A Hagyományok Háza is csatlakozik a 10. színházi olimpiához

Kapcsolódva a színházi olimpia programsorozatához, a Hagyományok Háza – Magyar Állami Népi Együttes TÁNCszínTÉR fesztiválján április 20. és 23. között négy neves európai együttes lép fel.

Magyar Nemzet
2023. 04. 18. 11:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy világraszóló eseménysorozatban találtuk meg a helyünket, bízva abban, hogy a színházszerető közönség is méltányolja elképzelésünket. Különösen örvendetes, hogy a 10. színházi olimpiának hazánk ad otthont. A grandiózus programkavalkád – Budapesten és a vidéki színházakban – több száz rendezvénynek nyújt teret, s a világ minden tájáról érkeznek társulatok. A tánc, mint kísérőprogram is – egy sikeres pályázat nyomán – szerepet kapott az „olimpiai játékokban”, így április 20-tól négy napon keresztül négy európai társulat mutatkozhat be a Corvin téri székházunkban – ismertette a TÁNCszínTÉR fesztivált Mihály Gábor, Kossuth- és Harangozó Gyula-díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Állami Népi Együttes Örökös Tagja, együttesvezető. Hozzátette, hogy a műfajok széles palettáján a táncot talán a legkönnyebb megérteni: hiszen egy közös nyelv. A TÁNCszínTÉR elnevezés pedig a színházi tér és a tánctér sajátos ötvözetét rejti, amely az olvasatában egy korszerű táncszínházi adaptációt jelent a Hagyományok Házában.

színházi olimpia
Spanyol flamenco társulat is fellép a TÁNCszínTÉR fesztiválon (Fotó: Szinhaz.org)

A négy előadás koreográfiája sajátos és egyéni, de mégis egy egységes európai kultúra reprezentánsa. Különlegesnek tartom, hogy ez az egységes világ a nemzeti sajátosságokon keresztül jelenik meg. Nem tradicionális előadásokat válogattunk, inkább azt kívántuk bemutatni, hogy az alkotók hogyan gondolkodnak a hagyományokról, hogyan szólítják meg a ma közönségét

 – fogalmazott Mihályi Gábor.

A programsorozatot a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház előadása nyitja. A felvidéki hivatásos együttes előadásának címe Hontalanítás, s a magyar történelem egy tragikus korszakának, a felvidéki kitelepítésnek, a magyarság kollektív bűnösnek való megbélyegzésének állít mementót. 
Másnap egy spanyol flamenco társulat, a Compañía Flamenca de Sevilla lép színpadra a Flamenco színei című összeállításával. Az előadást a temperamentum, a lendületes zene, az ének, a ritmus, a férfias attitűd, a női keménység és líraiság jellemzi.  

– Két évtizede mutattuk be, de úgy érzem frissességéből egy szemernyit sem vesztett. Nikola Parov zenéje a magyar és a balkáni zene sajátos ötvözete, amiben erős keleti gyökerek is szerepet kapnak. Ehhez társul egy, a tradíciókon nyugvó, a naphoz való mágikus viszonyunkról regélő kortárs koreográfia – mondta Mihályi Gábor együttesvezető.

A TÁNCszínTÉR fesztivált két kiváló török együttes a Karagöz Folk Dance és a Török Tilla Folk Experience Törökország hét vidéke című előadása zárja. A bemutató a török zene- és néptánckultúra méltó összefoglalója: különleges ritmusok, férfierő, s a sortáncok változékonysága jellemzi.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

Borítókép: Az Ifjú Szivek Táncszínház Hontalanítás előadása (Fotó: Szinhaz.org)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.