Díjat nyert a Szeretlek Faust! című film és néhány szereplője

Sok évvel ezelőtt láttam Pozsgai Zsolt Szeretlek Faust! című darabját, melyben a sopronkőhidai börtönben raboskodó Mindszenty bíborost Jávor Pál, a színész faggatja. Megrázó, felemelő, megerősítő darab volt, amelyben Mindszenty alakja nemzeti hősként rajzolódott ki. Tizenhat éven át játszották színpadon, nagy sikerrel. Elkészült ennek a darabnak a filmváltozata is, ugyanebben a szereposztásban: Mindszenty Józsefet Lux Ádám formálja meg, Jávor Pált pedig Kautzky Armand. A filmet a közelmúltban felújították és a New Jerseyben rendezett nemzetközi filmfesztiválon, majd az East European Film Award Festivalon elnyerte a legjobb film, Lux Ádám pedig a legjobb férfi alakítás díját.

2023. 03. 09. 6:08
Lux Ádám díjat kapott a nemzetközi filmfesztiválon.
Fotó: Boda Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szeretlek Faust című film több nemzetközi filmfesztiválon is díjat nyert, többek között a legjobb film díját Kalkuttában és Vancouverben. Az utóbbi fesztiválon Lux Ádám Kautzky Armanddal megosztva hozta el a legjobb férfi alakítás díját. 

A nemzetközi filmfesztiválon Lux Ádám megkapta a legjobb alakítás díját.
Lux Ádám megkapta a nemzetközi filmfesztiválon a legjobb férfi alakítás díját. Fotó: Boda Gábor

 

Nemzetközi filmfesztiválon is sikert aratott a film

A Mindszenty – Szeretlek, Faust filmváltozata ugyanabban a szereposztásban készült el, mint ahogyan azt korábban Pozsgai Zsolt színpadra állította. Mindszenty Józsefet Lux Ádám formálja meg, Kautzky Armand játssza Jávor Pált, valamint a Tanácsköztársaság zalaegerszegi rendőrkapitányát, Tildy Zoltán ex-miniszterelnököt és VI. Pál pápát. Ifj. Jászai László kelti életre Szálasit, Rákosit és az ávós Péter Gábort. A stáb tehát: Lux Ádám, Kautzky Armand, Fazekas Andrea, Fazekas Zsuzsa, ifj. Jászai László, Tóth Tamás színművészek, Győri Márk operatőr, Eöri Szabó Zsolt vágó, és a producerek Sipos József és Détár Krisztina. Író-rendező: Pozsgai Zsolt.

 

A pap és a színész

A történet valódi tényeken alapul, hiszen Mindszenty József 1944-ben valóban raboskodott a sopronkőhidai börtönben. A nyilasok zárták be oda, mert még veszprémi püspökként megtagadta egyházmegyéjében istentiszteletek tartását a nyilasok lelki üdvéréért. Az is tény, hogy Jávor Pál is ebben az időszakban került oda, akit zsidó származású felesége miatt zártak börtönbe a németek. Az viszont már Pozsgai Zsolt írói fantáziájának szüleménye, hogy egy zárkába került a két híresség. 

Két ellentétes személyiség, két különböző életszemlélet. A hitét megszállottan őrző Pap, és a változásra mindig kész Színész. Kettejük időutazása alatt a Pap végignézheti saját életét, nem csak a múltját, a jövőjét is, és ezzel képet kaphatunk a magyar történelem fájdalmas századáról. Az előadásban megelevenednek, megküzdenek a korral és egymással is valódi történelmi alakok.

 – olvashattuk a darab ajánlójában. A Pap és a Színész beszélgetésén érezhető, hogy Pozsgai Zsolt Goethe Faustját és Madách Ember tragédiáját hívta segítségül. A Színész olyan hitét, jövendőjét és életének értelmét érintő kérdéseket tesz fel a Papnak, hogy ennek következtében végigjárja életének sorsfordulóit.

Megkérdeztük Lux Ádámot, hogy véleménye szerint miért kapták meg tengerentúlon a díjat?–  Valószínűleg azért, mert Mindszenty a hitbéli meggyőződéséből nem engedve még a börtönt is vállalja és nem roppan meg. Ez egy olyan erkölcsi felvetés, amelyre érzékenyek a nemzetközi fesztiválokon, amellett, hogy erős színészi alakításokat is láthatnak – mondta a színész. 

Beszélgetésünk során arra a kérdésünkre is választ kaptunk, milyen embernek tartja Mindszenty bíborost. – Én is hívő ember vagyok, igyekszem is egyfajta erkölcsi értékrend szerint élni és abból nem engedni. Sokszor eszembe jutott, hogy egy ilyen helyzetben én mit tettem volna? Elbírtam volna a nyomást? Nagy tisztelettel viseltetek minden, a történelem viharaiban megtépázott és hitüket megtartó ember előtt –foglalta össze Lux Ádám. A szabadúszóként különböző színházakban dolgozó Lux Ádám 9-10 előadásban játszik jelenleg, amelyek között van lélektani dráma és zenés darab is. Láthatjuk például a József Attila Színházban, Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című darabjában vagy az Újszínházban Herczeg Ferenc A kék róka című előadásában.

Borítókép: Lux Ádám Mindszenty bíboros szerepében. Fotó: Boda Gábor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.