Augusztusban újra Paloznaki Jazzpiknik

Három nap jazz, funk, pop és soul várja a fesztiválozókat a Paloznaki Jazzpikniken, amelyet 11. alkalommal rendeznek meg idén nyáron. Sajtótájékoztatón jelentette be Valde Orsolya, a Paloznaki Jazzpiknik alapító-fesztiváligazgatója, hogy augusztus 3-án Nik West és Rick Astley nyitja a háromnapos pikniket. Augusztus 4-én a Dirty Loops és a Thievery Corporation zenél, augusztus 5-én pedig az Incognito, majd a várva várt Level 42 lép fel a rendezvényen. Találkozhatunk a jazz és társműfajainak jeles képviselőivel is. Ismertették a teljes nemzetközi és magyar lineupot, az idei jazzpiknik újdonságait, kollaborációit, támogatott alapítványait, tehetséggondozó programjait és zöld törekvéseit.

2023. 04. 12. 16:41
jazz jazzpiknik Palóznak
Fotó: CHRIPKO LILI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A festői szépségű balatoni településen a fűben ülős pikniktől a klubhangulaton át a nagykoncertig, a jó boroktól a fantasztikus zenéig minden együtt lesz a 11. Paloznaki Jazzpikniken, amely a tömegfesztiválok mellett kínál alternatívát a Balatonon. A legjobb hazai és nemzetközi előadók mellé fontos a minőségi gasztronómia, a helyi termelők jelenléte és a fenntarthatóságra való odafigyelés.

jazz
 Sárközi Dina és Horváth Botond adott elő néhány számot a jazzpiknik sajtótájékoztatóján. Fotó: Tihanyi Károly

A hazai jazz jeles művészeivel is  találkozhatunk

 Sárközi Dina és Horváth Botond, a Sárközi Dina Quintetként is ismert Parvaro zenekarból adott elő néhány számot a sajtótájékoztató elején, az áprilisi belvárosi délelőttbe varázsolva a paloznaki hangulatot. Velük is találkozhatunk augusztusban Paloznakon. Kiemelték a péntek este fellépő pop-funk-jazz fusion alapú zenét játszó svéd trió, a Dirty Loops koncertjét. 2011-ben robbant be a zenei világba a három svéd fiatal zenész, amikor feltöltötték a YouTube-ra sajátos Lady Gaga-feldolgozásukat. A 2017-ben elhunyt Fábián Julinak emléket állító színpadon a hazai jazz jeles művészeivel találkozhatunk. A 11. Paloznaki Jazzpikniken többek között fellép a Barabás Lőrinc Quartet, a Sena Dagadub, a Random Trip x 7s presents Vibe Changers x Vavra Bence, a Vanavan, vagy az ODD ID. A további két kisebb színpadon a jazz és társműfajainak jeles képviselői varázsolják el a fesztiválozókat. Az előző évek gyakorlatának megfelelően a jazzpiknik szervezői az idei évben is kiemelt hangsúlyt helyeznek a tehetséggondozásra. A Hangfoglaló Program keretén belül a Zorka és Richard Zalai lép fel a fesztiválon. Idén nyáron egy különleges produkció: a Superar is Paloznakra látogat. A Superar képzett zenészek segítségével biztosít ingyenes művészeti képzést és a kulturális életben való aktív részvételt hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok számára. 

Hangsúlyt fektetnek az adományozásra és támogatásra

– A jazzpiknik elmúlt 10 évében olyan sok szeretetet és támogatást kaptunk a közönségtől, a fellépőktől és a közreműködőktől, hogy szeretnénk a következő időszakban ez a sok jót viszonozni – nyilatkozta Valde Orsolya. – Köszönetet és hálát érzünk, és szeretnénk ezt visszatölteni; társadalmi célokra fordítani az idei piknik bevételének egy részét. Minden évben van ilyen törekvésünk, de idén még kiemeltebb hangsúlyt fektetünk az adományozásra és támogatásra – mondta a fesztiváligazgató. Idén folytatódik az Együtt az Autistákért Alapítvánnyal való együttműködésük, útjára indult az alapítvány SütiKék elnevezésű, edukatív és egyben adománygyűjtő kezdeményezése, amelynek célja az autista fiatalok támogatása mellett az autizmussal kapcsolatos tabuk ledöntése. 

 A korábbi évek hagyományát folytatva kollaborálnak a Paloznak Jövőjéért Alapítvánnyal, továbbá kibővítik jótékonysági akciójukat a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai Részlegének Sebészeti Osztályával. A Klinika Magyarország onko-haematologiai, azaz daganatos beteg gyermekeit ellátó jelenlegi legnagyobb központja. A szervezők kulcsfontosságúnak tartják a zöld törekvések és a fenntartható fesztiválmegoldások integrálását. A korábbi évek hagyományát folytatva, a szelektív hulladékgyűjtésben idén is a Zöldövezet Társulás a jazzpiknik partnere. Az idei jazzpikniken különleges programokkal várják a szervezők a kisebbeket; a Gyermekudvarban a Jane Goodall Intézet Magyarország tart játékos workshopokat az állatvédelemre és a környezeti nevelésre fókuszálva. A BalatonBike365 négy év turisztikai fejlesztés után várja a kerékpárturizmus hódolóit a négy évszakos Balaton filozófiájának jegyében.  

Borítókép: A fűben ülős pikniktől a nagykoncertig minden együtt lesz a 11. Paloznaki Jazzpikniken ( Fotó: Chripko Lili)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.