Petőfi szellemét idézi a 32. Művészetek Völgye

Több mint 2200 program közül válogathatnak az idei Művészetek Völgye látogatói. Az összművészeti találkozón a Petőfi Kulturális Ügynökség két saját helyszínen, a Petőfi- és a Póka-udvarban könnyűzenei, irodalmi és képzőművészeti programokkal várja a fesztiválozókat Kapolcson július 21. és 30. között.

Magyar Nemzet
2023. 07. 20. 13:30
művészetek völgye
Forrás: PKÜ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bérczesi Róbert és Vecsei H. Miklós is fellép a Petőfi-udvarban


A Művészetek Völgye Petőfi-udvarában július 21-től július 30-ig napközben kulturális programokkal, esténként könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket. A Hajógyár színpadán fellép például Solére, Lil Frakk, a The Carbonfools, az OIEE, Szakács Gergő, Bérczesi Róbert, valamint az Aranyakkord, de bemutatkoznak a Petőfi nagylemezprogram által támogatott Abigél és egy5egy, valamint a Hangfoglaló program által felkarolt Pandóra Projekt és Sisi is. 

művészetek völgye
Bérczesi Róbert a Művészetek Völgye Hajógyár színpadán (Fotó: PKÜ)


A koncertek mellett többek között irodalmi programok és ismeretterjesztő előadások is várják majd az érdeklődőket. Július 27-én mutatják be a Nem akarok című, Nemes Nagy Ágnes életét feldolgozó koncertszínházi előadást, amelynek rendezője és szereplője Vecsei H. Miklós színművész, zeneszerzője Tempfli Erik Artisjus-díjas zongorista, énekese a Nemes Nagy Ágnest megszemélyesítő Hegedűs Bori, narrátora Juhász Anna irodalmár. 

A Zene+szó élőzenés beszélgetéseken a résztvevők közelebbről megismerhetik az alkotás folyamatát, a dalszöveg és a dal születése mögötti irodalmi inspirációkat, az írónak ihletként szolgáló dallamokat. 


 


Szócsata és „élő magyaróra”

 

A Balaton-felvidék fesztiválján bemutatkozik a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) Kazinczy Műhelye. Pölcz Ádám nyelvész és Farsang Máté, a 23. Kossuth-szónokverseny influenszer-különdíjasa szócsatázni fog. De a program része az „élő magyaróra” és interaktív nyelvi játék is. Sőt, a Petőfi Irodalmi Múzeum délutáni beszélgetésein művészek és műértők vizsgálják majd, hogyan hatott a 200 éve született Petőfi Sándor saját kortársaira és a mi kortársainkra. 

Az ikonikus költő áll majd az egyik különleges program, a 4 akkord Petőfivel fókuszában is.

A Magyar Kultúra magazin szintén érdekes témákat hoz a fesztiválra: a konokságról költővel, a szerelemről pszichoterapeutával, az emlékezésről agykutatóval, a szabadságról kutyaszakértővel beszélgetnek majd. 

 

Deák Bill Gyula és az Anna and the Barbies is fellép a Póka-udvarban

 

A PKÜ másik helyszínén, a Póka-udvarban is rengeteg program közül válogathatnak majd a látogatók – a korábbi Kőbánya udvar átnevezésével Póka Egon Máté Péter-díjas magyar basszusgitáros, zeneszerző, a legendás Kőbányai Zenei Stúdió művészeti iskola alapítója előtt tisztelegnek. Koncertet ad majd többek között Deák Bill Gyula, a Fran Palermo, az Anna and the Barbies, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, illetve A Dal 2023 című dalválasztó műsor több indulója, például a Roy Galeri vagy a Jazztelen. 


Napközben sem lesz hiány zenei, képzőművészeti és irodalmi programokból. 

Az udvart tíz napon keresztül interaktív gyermekprogramok nyitják, amelyeket workshopok, gyermekkoncertek, előadások követnek.

A fókuszban a könnyűzenei oktatás témája áll majd – Hegyi György, a Kőbányai Zenei Stúdió tanára, dalszerző, zenész például élőzenés könnyűzene-történeti „órákat” is tart legendás magyar dalokról. 


Petőfi-busz és Pilvax-brunch a fesztiválon

 

A múzeum a Petőfi 200 busszal is jelen lesz a fesztiválon, amellyel Petőfi Sándor rövid, de annál mozgalmasabb életútját és alkotói dinamizmusát mutatja be. De idén is lesznek hétköznaponként Pilvax-brunchok, ahol a költőhöz köthető témákat boncolgatnak majd a közönség bevonásával. A MANK Nonprofit Kft. szintén különleges programot visz a Póka-udvarba: arra vállalkoznak, hogy a zene gondolati szabadságát helyspecifikus installációk segítségével jelenítsék meg. A szentendrei ÚjMűhely Galéria népszerű beszélgetéssorozata, a Sanctum kapolcsi „különkiadásában” Juhász Anna és meghívott vendégei a művészet olyan megrendítő pillanatait keresik, amelyek révén közelebb kerülhetünk saját magunkhoz és néhány pillanatra a világ megértéséhez is.


A helyszínen már 16 órától akusztikus koncertekkel lehet hangolódni az estére. 

Az utolsó napon fiatal tehetségek zárják a fesztivált.

Fellép majd a Siculus Fesztivál tehetségkutató-nyertes zenekara és a Hangfoglaló Programiroda egy induló előadója, az estét a Kőbányai Zenei Stúdió jelenlegi és volt növendékeinek produkciója koronázza meg. 


A Petőfi Kulturális Ügynökség és a felkért művészek egy közösségi összművészeti alkotással készülnek, amelynek elkészítésébe bevonják a látogatókat és az online követőket is. Az aktivitás keretében Pölcz Ádám és Hegyi György dalszöveget írnak, ezt a 4 akkord Petőfivel produkció Szakadáti Mátyás segítségével zenésíti meg, Krizbai Gergő festőművész szakmai vezetésével a látogatók is bekapcsolódhatnak a közös alkotásba. Mindezt a tervek szerint online követhetik az érdeklődők, akik reakciógombokkal tudnak majd szavazni a folyamat alakulásáról.
 

Borítókép: Fergeteges koncerthangulat az előző évek Művészetek Völgyén (Fotó: PKÜ)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.