Rendhagyó Frankenstein a színházi olimpián

Mary Shelley klasszikusának sajátos, rendhagyó értelmezése a Frankenstein című darab, ami a 10. színházi olimpia műsorára érkezik május 18-án 18:00 órától a budapesti Eötvös 10 Művelődési Házba, egy olasz társulat előadásában.

Magyar Nemzet
Forrás: Szinhaz.org2023. 05. 08. 15:49
Ivonne Capace: Frankenstein
Forrás: 10. Színházi Olimpia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a Szinhaz.org ismertetője írja, az Elsinor Centro Di Produzione Teatrale társulat előadása felidézi, hogy Mary Shelley regényében egy természettudomány szakos hallgató úgy dönt, hogy embert teremt. Tanulmányozza, megöli az állatokat, és anatómiai részeket szerez a holttestekből. A kísérlet váratlan sikerrel kecsegtet: megszületik a Lény, szép és erős. Alkotója azonban kétségbeesik. Fél tőle. Miért? Ez a regény igazi rejtélye: miért reagál Frankenstein úgy, ahogy teszi, miért nem büszke a munkájára?

Ivonne Capace: Frankenstein
Jelenet az előadásból  (Forrás: 10. Színházi Olimpia)

Álomszerű utazás Mary Shelley írásainak inspirációja nyomán

Ivonne Capace rendező értelmezése szerint 

a szerző, Mary Shelley sem teljesen elégedett a munkájával. 

Valójában egész életében tagadja és lebecsüli munkájának irodalmi értékét és saját érdeklődését. Örülnie kellene az általa létrehozott remekműnek, és ehelyett mindent megtesz azért, hogy kisebbítse az érdemeit. Miért? 

A Lény maga a Könyv.

Az előadás újraértelmezi azt, ahogyan Mary Shelley munkásságára és felkavaró alkotására tekintünk: a produkció egy olyan időszakról idéz fel, amikor nőnek és művésznek lenni komoly probléma lehetett, amikor az asszony elborzadt saját magától, ha gyerek helyett könyveket szül, vagy együtt él egy férfival, anélkül, hogy összeházasodnának. Egy olyan korszakról szól a darab, amikor az Alkotó félt a Teremtménye zsenialitásától, és arra kényszerül, hogy folyamatosan igazolja ambícióinak nagyságát. 

Vezeték nélküli fejhallgatók, virtuális terek, valódi színészek és holografikus avatárok segítségével az előadás egy álomszerű utazássá válik a regénybe, és egyben a szerző emlékeibe, aki összetéveszti magát Dr. Frankensteinnel, a Lénnyel, a Művel, valamint a visszaemlékező szereplőkkel.

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

Borítókép: Jelenet az előadásból  (Forrás: 10. Színházi Olimpia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.