Munkácsy Mihályt ünnepelték a festő születésének 179. évfordulóján a békéscsabai múzeumban

Munkácsy Mihály születésének 179. évfordulóját kiállításmegnyitóval és koszorúzással ünnepelték a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. A sajtó képviselőinek bemutatott Munkácsy fürdőzik című időszaki tárlat a XIX. századi fürdőkultúrát járja körül, és várhatóan márciustól lesz megtekinthető a múzeum részleges zárva tartása miatt.

2023. 02. 21. 10:30
null
Munkácsy fürdőzik címmel nyílt kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeumban. Fotó: A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Munkácsy Mihály Múzeum életében február 20-a, a névadó festőművész születésnapja mindig jelentős esemény – mondta a Munkácsy fürdőzik című időszaki kiállítás békéscsabai sajtóbemutatóján Bácsmegi Gábor. A múzeumigazgató kiemelte: ebben az évben nemcsak koszorúznak, hanem elindítanak egy izgalmas sorozatot is azzal a céllal, hogy Munkácsy Mihálynak azokat az alkotásait is bemutassák a múzeumba járó közönségnek, amelyek még sosem szerepeltek kiállításon, vagy csak nagyon ritkán. Ennek a sorozatnak az első állomása a Munkácsy fürdőzik című tárlat, amelynek Gyarmati Gabriella művészettörténész volt a kurátora. 
 

A kiállítás ötletét egyetlen grafika adta, az Ostendében című kétoldalas munka, amely a máig népszerű belga üdülőhelyen, Ostendében készült, akárcsak a válogatás másik két grafikája. Mindhárom művészeti alkotás több szálon futó kultúrtörténeti vonalat kapcsol össze, mutatott rá a múzeum szakembere, Gyarmati Gabriella.


A halásztelepülésből a XIX. század második felében a tengeri fürdők királynőjévé avatott Ostendét elsőként a belga király választotta nyári tartózkodási helyéül. A fürdőtelepülést kezdetben elsősorban arisztokraták, pénzemberek, nagyiparosok, kereskedők és híres művészek látogatták, köztük a magyar festőzseni, Munkácsy Mihály. A békéscsabai múzeum amellett, hogy betekintést nyújt Ostende nemzetközi sikertörténetébe, korabeli fényképek, filmfelvételek és dokumentumok segítségével azt is körüljárja, milyen rekreációs lehetőségek várták Munkácsy Mihályt a hűs vizű Északi-tengernél. 

Gyarmati Gabriella, a Munkácsy fürdőzik című kiállítás kurátora és Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója. (A szerző felvétele)

A kiállítás arra a kérdésre is válaszol, mutatott rá Gyarmati Gabriella, miért látogatta a korabeli ember előszeretettel Ostendét. A magyarázat a Belgiumot felvirágoztató II. Lipót királyhoz köthető, aki elfogadta a korabeli orvostudomány azon álláspontját, miszerint az Északi-tenger jótékonyan hat az emberi szervezetre. Az uralkodó tudományos vizsgálati eredmények alapján döntött úgy, hogy világfürdővé alakítja a halászatból, vitorla-vászonszövésből, hajóépítésből és osztrigatenyésztésből élő kisvárost.


Maga a belga királyi család is Ostendét választotta nyári tartózkodási helyéül, palotát is épített a tengerparton. Majd elkészült az akkori Európa egyik legexkluzívabbnak tartott szállodája, a Kursaal, amelyet elegáns hotelek egész sorának a megnyitása követett. A fürdővendégek szórakoztatásáról hangverseny-, játék-, bál- és vívótermek, golf- és teniszpályák, valamint lóversenypályák gondoskodtak. 
 

Munkácsy Mihály több alkalommal, például a Krisztus Pilátus előtt című festményének a befejezése után is hosszabb ideig kezeltette magát a francia Lamalou-les-Bains fürdőhelyen, de arról is maradtak fent adatok, hogy a németországi Baden-Badenben is megfordult. A belgiumi Ostendén azonban dolgozott is. Itt készült a kiállítás központi képe, a kétoldalas grafitmunka, amelyet a Munkácsy Mihály Múzeum korábban egy árverésen vásárolt. Ezt az alkotást egészíti ki a Boda József műgyűjtő tulajdonát képező Ostende című vázlat, amely egy 1890 körül készült ceruzarajz. Ezt Boda József a Munkácsy Mihály Múzeum vétele után néhány évvel, szintén egy árverésen vásárolta meg saját részére. A harmadik kiállított Munkácsy-kép a Magyar Nemzeti Galéria Tengerpart című vízfestménye, amelyen a következő ajánlás olvasható: „A kedves kis Blankának egyetlen aquarellem, július 16 1895 Munkácsy.” 


A Munkácsy fürdőzik című időszaki kiállításon Emile Charles Wauters brüsszeli festő Munkácsy Mihályt ábrázoló arcképe is megtekinthető. Ez az alkotás 1885 és 1890 között készült temperával és pasztellel papírra. Mindemellett a kurátori koncepciónak megfelelően a látogató megismerkedhet a korabeli belga gasztronómiával, a tengerparti ruhadivattal, az utazási és fürdőzési szokásokkal. De elidőzhet annál a gondolatnál is, hogy az ostendéi osztriga az európai konyhaművészet felsőkategóriás fogása volt. 

A Munkácsy Mihály Múzeum kiállítása a korabeli fürdőkultúrába is betekintést nyújt. (A szerző felvétele)

A Munkácsy fürdőzik című kiállítás sajtóbemutatója után Bácsmegi Gábor és Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a múzeumépület előtti ünnepségen emlékezett meg a 179 éve a kárpátaljai Munkácson született Munkácsy Mihályról, a békéscsabai múzeum névadó mesteréről, aki a békési városban indult el a festői pályán. Sokéves hagyományt követve az elöljáróságok a múzeumkertben álló Munkácsy-szobrot is megkoszorúzták. 
 

A Munkácsy fürdőzik című tárlat az energiaválság miatt részlegesen zárva tartó múzeum újranyitása után, várhatóan márciustól június 25-ig lesz megtekinthető a Rell Lajos teremben.

 

(Borítókép: A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum főépülete. A szerző felvétele.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.