Nemzetközi dizájnelismerést kapott az Országos Széchényi Könyvtár kiállítása

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) 2022 őszén megnyílt, Esszencia című állandó kiállítása belsőépítészet kategóriában A’ Design Award-díjazott lett. A nemzetközi formatervezési elismerés visszaigazolja a szakmai tartalom és az ahhoz illeszkedő, azt szolgáló dizájn harmonikus egységét. A tárlat arculatának megálmodója, Gazdag Mária és a nemzeti könyvtár kapcsolata rendkívül gyümölcsöző, hiszen 2020-ban az OSZK korábbi corvinakiállítása szintén A’ Design Award-minősítést nyert el.

Magyar Nemzet
Forrás: OSZK2023. 07. 26. 14:40
A corvinafal az OSZK kiállításán
A corvinafal az OSZK kiállításán Fotó: Darabos György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A comói székhelyű A’ Design Award & Competition SRL 2008 óta évente ítéli oda díjait azoknak a tervezőknek, innovátoroknak és cégeknek, akik és amelyek a nyilvánosság és a szakmaiság együttes erejével szeretnék láttatni aktuális projektjüket. Az egyébként népszerű belsőépítészet kategóriában viszonylag kevés kiállítást jutalmaznak – közölte a nemzeti könyvtár.

Az Esszencia kiállítás részlete
Az Esszencia kiállítás részlete. Fotó: Horváth Dániel 

Az OSZK alapításának 220. évfordulójára elkészült és a magyar írásbeliséget bemutató kiállítás azért is különleges, mert szoros egységet képez az azonos gyökerekből táplálkozó új grafikai arculattal, ezzel is erősítve az intézmény megjelenését.

A kiállítás sokféle háttértudással érkező látogatót szólít meg. Az önállóan is értelmezhető kiállítási egységeket (Vershaza, Európa ege alatt stb.) egy vizuális történet fűzi össze kerek egésszé. A különböző témaköröknél minden esetben hozzáférhetők kibővített tartalmak az interaktív eszközökön: érintőképernyőkön, videókijelzőkön és hangterminálokon.

A fenntarthatóság, a nagyobb beavatkozások elkerülése, egyszersmind a hatalmas tér atmoszférájának barátságosabbá és „belakhatóbbá” tétele fontos szempont volt a tervezés során. A tervező ügyelt arra, hogy a lehető legkevesebb új szerkezet kerüljön a mintegy 1300 négyzetmétert betöltő kiállítási térbe. A magas fogyasztású régi fényforrások helyett korszerű, természetes fényt biztosító LED-es világítótestek teremtenek olyan környezetet, amely izgalmas a kiállítás látogatói számára, de barátságos otthona a könyvtár olvasóinak és munkatársainak.

A nemzeti könyvtár büszke arra, hogy állandó kiállításának látogatói egy immár nemzetközileg elismert térben tölthetik el szabadidejüket.

Az Esszencia kiállítás kurátorai Elbe István, Földesi Ferenc, Sudár Annamária, Szovák Márton és Zsupán Edina, a belsőépítész Gazdag Mária (Lulla Interiors) volt, a grafikai munkákat pedig Takács Tamás (Artom Kft.) végezte. 

Borítókép: A corvinafal az OSZK kiállításán (Fotó: Darabos György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.