Alba Regia Feszt tizedszer

Augusztus első hétvégéjén, péntektől három napon át minőségi zene tölti be a székesfehérvári Bartók Béla teret. Az Alba Regia Feszt 2014 óta igyekszik visszahódítani a dzsesszmuzsika közönségét. Sikerrel. Hogy ennek mi a titka, arról Mits Gergellyel, a fesztivál egyik főszervezőjével, Artisjus-díjas zenésszel, a Kodolányi János Egyetem Modern Zenei Tanszék vezetőjével beszélgettünk.

Forrás: Alba Regia Feszt2023. 07. 29. 6:45
A Mits Jazz Band
A Mits Jazz Band (Mits Gergővel, a Kodolányi János Egyetem tanszékvezetőjével) is fellép a tizedik Alba Regia Feszten (Fotó: Barcsik Géza) Fotó: Barcsik Géza Forrás: Barcsik Géza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan az Alba Regia Fesztet tizedik alkalommal rendezik, annak múltja a hatvanas évekig nyúlik vissza. Bár az ötvenes években még tiltott zene volt a dzsessz, a szocializmusban szűk évtizedre rá már komoly, nem sokkal később nemzetközi dzsesszfesztiválokat rendeztek Magyarországon. Ezek sorát gyarapította az Alba Regia jazzfesztivál, amely 1967-től – igaz, névváltozásokkal, mint pl. Videoton Interjazz fesztivál – csaknem húsz éven keresztül a műfaj egyik jeles rendezvényének számított.

Urbán Orsi
Urbán Orsi is ott lesz csapatával a tizedik Alba Regia Feszten (Fotó: Barcsik Géza)

– A dzsessz mellett a teljes kulturális élet igen erős volt Székesfehérváron. Édesapám szervezte az első dzsesszklubot a nyolcvanas évek elején – idézte fel Mits Gergely, s azt is: keresztapja, Vörös Tamás basszusgitáros, bőgős, Artisjus Pedagógusi Díjas, a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium alapítója, művészeti igazgatója, akivel közösen jegyzik az Alba Regia Fesztet, szintén sokat tett a város dzsesszéletéért, elsősorban mint zenetanár.

Felvetésemre, miszerint az aranykor óta jócskán megváltozott a világ, a klubok bezártak, a dzsessz rétegműfajjá lett, Mits Gergely kifejtette: 

Jócskán ártottak maguknak a zenészek, hisz a dzsessz improvizatív műfaj, és az alkotók saját igényszintjüket emelték folyamatosan, ami egyre messzebb került a közönség befogadóképességétől

– magyarázta a főszervező, aki hozzáfűzte: ezt szem előtt tartva gondolták újra a fesztivált, így stilárisan nyitottak, ugyanakkor szeretnék újra meghódítani a közönséget a dzsesszmuzsika számára.

A stiláris nyitottság jegyében lesz blues: a Blues MD, azaz Szebényi Dani és Mike Gotthard gitárvirtuóz duója játszik; a szvinget az Urbán Orsi Group biztosítja; a Loop Doctors Varga Gergely és Gesztesi Sandra közreműködésével az elektronikus zenét képviseli; a Law Dogs dzsesszrockot játszik; míg a Pluto–Oláh Kálmán–Balázs Elemér Trio Barokk című projektjével a klasszikus és a dzsesszzene fúziójának újító megközelítését kínálja. Fellép Szőke Nikoletta és új formációja, a Jazzplosion, valamint a Kodolányi János Egyetem Modern Zenei Tanszék tanárai is színpadra állnak a Mits Jazz Bandben, az OrganStation jazz trióban és a Vörös Tamás Projectben.

A szervezők elképzelése bejött, amennyiben a közönség nagyon is vevő a fesztivál fellépőinek produkcióira, azaz a minőségi muzsikára.

– Három évvel ezelőtt adott koncertet a Mini Akusztik: Török Ádám, Kézdy Luca, Papp Gyula, méghozzá az új helyszínünkön, a város főterén. A tér zsúfolásig megtelt, pedig a Bartók-feldolgozás nem a legkönnyebben befogadható zene. Tíz év alatt elnyertük a közönség bizalmát, s olyan előadókat is érdeklődéssel fogadnak, akiket előtte nem ismertek 

– jelentette ki Mits Gergely.

A tanszékvezető a sokszínűséget az egyetemen is igyekszik biztosítani, túllépve a bigott dzsesszoktatáson, ennek eredményességét bizonyítja a Modern Zenei Tanszéken alakult Mörk vagy a Blahalouisiana.

Borítókép: A Mits Jazz Band (Mits Gergővel, a Kodolányi János Egyetem tanszékvezetőjével) is fellép a tizedik Alba Regia Feszten (Fotó: Barcsik Géza)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.