Az Apponyi család két évszázadon át szolgált

A Batthyány Lajos Alapítvány, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár, valamint a Jászok Egyesülete szervezésében tudományos konferenciát tartottak szerdán az Apponyi családról, akik két évszázadon keresztül fontos szerepet töltöttek be Magyarország történelmében. Apponyi Albert grófról halálának 90. évfordulóján kiemelten megemlékeztek. A konferencián köszöntőt mondott Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár és Dobos László, a Jászok Egyesületének elnöke.

2023. 03. 01. 18:15
Két évszázad a trón és a haza szolgálatában, Apponyi konferencia
Forrás: Batthyány Lajos Alapítvány
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár igazgatója először Vitályos Esztert kérte fel köszöntője megtartására. A miniszterhelyettes kiemelte az Apponyi család jótékonyságát. Említette Apponyi Györgyöt, aki sokat adakozott a köz javára, többek között szegényház építését kezdeményezte. Vitályos Eszter elmondta, rendkívül fontosnak tartja, hogy történelmi nagyjaink példáját, életútját a mai fiatalok, a gyermekek is megismerjék, hiszen mint mondta, „aki nincs tisztában a múltjával, annak bizonytalan a jövője”. Majd hangsúlyozta, hogy munkája és élete során irányadónak tekintette az alábbi Apponyi-idézetet: 

„Tapasztalataim alapján az a meggyőződés alakul ki bennem hosszú életem folyamán, hogy egészségesnek csak azt a kort lehet nevezni, amelyben az érték érvényesül. Ma azonban gyakran nem az érték érvényesül, hanem értéknek tartják azt, ami érvényesül.”

Két évszázadon át szolgálta a hazát az Apponyi család, Vitályos
A miniszterhelyettes kiemelte az Apponyi család jótékonyságát. Fotó: Batthyány Lajos Alapítvány

Ezt követően Rétvári Bence vette át a szót és köszöntötte a konferencia résztvevőit. Beszédét a történelemtanítás fontosságával kezdte, amely a fiatalok identitását is meghatározza. Kiemelte, hogy azért is érdemes a történelemmel foglalkozni, mert rájövünk, hogy az alapvető törvényszerűségek itt Európában vagy a Kárpát-medencében hasonlóak, mint régen. Kritikus történelmi helyzetekben érdemes tanulnunk abból, milyen hibákat követtek el az elmúlt századokban vagy milyen jó döntéseket hoztak. Apponyi Albertre emlékezve felhívta a figyelmet arra, hogy ötször jelölték Nobel-békedíjra. Idézte egy fontos gondolatát, amely arról szól, hogy a történelmi Magyarország töltötte be azt a feladatot, hogy megvédte Európát a keletről fenyegető közvetlen veszedelmek elől, amelyre organikus egysége képesítette. Rétvári Bence rámutatott, hogy ha a térképre nézünk, ez ma is így van: 2015 óta mi védjük meg délről Európát a migrációtól. Tehát ugyanazt tesszük, mint Apponyi idejében. A másik Apponyi-idézet arról szólt, hogy olyan jogállapotra kell törekedni, amelyből a háború ki van zárva.

„Az emberi érzelem nem tud abba belenyugodni, hogy időnként tömegek bocsáttassanak egymásra kölcsönös öldöklés céljából”– hangzott el az idézet.

– Azt, hogy a békét meg kell őrizni, az elmúlt egy év tükrében nem kell elmagyarázni senkinek – emelte ki Rétvári Bence. – A szomszédunkban dúló háborúba 35 ország küldött katonai eszközöket és 17 ország döntött tankok szállításáról. Azt látjuk, hogy nem a béke felé megyünk, amiről Apponyi is beszélt. Pedig akik megéltek világégést, tudják, hogy azt el kell kerülni. Ha nekünk megvan az őseink tudása, a történelmi tapasztalatunk, hogy mekkora pusztítással jár a háború, a békét kell választanunk. 

Akik támogatják a háborút, támadni fogják azokat, akik ellenzik a háborút és a békét támogatják. Apponyi életbölcsességéből tanuljunk ebben a helyzetben is

– foglalta össze a miniszterhelyettes. 
A köszöntők után a tartalmas előadások következtek. Az első szekció az Apponyiak itthon és a nagyvilágban címet viselte, melynek elnöke Marinovich Endre, a Veritas főigazgató-helyettese volt. 

A második szekció Apponyi Albert a boldog békeidők belpolitikájában témakört járta körbe Ujváry Gábor, a Veritas intézetvezetője elnökletével. A harmadik szekcióban Apponyi Albert a nemzetközi dimenzióban témakörrel foglalkozó előadások hangzottak el, melynek elnöke Anka László, a Veritas tudományos munkatársa volt. A konferenciát Hermann Róbert, a Veritas kutatócsoport-vezetője zárta. 

Borítókép: Rétvári Bence az Apponyi grófok emlékezete című konferencián (Forrás: Batthány Lajos Alapítvány)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.