Meghalt a jazzlegenda, Tony Bennett, aki Lady Gagát és Amy Winehouse-t is megénekeltette

Kilencvenhat éves volt a hússzorosan Grammyvel díjazott énekes.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 07. 21. 14:52
null
(FILES) US singer Tony Bennett performs during an invitation only concert at the newly opened Encore Boston Harbor Casino in Everett, Massachusetts, on August 8, 2019. Bennett, the last in a generation of classic American crooners whose ceaselessly cheery spirit bridged generations to make him a hitmaker across seven decades died on July 21, 2023, in New York, US media reported. He was 96. (Photo by Joseph Prezioso / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legendás New York-i pop- és jazzénekest 96 éves korában érte a halál – adta hírül a BBC. Bennett legismertebb dalai közé tartozik a The Way You Look Tonight, a Body and Soul és az (I Left My Heart) In San Francisco.

Fellépett Lady Gagától kezdve Amy Winehouse-szal Aretha Franklinnel és Frank Sinatrával is, aki egyébként a szakma legjobb énekesének nevezte.

Hét évtizedes karrierje alatt több millió lemezt adott el és húsz Grammy-díjat nyert, köztük egy életműdíjat is.

Bennett  1926. augusztus 3-án született New Yorkban, miután családja Olaszországból vándorolt az Amerikai Egyesült Államokba. Anthony Dominick Benedetto szegénységben nőtt fel a New York-i Queens kerületében.

Apja egy élelmiszerboltban dolgozott, és amikor fia tízéves lett, meghalt. Pontosan ez terelte a fiatal Tonyt a siker irányába. Egyszer azt mondta, hogy a családi legendájuk szerint apja egy hegy tetején állt, és az egész völgy hallotta, ahogy énekel. „Ez az oka annak, hogy énekelek” – fűzte hozzá.

Édesanyja, Anna bátorította fiát a zene szeretetére. Míg hétközben varrónőként dolgozott, a vasárnapokra családi összejöveteleket szervezett amelyeknek gyermekei voltak a főszereplői. Bátyja, John elég jó volt ahhoz, hogy tinédzserként áriákat adjon elő a New York-i Metropolitan Operában. A sajtó „a kis Carusónak” nevezte, a nagy olasz tenor után – idézte fel a BBC.

Ezzel szemben Tony a népszerűbb dallamokat jobban kedvelte, így Bing Crosbyt és Al Jolson jazz- és bluesénekes zenéit hallgatta. A második világháború kezdetéig „éneklő pincérként” dolgozott, amit nagyon élvezett, majd gyalogosként szolgált a 63. ezredben, amelyről azt mondta, 

az első sorból láthatta, mi történik a pokolban. 

A háborús tapasztalatai után tehát nagy pacifista lett és egész életén át elutasította a fegyveres konfliktusok minden formáját. „Minden háború őrület, függetlenül attól, hogy hol van vagy miről szól” – fogalmazott.

Hazatérése után énektechnikát tanult az American Theatre Wing Schoolban. 1949-ben a híres televíziós előadóművész, Bob Hope hallotta őt énekelni egy éjszakai klubban, ahol megtalálták végleges művésznevét és Tony elkísérte turnézni az Amerikai Egyesült Államokba. 

A nagy siker két évvel később érkezett meg, amelyet a Because of You hozott meg neki, amely tíz hétig uralta az amerikai zenei listákat. 1952-ben feleségül vette Patricia Beechet a manhattani Szent Patrik-katedrálisban tartott szertartáson. 

Akkor már annyira híres volt, hogy kétezer női rajongó vette körül a helyszínt, feketébe öltözve, jelezvén gyászukat.

Érdekesség, hogy a rock n' roll forradalma sem tompította fényét, ugyanis az 1950-es évek végére nyolc slágere került az USA Top 40-be, és az Egyesült Királyság első helyezettje volt a Stranger In Paradise című dal.

Aztán jött a Beatles és mindent megváltoztatott az életében. A kiadója rábírta, hogy készítsen egy rockalbumot, amelyről utóbb azt mondta, fizikai fájdalmat okozott neki ezzel dolgozni, és feltehetően a rajongói sem voltak elragadtatva, ugyanis nagyot csökkent a népszerűsége. Közben a magánélete sem alakult valami fényesen. A házassága tökrement 1969-ben, miután kiderült, hogy megcsalta feleségét a népszerű színésznővel, Sandra Granttel, akivel, bár két évvel később összeházasodtak, újabb tragédia következett. Az évtized végére ez a házasság is tönkrement. 

1979-ben kokaintúladagolás miatt kórházba került és majdnem meghalt. Később erről azt írta:

„Arany fény burkolt meleg izzásba. De hirtelen kizökkentett a látomásból, és tudtam, hogy jelentős változásokat kell végrehajtanom az életemben.”

Aztán a fia, Danny lett a menedzsere, aki eljuttatta néhány fontos televíziós műsorba, és úgy tűnik, a képlet működött, ugyanis újra megérkezett életébe a siker. 

Fotó: AFP

1998-ban Glastonburyben, makulátlan fehér öltönyben lépett fel, a tömeg őrjöngött. Hetvenéves korában még évi több mint száz fellépése volt, és a siker nem apadt el. Nyolcvanéves volt, amikor kiadott egy albumot, amelyen énekel Paul McCartney, Barbra Streisand és Elton John, és amely több Grammy-díjat is kapott.

2011-ben a Body and Soul – Amy Winehouse-szal közösen, közvetlenül a halála előtt rögzítették – bejutott a Billboard Hot 100-ba. Még nagyobb sikert hozott a Lady Gagával való együttműködése. Közösen vették fel a The Lady is a Tramp című szám új verzióját.  

2016-ban azonban Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála, majd elég sokáig nem került nyilávánosság elé, csak 2021-ben, amikor Lady Gagával is fellépett.

Egyszer azt mondta: „Ha követed a szenvedélyed, egy napot sem fogsz dolgozni az életedben.” 

Borítókép: Tony Bennet (Fotó: AFP/Joseph Prezioso )

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.