A jazz megmutatta az utam

Egyre jobban növekszik a magyar jazz-színtér. Gáspár Károly jazz-zenész nemcsak saját koncertjeiken, de kollégák, barátok fellépésein is észrevette, hogy a korábban a jazz után érdeklődő korosztály kibővült az egészen fiatal, húszas évei elején járó közönséggel. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan javult a jazz megítélése, ahogy az a réteg is egyre gyarapodott, amely szereti ezt a típusú zenét. A jazz világszerte rétegzene, mégis egyre terebélyesedik.

Lányi Adél
2023. 08. 07. 6:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Több olyan barátom is van, akik csak odakeveredtek egy-egy koncertre, és rádöbbentek arra, hogy ez a zenei stílus, amitől eddig tartottak, élvezhető és szerethető” – hangsúlyozta Gáspár Károly, hozzátéve: „Én mindig azt mondom, hogy a jazz-zenét nem kell feltétlenül mindenkinek értenie, hanem éreznie kell.” Fontosnak tartotta elmondani azt is, hogyan alakult ki a modern jazz. „A mai értelemben vett jazznek az ’50-es, ’60-as években volt az aranykora, ez a fő vonulata a jazzmuzsikának. Ez az az idő, amikor feltűntek olyan muzsikusok, akik már komoly színpadra helyezték ezt a fajta zenét” – mesélte a Magyar Nemzetnek Gáspár Károly jazz-zongorista, a Gáspár Károly Trió, hazánk egyik leg­ismertebb jazzformáció­jának a vezetője.
A műfaj több változáson ment keresztül; kezdetben szabad örömzenélés volt, majd tánczene, később koncertmuzsika, majd önálló, meditatív, erősen intellektuális zenei stílussá vált.

A jazz olyan műfaj, ami állandó változásban van, ezért is mondanám a legnyitottabb műfajnak

– mondta a zenész, aki az is elmesélte, hogy a szabadság érzete mellett olyan örömöt és életet adó energiát jelent számára ez a muzsika, ami a mindennapjaihoz elengedhetetlen. 

A jazz levegője átjárja a testemet, a szívemet és a lelkemet, olyan számomra, mint a levegő, jazz nélkül nem nagyon tudok létezni.


2017-ben megalakult a Gáspár Károly Trió, s már a kezdetekben kijelentették, hogy a műfaj gyökereit tiszteletben tartva alkotnak. „Fontosnak tartom a zenekarommal, hogy a koncertjeinken standard darabokat is játsszunk, és megmutassuk, hogy a hagyomány tovább él, és kell hogy tovább éljen.” 

 Gáspár Károly jazz-zongorista, a Gáspár Károly Trió, hazánk egyik leg­ismertebb jazzformáció­jának a vezetője

A zenekar megalakulásának első évé­ben megjelent első lemezük Outsider címmel, amit Fonogram-díjra is jelöltek, ezt követően 2019-ben jelentkeztek a Salvation címet viselő koronggal, ami egyértelműen a zenész gyerekkorára utal, ugyanis „arról is szól, hogy ez a műfaj számomra tényleg megváltás volt, megmutatta az igazi utamat”. Majd 2021-ben Philosophy címmel jelentkezett a harmadik album, amelyen az első két lemezhez hasonlóan romantikus és elgondolkodtató zenét hallhatunk a klasszikus zene eszközeivel megfűszerezve.
 

Gáspár Károly alkotómunkáját meghatározzák a külső és belső benyomások. Általános receptje nincs. Van, hogy az élet árnyoldala, de van, hogy az öröm az, ami megihleti.

 „Van olyan, hogy sétálok az utcán, és eszembe jut egy dallamfoszlány, akkor alig várom, hogy hazaérjek és lekottázzam” – mesélte nevetve a zongorista. A zenész fontosnak tartja, hogy dalaiban mindig meglegyenek azok az elemek, harmóniák, amelyek természetesek és a műfaj múltját dicsérik. 

A zenésznek az is a feladata, hogy a szépet közvetítse az embereknek

– mondta összefoglalva alkotói krédóját. 

A Gáspár Károly Triót legközelebb augusztus 12-én este 9 órától a Jedermann Caféban hallhatja, láthatja a közönség, ezt követően pedig augusztus ­23-án a Jam Session estjén, a Budapest Jazz Klubban.

Borítókép: A trió és Gereben Zita énekesnő (Fotó: Vangelis Patsialos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.