Megnyílt a Magyarság Háza Galéria „kossuthdíjasok” című kiállítása

Tizennégy felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és vajdasági magyar Kossuth-díjas íróról, költőről, zenészről és színészről készült, nagy méretű portréfotó-kiállítással nyílt meg a Magyarság Háza Galéria Budapesten. – Nagyjából félúton a Szent István-bazilika és a Magyar Tudományos Akadémia között, néhány száz méterre a Parlamenttől. A hit, a tudomány és a hazaszeretet impozáns, történelmi aurájú épületeinek szomszédságában egy újabb kis kuckó a szépségnek, a művészetnek – no és persze a közönségnek – fogalmazott Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója a portrékat tartalmazó új kiadványuk borítóján.

2023. 06. 14. 15:00
Kossuth
2023.06.12 Budapest Magyarság Háza Galéria megnyitó Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A galériába belépve különleges látványvilágú kiállítás fogadja az érkezőt. Hatalmas tükörfelület erősíti a külhoni magyar Kossuth-díjas művészekről készült, nagy méretű portréfotók hatását. „Tizennégy arc, sok száz vers, novella, regény, epizód és főszerep, koncert, megszámlálhatatlan ránc és redő, összesen – eddig – több mint egy ezredévnyi életút” – írta róluk Csibi Krisztina. 

Kossuth
 Hatalmas tükörfelület erősíti a külhoni magyar Kossuth-díjas művészekről készült portréfotók hatását. Fotó: Kurucz Árpád

 

A  „kossuthdíjasok"

A „kossuthdíjasok”: Boráros Imre színművész, rendező, Felvidék; Csíky András színművész, Erdély; Dráfi Mátyás színművész, Felvidék; Duba Gyula író, szerkesztő, Felvidék;  Ferenczes István költő, író, műfordító, szerkesztő, Erdély; Király László költő, író, műfordító, Erdély; Kovács András Ferenc költő, esszéíró, műfordító, Erdély; Szarka Gyula énekes, zeneszerző, zenész, Felvidék; Szarka Tamás énekes, zeneszerző, költő, Felvidék; Szilágyi István író, szerkesztő, Erdély; Tolnai Ottó író, költő, szerkesztő, Vajdaság; Tőzsér Árpád író, költő, műfordító, Felvidék; Vári Fábián László író, költő, műfordító, néprajzkutató, Kárpátalja; Végel László regény- és drámaíró, esszéista, Vajdaság. A művészek portréit Tordai Edeés Bíró István erdélyi és és Oriskó Norbert felvidéki fotóművészek készítették. A kiállítást tervezte és rendezte: Kiss Beatrix. 

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a tárlat megnyitóján kiemelte, hogy a Magyarság Házának egy olyan új, állandó kiállítótere jött létre a pesti belvárosban, ahol a nemzetpolitika meg tud jelenni.

A kiállítóhelynek az Országházhoz, a Magyar Tudományos Akadémiához és a Szent István-bazilikához való közelsége jól szimbolizálja a Magyarság Háza legfőbb alapértékeit: a hazaszeretetet, a tudományhoz való ragaszkodást, valamint a hithez való kötődést

– fogalmazott az államtitkár. Mint mondta, a Magyarság Háza célja a nemzetpolitika egyik legfontosabb kulturális intézményeként a tudományos ismeretterjesztésen és a magyar kultúra közvetítésén túl az, hogy megerősítse a magyar szellemiséget és hazaszeretet a fővárosiakban, az ország más területein, valamint a határon túli régiókban és a diaszpórában élő magyarok között. – A külhoni Kossuth-díjas művészeket bemutató tárlat a budapestieknek és a távolabbról érkező látogatóknak is bemutatja azt, hogy hogy mit jelent határon túli magyarként megtalálni az élethivatást – tette hozzá az államtitkár. 

Csibi Krisztina a beszédében kiemelte, hogy A Magyarság Háza Galériában a „kossuthdíjasok” című kiállításhoz kapcsolódva további kísérőrendezvények és kamara-előadások is várják az érdeklődőket. A tárlat nyár végi bezárását követően negyedévente lesznek a különböző korosztályokat megszólító, új kiállítások a helyszínen.

A megnyitón Korpás Éva énekelt, akit Madarász András kísért gitáron és kobozon. A Felvidékről érkezett zenészek keretbe foglalták műsorukkal a megnyitót. Az ünnepi eseményen fellépett több külhoni Kossuth-díjas művész is: Szarka Gyula, Boráros Imre, Dráfi Mátyás és Vári Fábián László. 

A kiállítást augusztus 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Magyarság Háza Galériában, a hét minden napján, 10 és 18 óra között. A belépés díjtalan. 

Borítókép:  Az ünnepi eseményen fellépett több külhoni Kossuth-díjas művész is. (Fotó: Kurucz Árpád)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.