly fejtörést okozhat – mivel annyi párhuzamos eseményt szerveztünk –, hogy hova is megyünk el. Valószínűleg el kellene menni három hónapos szabadságra és csak színházat nézni, s ez még csak Budapest és környéke – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila. 

Tehát tele van csodával az egész program. Mérhetetlenül büszke vagyok. S büszkék is lehetünk az egész országra és Budapestre, hogy ilyen kultúránk van, s hogy ilyesmire vállalkoztunk és meg is valósítjuk 

– tette hozzá.

 

A sajtótájékoztatón Pataki András, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy lehetetlen nem meghatódva beszélni e grandiózus olimpiáról, hiszen 2023-ban a világ színháztörténelme a Kárpát-medencében íródik. Hozzátette, hogy a kulturális kormányzat nagyságrendileg négymilliárd forinttal járul hozzá a 10. Színházi Olimpia sikerességéhez.

Ahogy azt a Nemzeti Színház igazgatója is kiemelte, az olimpiához hasonló színházi eseményt még nem rendezett Magyarország, hogy a 2023-as év legjelentősebb kulturális eseménye lesz nemcsak itthon, hanem – végignézve az elmúlt évtizedek színházi történéseit – világszínházi viszonylatban is.

Borítókép: Vidnyánszky Attila a sajtótájékoztatón (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.