Káosz: Krízisekre megoldás az ABBA slágere

Ritkán láthatunk olyan darabot, amely egyszerre eredeti, humoros és mély. A Deli Szófia által rendezett Káosz című tragikomédia azonban mindezt ötvözi, méghozzá zseniális módon. Úgy beszél három, harmincas éveiben járó nő életéről, útkereséséről, problémáiról, hogy közben tabukat döntöget. A 10. színházi olimpia programjában bemutatott erdélyi előadásnak a felújítás alatt álló Gózon Gyula Kamaraszínház adott otthont.

2023. 06. 24. 6:35
Káosz
Forrás: Teatrul Figura Stúdió Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös térben, a Gózon Gyula Kamaraszínház romos, átépítés alatt álló épületében mutatta be a gyergyószentmiklósi Teatrul Figura Stúdió Színház a Káosz című darabot, amelyben három, harmincas éveiben járó nő mesél életének zsákutcáiról. Mika Myllyaho kortárs finn drámaíró, rendező, színész, a Finn Nemzeti Színház igazgatója 2008-ban megjelent drámája a három barátnő, Eni, Juli és Andi történetét mutatja be, akik nemcsak a társadalom elvárásainak csapdájába estek, hanem a saját csapdájukba is, ami természetesen rengeteg komikus helyzetet teremt, ugyanakkor mélyebb mondandót is hordoz. Ráadásul a Káosz csupa olyan kérdést feszeget, amit minden harmincas nő feltesz magának előbb vagy utóbb a munkájával, a magánéletével kapcsolatban.

Káosz
A Káosz csupa olyan kérdést feszeget, amit minden harmincas nő feltesz magának Fotó: Teatrul Figura Stúdió Színház

Az utolsó jelenettel indító darab azonnal felkelti a figyelmet, s felteszi a kérdést: vajon mi okozhatta azt a hatalmas zűrt, aminek a végkifejletét látjuk? Nos, a százperces előadás ezt is megválaszolja. 

A történetben három látszólag átlagos nő látszólag átlagos élete egyik pillanatról a másikra elképesztő irányt vesz.

A pedagógus Andi (Bartha Boróka) kiegyensúlyozott életet él, de az iskola autokrata igazgatónője megkeseríti mindennapjait. Ezért Andi olyan dolgokat tesz, amiket előtte soha: kávéházi konfliktusa tettlegességig fajul, s az iskola 100. évfordulóján mondott beszéde is botrányba fullad. A pszichológus Juli (Szilágyi Míra) másoknak igyekszik tanácsot adni, miközben a saját élete a feje tetejére áll: évek óta zátonyra futnak párkapcsolatai, sőt viszonyt kezd az egyik páciensével, amiből bonyodalmak származnak. Közben a saját testvére, az újságíróként dolgozó Eni (D. Gulácsi Zsuzsanna) is rendszeresen felkeresi, hol pénzt kér tőle, hogy gyógyszereket. Eni életét ugyanis a munkahelye és a párja is megnehezíti. A három nő rendszeresen összejár, s megosztja egymással problémáit, aminek az lesz a vége, hogy sírt rongálnak, majd a rendőrségen kötnek ki.

A darabban a három nő története egy közös történetté válik, amelyben tényleg az abszurditásig fajul a helyzet.

Ám a káoszba torkolló előadásban Huszár Kató díszletei és Sikó Doró színes, vidám jelmezei teremtik meg azt a fajta harmóniát, amit a szereplők elvesztettek. De az is lehet, hogy sosem volt részük benne.

A Káosz erőssége, hogy mindhárom karaktert megismerjük, sőt a három színésznő más karaktereket is remekül eljátszik. Pillanatok alatt képesek kibújni saját szerepükből, s eljátszani például Andi férjét vagy Juli szeretőjét.

A rendező a nők nehézségeit domborítja ki, amelyhez a humor és az irónia a tökéletes eszköz. Deli Szófia okos, tanulságos darabot rendezett, amelyben a legapróbb részletnek is jelentősége van, még akkor is, ha felnagyítva, eltúlozva kapjuk. 

A fiatal rendező és Boér-Markó Orsolya dramaturg ügyesen mossa el a határokat a sajnálat és a humor, az együttérzés és a megvetés, a tragédia és a felhőtlen nevetés között. És épp ebben rejlik a darab sikere, meg persze az ABBA együttes Gimme! Gimme! Gimme! című slágerében, ami tökéletes végszó.

De mire hívja fel a figyelmünket a Káosz? Arra, hogy vegyük észre, ha segítségre van szüksége a körülöttünk lévőknek. A Káosz arról beszél nyíltan, hogy milyen nehézségekkel szembesülnek a harmincas éveikben járó nők a mindennapokban. Emellett a darab a krízisekről is szól, s arról, hogyan lehet (vagy nem lehet?) kezelni ezeket. De ha őszinték akarunk lenni, akkor a Káosz egy terápia, ami tabukat döntöget, s amit minden harmincas nőnek érdemes megnézni. Hiszen Andi, Juli és Eni nemcsak egymásnak, hanem nekünk, nézőknek is tükröt tart.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: Jelenet az előadásból (Forrás: Teatrul Figura Stúdió Színház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.