Liszt összes rapszódiája elhangzik a Cziffra Fesztiválon

Rendhagyó koncerten hat különböző stílusú zongoraművész előadásában hallhatja a közönség Liszt Ferenc Magyar rapszódiáit a Cziffra Fesztiválon április 17-én a MOMKult nagytermében. Csalog Gábor, Érdi Tamás, Király Csaba, Mocsári Károly, Ránki Fülöp és Vida Mónika Ruth saját értelmezésében, egyéni előadásmódjában tárja a közönség elé Liszt életművének ezen fontos darabjait, hogy újra felfedezhessük e zenei kincseket.

Magyar Nemzet
2023. 04. 07. 7:30
Liszt
www.fenymuvek.com Fotó: Balint Hrotko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cziffra György interpretációja Liszt rapszódiái terén világhírűek és etalon értékűek, amelyek nagy hatást gyakoroltak a későbbi zongorista generációkra. Bartók Béla így fogalmazott tudományos akadémiai székfoglalójában Liszt Ferenc Magyar rapszódiáiról: „Formailag, technikailag azonban ezek is tökéletesek, sokszor talán tökéletesebbek, mint egynémely nagyobb szabású, tartalmilag jelentékenyebb műve.”

Liszt
Érdi Tamás zongoraművész is előad Liszt Magyar rapszódiáiból. Fotó: Érdi Harmos Réka

Liszt Magyar rapszódiái csendülnek fel a koncerten

Az 1840-es években Magyarországon tartott koncertjein Liszt Ferenc rendszeresen improvizált kedvelt hazai dallamokra, majd e rögtönzésekből fejlesztette nagyszabású koncertdarabbá az első tizenöt rapszódiát. 

Bravúrosan ágyazta a magyaros dallamokat az európai műzene stílusába, a verbunkos hagyományból eredő lassú-gyors szerkezetben. 

A négy kései mű már a szerző zavarba ejtően modern stílusában született, saját dallamokra, a Spanyol rapszódia pedig mediterrán témáival és gondos megkomponáltságával emelkedik ki a darabok sorából. Diadalmas része ez a liszti életműnek, s mi sem ünnepelhetné méltóbban, mint egy nagyszabású, színes maraton, amely során egészen eltérő személyiségű művészek egyedi megközelítésében élvezhetjük és fedezhetjük fel újra a rapszódiák kincseit.

Műsor:

9. és 14. Magyar rapszódia (Vida Mónika Ruth)

16., 17., 18., 19. Magyar Rapszódia (Csalog Gábor)

3., 6. Magyar Rapszódia (Érdi Tamás)

***

Spanyol rapszódia, 7., 11., 2. Magyar rapszódia (Ránki Fülöp)

1., 4., 8., 10., 13. Magyar rapszódia és román rapszódia (Király Csaba)

5., 12., 15. Magyar rapszódia (Mocsári Károly)

Az április 17-én 18 órakor kezdődő koncertre jegyek még válthatók.

A Cziffra György Fesztivál további programjairól a weboldalon, illetve a Facebook-oldalon tájékozódhatnak.

Borítókép: A koncert egyik fellépője, Csalog Gábor zongoraművész (Fotó: Hrotkó Bálint)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.