Fehérvári jazzküldetés

Tízéves évfordulóját ünnepli Székesfehérvár belvárosában, az Alba Regia Fesztivál. Augusztus 4. és 6. között a különböző jazzformációk koncertjei mellett, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is gasztronómiai programokkal, különleges ételekkel, borokkal, kézműves sörökkel várják a látogatókat.

Lányi Adél
2023. 08. 03. 20:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős küldetése a fesztiválnak, hogy idén is, ahogy minden évben, fiatal tehetségek is helyet kapnak a színpadon. 
– Nagyon fontos számunkra a tehetséggondozás, a fiatalok zenei nevelése. Ezért is voltak olyan évek, amikor a fesztivál köré szerveztünk nemzetközi jazz-zenekari versenyt vagy ha nemzetközi sztárok érkeznek, akkor kurzusokat szerveztünk a fiatalok számára. Igyekszünk olyan programokat összeállítani, ami az ő fejlődésüket szolgálja – fogalmazott Mits Gergely, a fesztivál egyik főszervezője, majd hozzátette: 

Feladatunk és teszünk is érte, hogy megmutassuk az embereknek, a jazztől nem kell félni. A jazz sokat vesztett a közönségéből az elmúlt évtizedekben és ahhoz, hogy ez megváltozzon szükség van egy stilárisan nyitott fesztiválra, ami újra közönséget hoz a jazznek.

 

 

Ahhoz, hogy egyre többen érdeklődjenek a jazz iránt, különleges zenei műfajokat is ötvöztek a fesztiválon, s így fogyaszthatóbb lett a nehéz zenei irányzat. 

A jazznek a legfontosabb jellemzője az improvizáció, és minden olyan igényes műfajt igyekszünk megmutatni, ami az improvizációt magába foglalja. Ezek lehetnek rockzenei, mainstream, etno alapú és persze fúziós zenék.

Évről évre közel kétezer ember látogat el az eseményre, és ez folyamatosan növekszik. A jazz népszerűsítéséhez azonban elengedhetetlen, hogy minél többen megismerjék az Alba Regia Fesztivált. 
„Ez a fesztivál attól különleges, hogy évről évre igyekszünk ugyanazon a színvonalon megszervezni és időről időre egyre többen ismerik és szeretik meg a brandet.”
A fesztiválra nemcsak a városból, de a régióból és más országokból is érkeznek érdeklődők. A szabadtéri koncertek ingyenesen látogathatóak és előzetes regisztráció sem szükséges.

A több napon át tartó programsorozatot, koncerteket a hagyományokhoz méltóan, este hat órakor a Blues MD formáció, Szebényi Dávid és Mike Gotthard duója indítja. A két művészt, számos más zenekarból ismerheti a közönség, ilyen a Random Trip és az Ivan and The Parazol is. „Idén is nagyon széles a paletta, az első estét egy különleges formációval indítjuk, akik eredeti blues-zenét játszanak.” – számolt be a Magyar Nemzetnek Mits Gergely, a fesztivál egyik főszervezője, Artisjus-díjas zenész, a Kodolányi János Egyetem Modern Zenei Tanszék vezetője. Ugyanilyen izgalommal várhatja a közönség a Loop Doctors felállást, ahol Romhányi Áron és Szendőfi Péter közös duóját hallhatják. Az együttes ugyanis a mai modern és divatos zenei irányzatokat, mint a Drum’n’Bass, Jungle és Breakbeat, ötvözi a jazz elemeivel. Színpadra lép mellettük az Urbán Orsi Group, Varga Gergely, László Attila, Fekete-Kovács Kornél és még sokan mások. A második napon is több remek programot kínál a fesztivál. Ilyen a Pluto/Oláh Kálmán/Balázs Elemér Trió, a Barokk című projektjével, amiben a klasszikus és a jazz-zenét ötvözik. A nap zárásaképpen, az ország egyik legnépszerűbb jazzénekesnője lép színpadra, Szőke Nikoletta és az új zenekara, a Jazzplosion. Végezetül vasárnap a Kodolányi János Egyetem Modern Zenei Tanszék tanárai is fellépnek, mint a Mits Jazz Band, az OrganStation jazz trió és a Vörös Tamás Project.

Borítókép: Mits Gergely (Fotó: FMH-archív/Fehér Gábor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.