Évről évre egyre színesebb programokat kínál a Zempléni fesztivál + videó

A sokszínűség és a kulturális turizmus művészeti fesztiválja immár 32. alkalommal várja közönségét a Zemplénben. Az idei eseménysorozat augusztus 11. és 19. között mintegy negyven helyszínen, csaknem húsz településen, több mint ötszáz művész fellépésével valósul meg. Olyan zenekarokat és előadókat hallhatunk, mint a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekar, az Anima Musicae Kamarazenekar, a Pannon Filharmonikusok, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Talamba Ütőegyüttes, Balázs János, Lackfi János, Szekeres Adrienn és László Boldizsár.

Magyar Nemzet
2023. 07. 11. 5:45
Zempléni fesztivál
Fotó: Nagy Károly Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zempléni fesztivál széles közönségrétegnek és korosztálynak szóló műsoraival, valamint a kultúra és a turizmus összekapcsolása iránti elkötelezettségével kiemelkedik a hazai fesztiválkínálatból. A rendezvény művészeti vezetője és idén fesztiváligazgatója, Hollerung Gábor szavaival élve a Zempléni fesztivál Magyarország talán legsokszínűbb művészeti fesztiválja, amely – nem titkoltan – igen széles közönségréteget kíván megszólítani. Ez a filozófia a fesztivál rezidens zenekarától, a Budafoki Dohnányi Zenekartól (BDZ) sem idegen, hiszen az együttes nemcsak többkoncertes résztvevőjévé, de egyfajta szellemi bázisává is vált az eseménynek.

Zempléni fesztivál
A Zempléni fesztivál programjában számos koncertet hallhat a közönség. Fotó: Nagy Károly Zsolt

A zenés színházi játéktól kezdve a népszerű dzsessz- és szvingműsorokig rendkívül sok stílus és műfaj megtalálható az idei programkínálatban. 

Aki ellátogat a Zempléni fesztiválra, találkozhat komolyzenei koncertekkel, a BDZ és Hollerung Gábor nevéhez fűződő, emblematikus Megérthető zene koncerttel, Cinefonic filmzenekoncerttel, színházzal, dzsesszel, népzenével, világzenével, kamaraprodukciókkal, tánccal, gyerekprogramokkal, kiállítással és számos gasztronómiai élménnyel, hiszen a kisebb-nagyobb településeken megrendezett programokhoz sokszor kapcsolódik gasztronómiai élmény.

Az idei fesztivál egyik kiemelt programja Shakespeare–Korngold Sok hűhó semmiért című zenés színházi játéka. A Müpa és a BDZ közös produkcióját a sárospataki Rákóczi-várban láthatja a közönség augusztus 13-án. Az előadás alcíme lehetne a Variációk a szerelemre, ugyanis amikor szerelemről beszélünk, azt hisszük, egyre gondolunk, pedig annyiféle arca van, ahányan vagyunk. A zenész-színész társulat a párválasztási játszmák közül négyet mutat meg az est során.

A sokszínűség mellett a Zempléni fesztivál másik fontos mozgatórugója a turizmus és a kultúra összekapcsolása

E két terület legmagasabb szintű összefonódását, egymás általi erősítését, segítését kívánják szolgálni a szervezők, ezért nagy figyelmet fordítanak a helyi turisztikai irodákkal, szervezetekkel és a turisztikai infrastruktúrával való együttműködésre.
A fesztivál idei megrendezését sokáig bizonytalanság övezte, mivel a támogatási lehetőségek nagyon lassan kezdtek csak körvonalazódni. Emiatt a fesztivál eddigi igazgatója vissza is lépett. Ám a bizonytalanság után egy jól ismert pataki öregdiák, aki vállalkozásán keresztül az előző években is nagylelkű és megbízható támogatója volt a fesztiválnak, kiállt a meggyőződése mellett, miszerint a Zempléni fesztivál hagyományát muszáj folytatni. Ezt a hitvallását tettel is megerősítette: igen jelentős összeget ajánlott fel a fesztiválnak magánvagyonából. E történésekkel párhuzamosan Hollerung Gábor művészeti vezető szerepe mellé magára vállalta a fesztivál megszervezésének teljes felelősségét, a fesztiváligazgatói feladatokat is. 

Emellett az érintett települések mindegyike anyagilag szintén hozzájárul a fesztivál szervezéséhez, valamint a kormány is jelezte támogatási szándékát. Magyarországon ez a fajta osztott teherviselés úttörő kezdeményezés, a fesztivál szervezői remélik, hosszú távon is gyökeret tud ereszteni a kultúrafinanszírozás területén.

A Zempléni fesztivál célja a fenntarthatóság és a továbbfejleszthetőség. – Bízunk benne – mondta Hollerung Gábor –, hogy évről évre még színesebb, még gazdagabb, még változatosabb, még több műfajt, koncertet, színházi előadást, táncot, kiállítást, gyerekprogramot felvonultató, a turizmussal egyre szorosabban összefonódó fesztivállá válunk.
A részletes program a Zempléni fesztivál honlapján érhető el.

Borítókép: A Rákóczi-vár udvarán a Jazzical trió adott koncertet tavaly (Fotó: Nagy Károly Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.