Vasárnap kezdődik az első Budapesti nemzetközi orgonafesztivál

Négy ország négy elismert orgonaművésze ad hangversenyt az első alkalommal megrendezendő Budapesti nemzetközi orgonafesztiválon a belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban május 14. és június 18. között. Az eseménysorozat fellépőiről és a műsorról is beszélgettünk Mészáros Zsolt Máté Junior Prima díjas orgonaművésszel, a fesztivál alapító-művészeti vezetőjével, aki az idén 975 éves plébánia zenei igazgatója. Az ünnepi év alkalmából mind a négy koncert ingyenesen látogatható.

2023. 05. 13. 6:50
Budapesti nemzetközi orgonafesztivál
Fotó: Zelnik Péter Zénó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olasz, lengyel, német és magyar orgonaművész koncertjét hallhatja a közönség az idén 975 éve alapított belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban, ahol első alkalommal szervezi meg Mészáros Zsolt Máté orgonaművész a budapesti nemzetközi orgonafesztivált. A fiatal orgonaművészben a Liszt Ferenc összes orgona- és harmóniumművét bemutató, kilenc részből álló koncertsorozata kapcsán fogalmazódott meg, hogy érdemes lenne elindítani egy nemzetközi orgonafesztivált is.

Budapesti nemzetközi orgonafesztivál
Mészáros Zsolt Máté pünkösdvasárnap ad koncertet az első Budapesti nemzetközi orgonafesztiválon. Fotó: Lugosi Péter

Kortárs művek is felcsendülnek az első Budapesti nemzetközi orgonafesztivál koncertjein

A plébánia múltja és hatalmas hagyatéka arra kötelez, hogy a nagy elődök, köztük Liszt Ferenc és Harmat Artúr munkásságához méltó zenei életet építsek

– hangsúlyozta Mészáros Zsolt Máté, hozzátéve, a barokk korszak mesterműveitől, a romantika virtuóz orgonadarabjain keresztül egészen a kortárs darabokig terjed a budapesti nemzetközi orgonafesztivál repertoárja.

Olaszországból érkezik Eugenio Maria Fagiani orgonaművész-zeneszerző, aki az arezzói székesegyház orgonaművésze, nemzetközi orgonafesztiválok zeneigazgatója, a Milánói Szimfonikus Zenekar orgonistája. Az improvizáció nagymestereként tartják számon. – Arra kértem Fagianit, hogy egy olyan műsort állítson össze, amely bemutatja az olasz orgonakultúrát. A május 14-i koncerten felcsendülő művek többek között az olasz opera zenei világát is megidézik – avatott be Mészáros Zsolt Máté.

Giovanni Morandi, Padre Davide da Bergamo, Marco Enrico Bossi kompozíciói mellett Fagiani Victimae Paschali Laudes című szerzeményét is hallhatja a közönség.

Szent II. János Pál pápa ünnepén Marek Stefanski, Lengyelország egyik legjelentősebb orgonaművésze lép fel. Stefanski a lengyel orgonazene és főként a XX. századi művek népszerűsítője. A krakkói Mária-bazilika orgonistája, emellett 1999 óta a Krakkói Zeneakadémia Orgona Tanszékének adjunktusa. – Stefanskitól azt kértem, hogy a repertoárjában jelenjen meg a lengyel–magyar barátság. Május 17-i koncertjén számos lengyel mű mellett előadja Liszt Ferenc Evocationját, de társalkotóként is jelen lesz, hiszen saját átiratokat is hallhatunk tőle – mondta Mészáros Zsolt Máté, aki pünkösdvasárnap, május 28-án ad koncertet. A Junior Prima díjas orgonaművész, a fesztivál alapítója az elmúlt években több száz hangversenyt adott idehaza és Európában, tavaly pedig az Amerikai Egyesült Államokban és a Szentföld legjelentősebb orgonafesztiválján, a Terra Sancta Organ Festivalon mutatkozott be. A műsorról szólva elmondta, hogy elhangzik a Koncertnyitány ‒ Hommage a Kodály Zoltán című saját kompozíciója, emellett Bartók Béla, Dohnányi Ernő és Richard Wagner műveinek általa készített orgonaátiratát is hallhatja a nagyérdemű.

Mindig az a célom, hogy aki eljön a hangversenyemre, felemelt lélekkel távozzon

– fogalmazott.

Az eseménysorozat utolsó hangversenyét Martin Kondziella német orgona- és zongoraművész, karmester és képzőművész adja június 18-án. Kondziella a berlini Corpus Christi-templom és a bajor-erdei Viechtach templomának orgonaművésze. Több kórus művészeti vezetője és orgonaszakértőként is tevékenykedik.

Rendkívül színes programjában többek között magyar zeneszerzők kompozícióit is előadja. Különleges műsorait gyakran inspirálják a társművészetek

– mondta Mészáros Zsolt Máté, aki szerint

az orgonafesztivál koncepciója azért is egyedülálló, mert egyrészt a magyar és a külföldi országok közti összetartozás jelenik meg a műsorokban, másrészt az orgonaművészek saját nemzeti zenekultúráját is bemutatja, számos művet először hallhat a magyar közönség. 

És mivel minden országnak más a zenei ízlése, egészen máshogy szól majd a koncerteken a belvárosi főplébánia-templom orgonája, amely az ország egyik legkiválóbb koncertorgonája.

Borítókép: Mészáros Zsolt Máté Junior Prima díjas orgonaművész (Fotó: Zelnik Péter Zénó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.