Premier: bemutatja európai útifilmjét a 10. színházi olimpia + előzetes

A maszk útja címmel forgatott útifilmet a 10. színházi olimpia stábja, amely az olimpiaalapító rendező, Theodórosz Terzopulosz által a Nemzeti Színháznak ajándékozott tradicionális színházi tragédiamaszk európai körútjának állomásait mutatja be. A film május 27-én az M5 kulturális csatornán debütál, majd május 28-án a Kultúrnemzet, a Mediaworks kulturális divíziója gondozásában jelenik meg a Magyar Nemzet online felületén. A road movie-ban, amelynek állomása volt Athén, Trieszt és Salzburg is, megszólalnak – többek között – Romeo Castellucci, Heiner Goebbels és Olivier Py világhírű rendezők is.

Magyar Nemzet
2023. 05. 26. 16:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Online premier vasárnap: A maszk útja

 

A tradicionális görög maszkkal, amely a 10. színházi olimpia egyik szimbólumává vált, a színházi világnap keretében az olimpiaalapító görög rendezőóriás, Theodórosz Terzopulosz ajándékozta meg a Nemzeti Színházat. Az ünnepélyes átadás a görög Epidauroszban, az ókori amfiteátrumban történt. A maszkot a fiatal színészgeneráció két képviselője, Sipos Ilka és Juhász Péter vették át, akik a mesterrel budapesti Bakkhánsnők rendezésében is együtt dolgoztak. A két fiatal a Szent István Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának harmadéves hallgatója Vidnyánszky Attila, Zalán János és Varga Zsuzsa osztályában. 

Az átadást követően a maszk „útnak indul”, és egy európai utazás keretében meglátogatott a színházi olimpia résztvevői közül néhány művészt.

Van, akikkel a saját székhelyükön, de a legtöbbjükkel turné közben találkozott a maszk és a forgatócsoport: Szlava Polunyin bohóccal olaszországi turnéjának keretében, Tiziana Barbiero rendezőt bergamói színházában kereste fel, de az útról készült filmben feltűnik Romeo Castellucci és Heiner Goebbels is. 

Színházi Olimpia
A film a tévés premiert követően a Magyarnemzet.hu oldalon debütál online (Fotó: Szinhaz.org)

A maszk kalandjainak miniepizódjait a színházi olimpia weboldalán és közösségi csatornáin is követhette a közönség, most pedig elkészült a több mint 20 perces film, amely az epidauroszi indulástól kezdve a hazaérkezésig felöleli az európai körutat, bemutatva azt is, ahogy az Átmentem lélegzetelállító produkció részeként ifj. Simet László artistaművész vállán a Duna felett is átkelt a maszk.

A film televíziós premierje május 27-én, szombaton 16.35-től lesz az M5 kulturális csatornán, majd a Kultúrnemzet, a Mediaworks kulturális divíziója gondozásában jelenik meg a Magyarnemzet.hu oldalon május 28-án, vasárnap 7 órakor. A videó a színházi olimpia Videa-csatornájára kerül fel. 

 

 

Félidőben a 10. színházi olimpia

 

Mindeközben 2023 legnagyobb európai kulturális eseménye, amely hazánk több mint száz színházának és kulturális intézményének közreműködésével április 1-je óta zajlik Magyarországon, a napokban fordult át második félidejébe. 

Azonban még mindig több mint egy hónapig érkeznek hozzánk nemzetközi társulatok és határon túli színházak, hogy részt vegyenek a színházi világ és a közönség ünnepén. Tart még a 9. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, júniusban várja a nézőket a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, a Csárdáskirálynő Fesztivál és a Győri Nemzeti Színház Duna Fesztiválja, folytatódik a szintén országos Bábművészeti Világtalálkozó is. 

Zajlik az hazai színházak szemléje az Országos Színházi Találkozó keretében Debrecenben. A záró hónapban érkezik a Kolibri Színház SENSES Nemzetközi Fesztiválja a legapróbb nézőknek, és számos szabadtéri színház is csatlakozik az olimpiai programsorozathoz. 


Különleges este a Margitszigeten: ünnepi záróünnepség

 

A világszínházi seregszemle ünnepi záróeseményének az ország legrégebbi szabadtéri színpada, a Margitszigeti Színház ad majd otthont. A június 24-i este programja két táncelőadással indul: Bartók A csodálatos mandarin és Ravel Bolero című legendás szerzeményeire készült táncművek, az InterEUropa Balett előadásában, nemzetközi szereposztással kerül színre. A szimfonikus zenekari műként játszott művek most egy különleges formában hangzanak fel, négykezes és kétzongorás négykezes előadásban. A Bartók-művet a világhírű Bogányi Gergely és Boros Misi előadja elő, a Ravel-műhöz csatlakozik hozzájuk további két kiváló zongoraművész, Binder Károly és Varga Gábor. 

 A színpadi programokat rendhagyó Szent Iván-éji mulatság követi a Margitsziget fái között, a szabadtéri színpad körül. 

A nézők elmerülnek a Szent Iván-éjszaka varázslatos világába, hogy felfedezzék az erdő misztikumát. A fénysugarak felfedik a természet és a fák szépségét, és testüket az őket beborító ködbe vonják. Különböző művészetek figurái népesítik be a varázslatos éjszakát. A Teatro Potlach előadása a színházi olimpia záróünnepségeként az Aesop Studio és a Quiet Ensemble (Olaszország), a Fővárosi Nagycirkusz, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Budapest Bábszínház és a Zeneakadémia együttműködésével jön létre.

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

Borítókép: A maszk útja (Fotó: Szinhaz.org)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.