Letették Kelet-Közép-Európa legnagyobb virtuális filmstúdiójának alapkövét Fóton

Fóton épül Kelet-Közép-Európa legnagyobb virtuális filmstúdiója, a 11 millió euró – mintegy 3,9 milliárd forint – értékű, 2024 első negyedévére elkészülő beruházás alapkövét ma tették le.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 11. 15:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, a térség országgyűlési képviselője is részt vett a fóti virtuális filmstúdió alapkőletétele alkalmából rendezett eseményen. Elmondta, hogy Magyarország az utóbbi időben komoly filmipari központtá vált, London után az élen jár Európában, a filmgyártás pedig mostanra számottevő részt tesz ki az ország gazdasági teljesítményében. 

Az új virtuális technológia egyre gyorsabban terjed, így érdemes reagálni rá, a beruházásnak köszönhetően pedig Fót felkerül az „innováció térképére” is – hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte azt is, hogy szintén Fóton épül a Nemzeti Filmintézet stúdiója is, a két beruházás pedig jól kiegészíti egymást.   

Tuzson Bence: Fót felkerülhet az innováció térképére (Fotó: Máthé Zoltán)

 


Botond Szabolcs, a kivitelező Visual Europe Group vezérigazgatója közölte, a virtuális technológia a filmgyártás jövője, a filmek majdnem hetven százalékában tervezik a használatát. A technológia lényege, hogy a stúdióban egy LED-fal háttéren jelenik meg a tartalom, amely a kamerában is látszik, és egy kamerakövető technológiával lehet mozgatni az hátteret – ismertette a vezérigazgató. Példaként elmondta, hogy az új virtuális technológiát használták például az 1899 és a Mandalóri című sorozatban, valamint a legújabb Batman-filmben is. Botond Szabolcs hozzátette, a technológia további előnye, hogy nem kell utazni a világban, egy stúdióban fel lehet venni a teljes filmet, ezzel pedig a produkció ökológiai lábnyoma is csökkenthető.   

Vass György, Fót polgármestere úgy fogalmazott az eseményen, hogy a beruházásnak köszönhetően Fót a magyar filmgyártás fővárosává emelkedik.

 

Borítókép: Virtuális filmstúdió alapkőletétel (Fotó: Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.