A Chopin-sorozaton a közönség kívánságait is teljesíti Bogányi Gergely

Rendhagyó, háromrészes Chopin-sorozatban lép színpadra Bogányi Gergely a Zeneakadémia nagytermében április 26-án, október 9-én és november 19-én. A koncertsorozat különlegességeiről és Chopin iránti rajongásáról is beszélgettünk a Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművésszel.

2023. 04. 21. 5:56
Bogányi Gergely
Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bogányi Gergely 2010-ben a Müpa nagytermében két nap alatt játszotta el Chopin összes, szólózongorára írt művét emberfeletti művészi és fizikai teljesítményt nyújtva, életre szóló élményekkel megajándékozva közönségét. Nemrég hasonlóan merész, újító ötlettel állt elő a zongoraművész, ugyanis az általa legkedvesebbnek, legfontosabbnak tartott művek mellett a Felhívás keringőre című háromrészes sorozatban játékra hívja a közönséget Chopin hatalmas életművéből. Ez azt jelenti, hogy az előre megadott program mellett a közönség kívánságait is teljesíti a koncerteken sorsolás alapján.

Bogányi Gergely
Bogányi Gergely zongoraművész. Fotó: 4K Mediastudio/Hegedűs Bence

– Egy hosszú műlistából a közönség választhatja ki a helyszínen az általam előadandó darabokat. A kiválasztás sorsolás útján történik az est házigazdájának vezetésével. Az első koncerten Bolla Milán, a további két hangversenyen Bősze Ádám működik közre házigazdaként – avatott be a különleges koncertsorozat hátterébe Bogányi Gergely, aki arról is beszélt, hogy a szép zene és Chopin iránti rajongása gyerekkorában kezdődött.

Lemezen hallottam először Chopin műveit, s magával ragadott az a finom és mély érzékenység, ami a zenéjében benne van. Teljesen egyedi hangot tudott a felszínre hozni, emellett darabjaiban sokféle interpretációs lehetőség rejlik. Érdekes, hogy már kilencévesen ugyanúgy éreztem a darabjainak a lelki mondanivalóját, esszenciáját, mint most

– hangsúlyozta.

Bogányi Gergely kedvenc Chopin-darabjait is előadja

A zongoraművész tehát a közönséggel együtt állítja össze az estek műsorát. Mint mondta, ezúttal nem hangzik el Chopin összes, szólózongorára írt műve, inkább az életmű egyfajta összegzése a cél. Bogányi Gergely izgatottan várja, mely művekre esik majd a közönség választása.

Nekem is vannak kedvenceim az életműből, amik biztos, hogy szerepelnek a műsorban. Ilyen például Chopin G-moll balladája, amellyel évtizedek óta foglalkozom mint Chopin művészetének egyfajta esszenciájával. Ebben a darabban minden benne van, ami számomra Chopin: dráma, lebegés, táncjelleg, mélység és könnyedség

– mutatott rá Bogányi Gergely.

A műsor legnagyobb részét azonban meghagyja a közönségnek kiválasztásra.

Bogányi Gergely hozzátette: – Ahogy a közönség választásai szabadon alakítják majd a műsort, úgy meghagyom magamnak is azt a szabadságot, hogy ne adjak meg minden művet előre. Egy zongoraművésznek általában mindig hónapokkal, évekkel előre meg kell adnia műsorát, ami nagy kötöttség. Ez a sorozat pont nem erről szól, hanem az örömről, a szabadságról, és bízom benne, hogy a közönséggel közösen elmerülünk majd az életmű egy-egy kiemelkedő darabjában.

A Chopin-maratont 2010-ben Bogányi Gergely egy Fazioli zongorán játszotta, ám ez a mostani az első olyan sorozat, amit a művész az általa fejlesztett Bogányi-zongorán szólaltat meg. 

Mint ismert, Bogányi Gergely 2015 óta tökéletesíti az általa kitalált és csapatával megalkotott teljesen új felépítésű és egyedi formájú Bogányi-zongorát, amely a múlt hagyományait ötvözi a jelen technikai lehetőségeivel, és amelyből már világszerte számos darab került az ismert koncerttermekbe vagy éppen otthonokba.

Bogányi Gergely elárulta, hogy a magyar fejlesztésű hangszer karakterisztikája új élményt nyújt, amit a közönség is érzékel. – Mióta elkészült a zongora, koncertjeimet, ahol csak tehetem, az új zongorán játszom, amit a közönség tapasztalataim szerint nagy örömmel vesz itthon és külföldön is.

A Chopin-sorozatra jegyek a Jegy.hu oldalán keresztül érhetők el.

Borítókép: Bogányi Gergely zongoraművész (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.