Meghalt a Harry Potter filmek jól ismert hangja, Cs. Németh Lajos

Volt ő Rodolfó, Rómeó, az Ahogy tetszik Orlandója, a Hamlet Rosenkrantza, a III.Richárdban Richmond.

Magyar Nemzet
Forrás: Színház Online2023. 04. 24. 8:29
Cs. Németh Lajos
Budapest, 2016. augusztus 24. Cs. Németh Lajos színmûvész a Hogy volt?! címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A mûsorban Papp János színmûvész pályafutását, szerepeit idézték meg. MTVA Fotó: Zih Zsolt Fotó: Zih Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszan tartó, súlyos betegség után, nyolcvanhárom éves korában elhunyt Cs. Németh Lajos színművész – írja a Színház Online. 

Cs. Németh Lajos 1940-ben született Karcagon, 1962-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Pályafutása során olyan színházak foglalkoztatták, mint a debreceni Csokonai Színház, a Madách Színház, a Budapesti Kamaraszínház és a Turay Ida Színház.  Már az első évek nagy sikereket hoztak számára: első alakításával is felhívta magára a figyelmet Miller Pillantás a hídról című drámájában Rodolfóként, de volt Romeo, az Ahogy tetszik Orlandója, a Hamlet Rosenkrantza, a III. Richárdban Richmond. Később kevesebb hős- és főszerepet kapott, nagyepizódistává vált. 

Számos filmben feltűnt, egyik legismertebb alakítása Keleti Márton A tizedes meg a többiek (1965) című alkotásához fűződik, melyben Grisát, a sebesült orosz katonát játszotta. Szinkronszínészként egy ország ismeri hangját a külföldi sikersorozatokból, mozifilmekből, több mint 2200 szinkronszerepet tudhatott magáénak.

A Jóbarátokban Jack Gellert (Monica és Ross apja), az X-aktákban a Cigarettázó Férfit, a Miért éppen Alaszka? című sorozatban a kocsmatulajdonos Hollingot szinkronizálta. Neve a legfiatalabbaknak valószínűleg a Harry Potter-filmek Remus Lupinjáról vagy a Dragon Ball-rajzfilmek Dermesztőjéről ugorhat be.

Aase-díjat kapott 2013-ban, melyet a magyar színházi előadások epizódszerepeit megformálóinak ítélnek oda.

Számos tévéfilmben is láthattuk, így többek közt a Borsban, a Família Kft-ben. Több mint tíz évig tagja maradt a Jóban Rosszban csapatának, ennek kapcsán úgy fogalmazott: 

Örültem, amikor bekerültem a sorozatba. Nem gondoltam, hogy ilyen hosszú ideig veszek részt benne, mert eleinte nem is játszottam benne sokáig, egy idő után kérdezték meg, hogy hosszabb időre is vállalnám-e. Ezer örömmel vállaltam, annál is inkább, mert mostanában már nem nagyon van megjelenési lehetőség képernyőn vagy filmekben.

Felesége Tóth Judit színésznő, akitől két gyermeke született, hatvan évig voltak házasok.

A kérdésre, mi a receptjük, egy interjúban a színész azt felelte: „Nincs rá recept, ez egyéni adottságoktól függ, de biztosan befolyásolja, hogy egy pályán mozgunk, közös az érdeklődésünk, közös a munkánk is.” Judit szerint az biztos, hogy egy húron kell pendülnie két embernek, csak így lehet megmaradni egymás mellett. „Ennyi év távlatából biztosan tudjuk, hogy hatvan évvel ezelőtt sorsszerű volt a találkozásunk. Kitartottunk egymás mellett jóban-rosszban. Ha újrakezdhetném, akkor is így választanék. Sok közös gondolatunk van, amit épp emiatt tudunk megbeszélni, de itt és most leszögezem, hogy egymás alakításába soha nem szóltunk bele! Azt persze átbeszéljük, hogy mi volt az előadáson, milyen volt a közönség, hogy ment a próba, de azt, hogy én így csináljam vagy ő úgy csinálja, azt soha nem mondtuk egymásnak, és nem is fogjuk ezután sem” – nyilatkozta Tóth Judit.


 

Borítókép: Cs. Németh Lajos színművész (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.