Bánk bán kicsit másképp

Középiskoláról középiskolára jár a romániai Váróterem Projekt, hogy a fiatalok számára közelibbé, megélhetőbbé tegye drámairodalmunkat. A színházi olimpia programjai mentén Katona József Bánk bánját hozzák el Budapestre, a Bethlen Téri Színházba, ahol egy bensőséges találkozás keretében mondják el, hogyan is lehet közelíteni egy a XIX. században írt, XIII. századi történethez.

Magyar Nemzet
2023. 05. 04. 11:30
null
Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto Fotó: Bethlendi Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Váróterem Projekt társulata többek között arra is figyel, hogy olyan területekre is eljussanak, ahol a kultúrához való hozzáférés lehetősége korlátozott. Azon túl, hogy iskolai tananyag, mi közünk a drámához, mit menthetünk át a jelenbe belőle? – ilyenfajta kérdésekre keresi a választ a nem hagyományos keretek közé megálmodott előadás. 

A Bánk Bán  (Fotó: Színház.org)

A rendező, Visky Andrej három országban – Románia, Magyarország és az Egyesült Államok – rendezett eddig, jelenleg öt színházban futnak előadásai. A művész a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen diplomázott, majd a rákövetkező évben sikeresen felvételizett a New Haven-i Yale School of Drama rendező szakára, ahol megszerezte az MFA (Master of Fine Arts) képesítést. Külföldi tanulmányai után hazatért Erdélybe, ahol szabadúszó rendezőként, a Babes-Bolyai Tudományegyetem óraadó tanáraként, illetve a Váróterem Projekt Független Színházi Társulat tagjaként tevékenykedett.

A Bánk bán? Jelen! című előadásban az Erőss Zsolt hegymászó tragédiájáról tavaly bemutatott Magasságok és mélységek című alkotás nagyszerű női főszereplőjét, Pál Emőkét Melinda szerepében láthatjuk.

A Váróterem Projekt a színházi olimpián másik előadással is jelen van, az Alkésztisz május 12-én a Bethlen Téri Színházban lesz megtekinthető.

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE
 

Borítókép: Bánk bán? Jelen! (Forrás: Színház.org)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.