Pengetangó a hatvanéves Gyulai Várszínházban

Pénteken a várszínpadon mutatják be a Pengetangó című darabot, amely a Gyulai Várszínház 60. évadának második saját bemutatója lesz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 19. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A musicaldráma a Gyulai Várszínház, az Aradi Kamaraszínház és az Esztergomi Várszínház koprodukciója; a művet a vajdasági származású kortárs szerző, Verebes Ernő írta, zenéjét Cári Tibor szerezte, az előadás rendezője Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház igazgatója.

Verebes Ernő, a darab írója, Tapasztó Ernő rendező és Cári Tibor zeneszerző
Verebes Ernő, a darab írója, Tapasztó Ernő rendező és Cári Tibor zeneszerző. Fotó: Gyulai Várszínház 

Verebes Ernő a bemutató előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a zeneszerző és a rendező kereste meg a darab ötletével; amelyre a tangó mint életérzés, valamint Jorge Luis Borges argentin író életfilozófiája jellemző. Erre fűzték fel egy európai fiú és egy argentin lány szerelmi történetét.

Cári Tibor kifejtette: a tangó ritmikai és hangulati világa már évek óta átitatja műveit, folyamatosan megjelenik az előadásokhoz írt zenéiben. Néhány éve alapított egy tangózenekart, majd arra gondolt, hogy egy konkrét előadást is alkothatnának a stílusra, így született meg a Pengetangó. Hozzátette, nem klasszikus tangót írt, egyfajta fúziót alkotott a hagyományos tangó és a kortárs zenei világ között.

Az egyik kulcsfigurát, a „vak Homéroszt”, „Borges-t” megformáló Sipos Imre kiemelte, nem realista műről, hanem költői színházról van szó. 

Impulzív darab, amely rengeteg asszociációra ad alkalmat mind az alkotók, mind a nézők számára. Elsősorban életérzést és nem történetmesélést jelenít meg

– közölte. Tapasztó Ernő ennek kapcsán megjegyezte, nem kikapcsolni, hanem bekapcsolni szeretnék a nézőket.

Az európai fiatalembert megformáló Sipos Áron elmondta, az előadás azontúl, hogy a generációs bűnöket, traumákat, életérzéseket dolgozza fel, párhuzamot von kontinensek között is.

A darabban két gyulai művész, Kovács Vanda és Beszterczey Attila mellett Gerner Csaba, Éder Enikő, Gulyás Attila, Sipos Áron, Sipos Imre, Tasnádi-Sáhy Noémi és Tapasztó Alexandra látható.

Borítókép: A teátrum színpada, mellette a gyulai vár (Fotó: Gyulai Várszínház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.