Munkácsy Mihály ezüstkoszorújának másolatával ajándékozná meg Munkácsot Békéscsaba

Munkácsy Mihály születésének száznyolcvanadik évfordulójához közeledve Munkács és Békéscsaba több közös programot is szervezne. Erről Munkácson egyeztetett Bácsmegi Gábor, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója és Tarpai József, a Munkácsy Mihály Magyar Ház vezetője. A jubileumra Munkácsra kerülne a magyar festőművész Békéscsabán található ezüstkoszorújának a másolata.

2023. 02. 25. 19:45
null
Forrás: Munkácsy Mihály Múzeum/Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Munkácsy Mihály születésének 179. évfordulóján Tarpai József, a Munkácsy Mihály Magyar Ház igazgatójának meghívására látogatta meg a munkácsi kulturális intézményt Bácsmegi Gábor, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója és Fülöp Máté régész azzal a céllal, hogy megbeszéljék az együttműködés lehetőségeit. Az anyaországi delegáció megkoszorúzta Munkácsy Mihálynak az épület alsó szintjén álló szobrát, majd Bácsmegi Gábor a Munkácsy Mihály Múzeumról és a festőfejedelem Csabán töltött éveiről tartott előadást a jelenlévőknek. Az ünnepségen részt vett Albertné Simon Edina ungvári konzul és Gyebnár István misszióvezető, a beregszászi konzulátus munkatársa, a munkácsi diákok Kolibri Csoportja pedig bemutatta legújabb képzőművészeti alkotásait a békéscsabai meghívottaknak, akik megtekintették az Erdélyi Béla Alkotóházat is, ahol jelenleg menekült művészek élnek és alkotnak – olvasható a Munkácsy Mihály Múzeum Facebook-oldalán.

A munkácsi diákok Kolibri Csoportja is bemutatta alkotásait Munkácsy Mihály születésének 179. évfordulóján (Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum/Facebook)

A találkozón szóba került, hogy a munkácsi Magyar Ház és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum közösen szeretné megünnepelni a névadó festőgéniusz születésének jövőre esedékes száznyolcvanadik évfordulóját. 

Erre az alkalomra kerülne Munkácsra, Munkácsy Mihály szülővárosába Békéscsabáról a munkácsiak által készíttetett ezüstkoszorú másolata, amelynek eredetije Békéscsabán tekinthető meg. A koszorút akkor készítette számára Munkács városa, amikor díszpolgári címet kapott.

 Munkács és Békéscsaba tervezett együttműködése a kárpátaljai és a békéscsabai képzőművészeket is közelebb hozná egymáshoz, és kiterjedne az idegenforgalomra.

Az ungvári TV21-nek adott interjúban Bácsmegi Gábor elmondta: Munkácsy Mihály élete nagy részét Békéscsabán töltötte, ezért a csabaiak nem csupán a múzeumot nevezték el róla, hanem az egyik városnegyedet is, amelynek a szlogenje – Békéscsaba Munkácsy városa – is erre utal. Bár a festőnek nehéz sora volt a békési településen, sosem feledte el ezeket az éveket, amelyek festészete első szakaszát határozták meg. Bácsmegi Gábor szerint a művész szívesen járt vissza Békéscsabára.  

Tarpai József az ungvári televíziónak adott nyilatkozatában kifejtette: a Munkácsy Mihály Magyar Ház vezetősége több olyan előadást fog szervezni, amelyek szakmai színvonalon népszerűsítik majd Munkácsy Mihály életét és munkásságát mind a magyar, mind az erre nyitott ukrán lakosság körében, hiszen a világhírű festőművész, Munkács szülötte hidat képez közöttük. Ebben a misszióban lesz segítségükre a békéscsabai múzeum. 

Munkácsy Mihály festőművész szobra a róla elnevezett munkácsi Magyar Házban (Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum/Facebook)

A 179 éve, 1844. február 20-án született Munkácsy Mihály, a nemzeti festészet egyik megteremtője, Lieb Mihály néven látta meg a napvilágot Munkácson, egy bajor gyökerű tisztviselőcsaládban, írja Facebook-oldalán az ungvári TV21. 

Hatéves volt, amikor meghaltak a szülei, ezért Békéscsabára került anyai nagybátyjához. Itt asztalosinasként dolgozott, és megismerkedett Szamossy Elek portréfestővel, aki mellett két évig tanulta a festőművészet alapjait. Tizennyolc évesen Pestre költözött, ahol elnyerte a Képzőművészeti Társulat támogatását. 1865-től a Bécsi Képzőművészeti Akadémia előkészítőjére járt, majd visszatért Magyarországra. 1867-től ösztöndíjjal tanult Párizsban, aztán Münchenben, később Düsseldorfban. A családnevét 1868-ban magyarosította Munkácsyra. Ebben az évben festette meg az Ásító inast, egyedi stílusa első képét. 

Borítókép: Tarpai József, a munkácsi Magyar Ház és Bácsmegi Gábor, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója Munkácson tárgyalt a két intézmény együttműködési lehetőségeiről (Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum/Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.