Az Európa kulturális fővárosa program esély a bemutatkozásra Európa előtt

A Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa (VEB2023 EKF) programsorozat esélyt ad az európai nyilvánosság előtti bemutatkozásra és hozzájárul a térség fejlődéséhez – hangsúlyozta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter csütörtöki, veszprémi sajtótájékoztatóján.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 20. 15:00
Az Európa Kulturális Fővárosa program esély a bemutatkozásra Európa előtt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navracsics Tibor, aki a térség országgyűlési képviselője is egyben, kiemelte: a programsorozat jelentőségét mutatja, hogy eddig mintegy ötszáz cikk jelent meg a nemzetközi sajtóban róla és nagymértékben élénkült az idegenforgalom. Mint mondta, 

a régióban 176, Veszprémben 664 eseményt szerveztek és csaknem egymillió látogatója volt a térségnek az első negyedévben, a programsorozat eseményeire pedig mintegy 50 ezren regisztráltak.

Veszprém (Fotó:VEB2023 EKF)

Sikeres rajt után még nagyobb lendülettel folytatódik az Európa kulturális fővárosa program Veszprémben és a Bakony-Balaton régióban 


Navracsics Tibor a kulturális rendezvények megvalósításán kívül a programsorozat alapvető céljának nevezte az infrastrukturális fejlesztéseket, szavai szerint ez azonban nem új épületek felhúzását, hanem a régiek felújítását és tartalommal való megtöltését jelenti. A megvalósuló beruházások közül egyebek mellett kiemelte a zalahalápi rendezvényhelyszínt és az uzsai közösségi tér megújítását.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere hangsúlyozta, hogy 

a veszprémiek magukénak érzik a rendezvénysorozatot, ezt az is mutatja, hogy a megnyitón résztvevők száma meghaladta várakozásaikat.


A Veszprémben zajló és már megvalósult fejlesztések közül kiemelte a Ruttner-ház megújulását, valamint az Acticity Tánc- és Mozgásművészeti Központ, a Várkert rendezvényközpont és a Gyárkert Kultúrpark beruházását. Mint mondta, kisebb, a város mindennapi életében jelentős szerepet betöltő felújítások is zajlanak, mint például a Szél utcai temető felújítása vagy a Jutasi úti futókör megvalósítása. A közelgő kulturális programok közül kiemelte a 30. Gizella napok rendezvényét, amely a fesztiválszezon kezdete a városban.
 

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója a már megvalósult rendezvények között említette a Holtszezon - Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált és a Blues Fesztivált. 

Hozzátette, hogy a civil szervezetek rendezvényei a köztereken hoznak pezsgést. Mike Friderika, a VEB2023 EKF programfejlesztési igazgatója azt emelte ki, hogy a régió 29 települése csatlakozott a Pajta programhoz, amely a kistelepülési, közösségi életet mutatja be és eddig 25 ezer embert vonzott. A programok között említette a nagyvázsonyi Malompiknik-sorozatot és a balatonfüredi Bak Imre-életműkiállítást. A közelgő rendezvények közül kiemelte a Kultháló programot, amelynek részeként régiószerte lesznek események. 

A Vöröstői Játékfesztivál napjai alatt pedig a pünkösdi hétvégén megnyílnak a falu portái, pajtái 

– tette hozzá.
 

A sajtótájékoztatót követően kiadott közlemény szerint az év végéig 3000 programot, eseményt tervez a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program, így ezek áttekintésére az eddigi applikáció mellett a szervezők márciustól már havi rendszerességgel online és nyomtatott műsorfüzetet is készítenek, amelyek elérhetőek a régió turisztikai információs pontjain és vendéglátóhelyein túl a budapesti információs pontokon is. Júniustól, a nemzetközi turisztikai szezon kezdetétől pedig már az angol nyelvű változat is elérhető lesz. Az áprilisi programfüzet itt, a májusi pedig ide kattinva olvasható. 

Gyárkert KultúrPark és Veszprémi Egyetemi Napok az Európa kulturális fővárosa programban

A Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programsorozat egyik legfontosabb nyári eseménye a most megnyíló pop-up rendezvényhelyszín, a Gyárkert KultúrPark, ami 4 hónapon keresztül, több mint 60 külföldi és magyar előadó koncertjének, zenei programjának ad otthont. A szervezők egész nyáron át tartó fesztiválnak szánják a rendezvénysorozatot, amely május első hétvégéjén kezdődik Veszprém belvárosában, az egykori Balaton Bútorgyár területének rehabilitálásával kialakított modern, multifunkcionális helyszínen, a Gyárkert Kultúrparkban. A helyszín május 5-étől a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programsorozat részeként olyan világsztároknak ad otthont, mint a Kraftwerk, Iggy Pop, Paul Kalkbrenner, Paolo Nutini, Steve Aoki, vagy Papa Roach és Hollywood Undead.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programmal együttműködve rendezik meg idén a Veszprémi Egyetemi Napokat is április 24. és 30. között a Pannon Egyetemen. A harmincadik alkalommal megrendezett esemény csütörtöki veszprémi programismertető sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az egyetemi napoknak idén is lesznek napközben hagyományos, ingyenesen látogatható részei, a koncertekre a beléptetés délután öt órakor kezdődik, és hajnali négyig várják a közönséget. A nagyszínpadon csütörtöktől vasárnapig rendeznek koncerteket, amelyek még éjfél előtt véget érnek a városlakók nyugalma érdekében. A nagyszínpadon csütörtökön a Wellhello és a Valmar, pénteken a 4S Street és Majka, szombaton a Kelemen Kabátban és Azahriah, vasárnap az Anna and The Barbies és a Kowalsky meg a Vega lép fel, emellett egy partysátorban is számos ismert előadó és dj várja a közönséget.

 

Borítókép: Veszprém (Fotó:VEB2023 EKF)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.