Műalkotásokkal a háború ellen

„Legyen vége már!” – idézi Babits Mihály Húsvét előtt című versének egyik legfontosabb sorát a szeptember 8-án, Tállyán nyíló kortárs művészeti tárlat címe. Az idézet is jelzi, hogy a kiállítás apropója a háború menthetetlen szörnyűsége. Újjáéledt a Tokaj-Hegyalján található Tállya művésztelepe, amely Artistaille néven indult el a közelmúltban. A 2023-as projekt lezárásaként nyílik a nemzetközi kiállítás, amelyre Yoko Ono is elküldi egy kimondottan erre az alkalomra készített alkotását – jelentették be tegnap sajtótájékoztatón a szervezők és a kiállítás kurátora.

2023. 08. 09. 5:15
háború
Fotó: Vajtó Vivien
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményükben ismertették, hogy a szeptember 8-án nyíló nemzetközi tematikus tárlat a kurátor, Gulyás Gábor pacifista felfogása mentén valósul meg. Eszerint nincsenek olyan morális okok, amelyek feljogosítják az embert más emberek meggyilkolására, épületeinek lerombolására, otthona elpusztítására. Nem fogadható el olyan cél, amely szentesíti ezeket a tevékenységeket. A pacifizmus nem tud azonosulni a békeharccal sem – minden háborút, minden hadviselést immorálisnak tart. Olyan művészek új munkái lesznek láthatók az Európa mértani közepének számító Tállyán, akik a kurátorhoz hasonlóan szeretnék, ha Ukrajnában megszűnne a gyilkolás, véget érne a rombolás. Nem az ukránok, nem az oroszok, nem az amerikaiak, nem a kínaiak, nem a magyarok érdekében szeretnének azonnali tűzszünetet és békét, nem gazdasági vagy hatalompolitikai célok miatt – kizárólag az emberi erkölcs okán – írták a közleményben. 

háború
 A Közép-európai Művésztelep folytatása az Artistaille Művésztelep. Fotó: Artistaille képek

A háború ellen lépnek fel alkotásaikkal

A kiállítás előkészületeiről Márton Péter, az Oroszlános Borbirtok tulajdonosa, Berger Anna, az Artistaille Művésztelep koordinátora és Gulyás Gábor, a tárlat kurátora beszélt a sajtótájékoztatón.

Gulyás Gábort, a Műcsarnok korábbi igazgatóját, a Nemzeti Múzeumban létrejött Sam Havadtoy-kiállítás és az azt megelőző Yoko Ono-tárlat kurátorát Márton Péter kérte fel arra, hogy vállalja el Tállyán a kurátori feladatokat. Berger Anna elmondta, hogy az Oroszlános Borhotel 400 éves épületében és a szomszédos alkotóházban hosszú éveken keresztül működő és neves művészeknek is lehetőséget nyújtó Közép-európai Művésztelep folytatása az Artistaille Művésztelep. Május 18-tól szeptember 3-ig alkotnak itt idén a művészek, mottójuk a „Legyen vége már!” babitsi gondolat.

Gulyás Gábor rámutatott, hogy a megnyitó időpontja Szűz Mária születésnapja, a katolikus és ortodox egyház által is ünnepelt Nativitas Beatae Mariae Virginis: szeptember 8. A kiállító művészek között szerepel többek között Asztalos Zsolt, Bukta Imre, feLugossy László, Yoko Ono, Orosz István, Victor Sydorenko és Verebics Ágnes is.

 

A kurátor ismertette a kiállítás főbb helyszíneit is: központi tere a helyi evangélikus templomban lesz, ahol 1802-ben Kossuth Lajost megkeresztelték. További helyszínek többek között a református templom, a Huszita-ház, a Mailloth-kastély, az Alkotóház, a Gázálarcos ház és az Oroszlános ház. A tállyai borpincéket is megkapják. A megnyitó napján lesz egy pop-up kiállítás is, amelynek a színterei a község utcái és a kőkerítések lesznek, eső esetén pedig a pincék. Minden olyan művész kiállíthat itt, aki szimpatizál a pacifista felfogással. Véleménye szerint a műalkotások sokkal árnyaltabban tudnak beszélni, mint ahogy azt a közbeszédben megszokhattuk. Autonóm műveket mutatnak be, amelyek erre a kiállításra készülnek.

A szeptember 8.–október 25. között nyitva tartó kiállítás magántámogatásokból szerveződik. A jegyárbevételekből a szervezők támogatni fogják az ukrajnai háborús áldozatokat.

Borítókép: A Mailloth-kastély a kortárs kiállítás egyik helyszíne.  (Fotó: Vajtó Vivien)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.