Hamarosan kezdődik a Jelen/Lét Fesztivál

Igazi örömzenéléssel kezdődött a Jelen/Lét Fesztivál sajtótájékoztatója ma délelőtt a Nemzeti Színház aulájában. Rusz Milán színművész és zenésztársai 13 nyelven adtak elő egy kis műsort, tangóharmonika, hegedű és más autentikus hangszerrel kísérve, mintegy előrevetítve a március 19-én kezdődő fesztivál hangulatát. A Magyarországi Szerb Színház szervezésében, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség és a Magyar Teátrumi Társaság szakmai támogatásával hatodik alkalommal megvalósuló fesztiválon a nézők szerb, bolgár, horvát, cigány, görög, örmény, szlovák és német előadásokat láthatnak, nagyrészt anyanyelven, magyar felirattal, de workshopok és színészportrék is színesítik a palettát.

2023. 03. 09. 16:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 19. és 27. között rendezik meg a magyarországi nemzetiségi színjátszás seregszemléjét, a Jelen/Lét Fesztivált, amely kiváló lehetőség arra, hogy a nemzetiségi színházak képviselői újra együtt legyenek és megmutatkozhassanak a nagyközönség és a szakma előtt. Mint a Nemzeti Színház honlapján olvasható: 

A fesztivál célja, hogy ösztönözze, támogassa és fejlessze a magyarországi nemzetiségek anyanyelvű színjátszását, elősegítse kapcsolataik építését: egymás között, a magyar színházi szakmával és nemzetközi téren is. A Jelen/Lét Fesztivál egyben lehetőséget nyújt arra, hogy a nemzetiségi színjátszás a saját nemzetiségi közönségen túl a nagyobb nyilvánosság előtt is bemutatkozzon. Nem tudunk másik országról, ahol a kisebbségben lévő, más nemzetiségi kultúrát is ápoló közösségek egy egész hétig jelen lehetnek fővárosuk Nemzeti Színházában. A világesemények tükrében minden eddiginél fontosabb, hogy a 13 hazai nemzetiség előadó-művészei, előadóművészeti intézményei ismét együtt mutatkozhassanak, közös színházi ünnepen állhassanak újra a közönségük elé.

Hamarosan kezdődik a Jelen/Lét Fesztivál
Hamarosan kezdődik a Jelen/Lét Fesztivál 

Magyarország Kormánya és a Nemzeti Színház támogatásával idén hatodik alkalommal veheti igénybe a 13 hazai nemzetiség az épületet, hogy bemutassák a nemzetiségi színházak legfrissebb alkotásait. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rendezvényen a tizenhárom nemzetiségből nyolc vesz részt saját előadással. Mint kiemelte, az évről évre megrendezett előadás-sorozat, amelyet az idén 16 millió forinttal támogattak, a nemzetek közötti békét erősíti. 

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója hozzátette: az idei fesztivál felvezető rendezvénye az április 15-én kezdődő 10. Színházi Olimpiának, programja bekerült az olimpia hivatalos eseményei közé. 

Dósa Zsuzsanna színésznő, művészeti igazgató kiemelte, hogy minden fesztiválnak fontos, hogy otthona legyen. 

Izgalmas programokat ígér a hamarosan kezdődó Jelen/Lét Fesztivál
Izgalmas programokat ígér a hamarosan kezdődő Jelen/Lét Fesztivál 

A Jelen/Lét Fesztivál otthona hatodik alkalommal a Nemzeti Színház, amiért nagyon hálásak. Rusz Milán, a Magyarországi Szerb Színház alapító ügyvezető igazgatója ismertette a fesztivál programját. A Jelen/Lét Fesztiválon fellép a Vertigo Szlovák Színház, az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház, a Magyarországi Szerb Színház, a bolgár Malko Teatro, a CinkaPanna Cigány Színház, a Kassai Állami Színház, a Karaván Színház, az Urartu Örmény Színház, a szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn, a Theater Jetzt, a Pécsi Horvát Színház, az Ani-Budavári Örmény Színház, a Romano Teatro, az Amfitheatro Görög Nemzetiségi Színház és a Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata, de workshopok és színészportrék is színesítik a palettát.

A JELEN/LÉT Fesztivál idei részletes programja megtekinthető a fesztivál honlapján.
Borítókép: Vidnyánszky Attila és Soltész Miklós a Jelen/Lét Fesztivál sajtótájékoztatóján a Nemzeti Színház aulájában (Fotó: Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.