A bartóki hagyományok nyomában

Március 1-jén nyílt meg az Essentia Artis, a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogram 2019–2022. évi ösztöndíjas évfolyamának zárókiállítása a Pesti Vigadó VI. emeleti kiállítóterében. Az április 2-ig tartó nagyszabású ingyenes programhoz négy tematikus nap is társul, amelyből az első a március 9-i Tiszta forrásból tematikus nap.

2023. 03. 07. 5:56
null
20230201 Budapest Az Essentia Artis a Magyar Művészeti Akadémia művészeti ösztöndíjasainak összművészeti kiállításának és programsorozatának megnyitója. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet képen: Káel Norbert zongoraművész Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bartók Béla születésnapjára emlékezve, a hagyományos motívumrendszerből építkező művészek produkciói tekinthetők meg a nemrég útjára indult Essentia Artis összművészeti seregszemle első tematikus napján. A március 9-i, csütörtöki Tiszta forrásból címmel beharangozott eseményekre a szervezők reggeltől estig várják az érdeklődőket a Pesti Vigadóba, amely egyben a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) székháza is. E napon többek között Káel Norbert zongoraművész, zeneszerző és Berecz Mihály Junior Prima díjas zongoraművész zenei előadásait élvezheti a közönség, ám a divat szerelmesei számára is számos érdekes beszélgetés és divatbemutató kínálkozik. A magyar divattervezés kiemelkedő alkotói arról folytatnak diskurzust, hogyan öröklődnek, formálódnak, válnak a modern világ természetes részévé a régi motívumok, alapanyagok és technikák az általuk megálmodott ruhák, textilek, ékszerek vonatkozásában. Nagy Gábor néprajzkutató, népzenész, fotográfus, aki a pásztorzenének egy speciális területét, a különböző hangkeltő eszközök, így a csengők és a kolompok hangolását, válogatását, illetve használatát is kutatja. Míg Bumberák Maja – aki az óvodapedagógusok és tanárok figyelmére számít – élőszavas mesemondást tart, addig Vidák Anna, Kiss Gabriella és Barsi Csaba munkáiból kiderül, hogy mitől csillognak a Kalotaszeg asszonyai? Mivel tehetik rangosabbá öltözéküket a férfiak és mit kell viselni, ha a nemez a divat?

bartóki - essentia
Az Essentia Artis egy hónapon keresztül 70 programmal várja az érdeklődőket (Fotó: Havran Zoltán)

Káel Norbert, aki a crossover zenei stílus egyik legismertebb képviselője, a hazai és nemzetközi zenei élet aktívan koncertező szereplője a Vigadó Makovecz Termében tart előadást Az improvizáció eszközei a klasszikus zenében és a jazzban címmel 12 óra 15 perctől, majd este koncertet ad. Lapunknak úgy nyilatkozott az improvizációról, hogy az a zene egyik alapvető eleme: 

Az improvizáció olyan, mint a szavak. Gyakorlatilag zenei kifejezőeszköz. Sajnos manapság egy kicsit háttérbe szorult, ugyanis a klasszikuszenészek elsősorban reprodukálni akarnak, vagyis a kottában lejegyzett instrukciókat adják vissza.

Úgy véli, hogy a teljes zenészi léthez szinte elengedhetetlen, hogy valaki tudjon improvizálni. – Voltaképpen a jazzt és a klasszikus zenét keverem össze. S mint tudjuk, a jazznek a lételeme az improvizáció. Ezenkívül a Zeneakadémián is ezt tanítom, sőt mesterkurzusokat is tartok, úgyhogy ehhez nagyon jól kapcsolódik a tiszta forrás. Hiszen Bartók Béla zenéjének és a népzenének egy részét is az improvizáció adja – magyarázta a zongoraművész-zeneszerző.

 

Rávilágított, hogy a déli műsor inkább prezentáció és workshop, de este szólókoncertet ad, ahol a gyakorlatban is megmutatja mindazt, amiről előtte beszélt. – Amikről beszélek, azt gyakorlatban fogom érvényesíteni, ugyanis ezen a szóló koncerten saját magam Bartók-átdolgozását fogom előadni – fejtette ki.

 

 

Csütörtök este egy másik koncertet is felkínál az Essentia Artis programsorozat: a díszteremben 20 óra 15 perctől a Színpadon a Berecz család címmel egészen különleges műsort láthatunk, ahol a tánc, a népdal, a mese és a zongoramuzsika találkozik.

Berecz Mihály zongoraművész estjében ugyanis közreműködik Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató és előadóművész és Berecz István, néptáncos, a Fonó Budai Zeneház művészeti vezetője.

Berecz Mihály
Berecz Mihály zongoraművész számára különösen fontos Bartók zenéje (Fotó: Facebook)

– Bartók anyanyelve mondhatni a népzene volt, abból táplálkozott. Mottója, ars poeticája a Cantata profana mű egyik utolsó gondolata: csak tiszta forrásból. Ehhez pedig szorosan kapcsolódik a családommal közösen tervezett műsorunk is – osztotta meg lapunkkal Berecz Mihály. Elmondta többek között azt is, hogy népdalfeldolgozásokat és népzenei hatású műveket egyaránt játszani fog. Különösen fontos számára a bartóki népzene, mert Berecz Mihály népzenén nőtt fel, hiszen családjában népzenészek és -táncosok vannak. – Ebben a közegben felnőve különös kapcsolatom alakult ki Bartók zenéjével. Bízom abban, hogy közösen, családilag át tudunk adni valamit abból az üzenetből, abban a köntösben, azaz abban az eredeti közegben, ahogyan Bartók ismerhette a magyar népzenét – magyarázta a zongoraművész, majd hozzátette Bartók Béla képes volt eredetit, újat mondani úgy, hogy nem szakadt el a bachi vagy éppen a beethoveni alapoktól, formáktól. 

Igazi zenei csemegét ígér a műsor: elhangzik majd a Gyergyóból című, furulyára és zongorára írott mű, ami ezúttal eredeti parasztfurulyán szólal meg. Berecz Mihály ezenfelül négy szólóművet játszik: két népdalfeldolgozás-ciklust – A 15 magyar parasztdalt és az Improvizációk magyar parasztdalokra ciklusokat –, három burleszket; s a Hat tánc bolgár ritmus című alkotást.

Az események ingyenesek, csak regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni ITT lehet.

 

Borítókép: Káel Norbert zongoraművész, zeneszerző (Fotó: Havran Zoltán)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.