Újra szól a jazz csütörtöktől Paloznakon

A Balaton északi partjának egyik legszebb falujában, Paloznakon rendezik meg a 11. Paloznaki jazzpikniket. A rendezvény 2012-ben, a Tájház udvarán rendezett kis udvari dzsemboriból vált háromnapos, negyvenkoncertes fesztivállá. „Három nap jazz, funk, pop és soul, hamisíthatatlan piknikélmény a Jazzpikniken” – olvashatjuk a fesztivál ajánlójában. Csütörtökön Nik West és Rick Astley nyitja a pikniket. Pénteken a Dirty Loops és a Thievery Corporation zenél, szombaton pedig az Incognito, majd többek között a legendás Level 42 lép fel. A magyar jazzélet színe-javával is találkozhatunk a három nap alatt.

Magyar Nemzet
2023. 08. 02. 10:00
Paloznak
Fotó: CHRIPKO LILI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Paloznak a Balaton északi partján, a Bakony déli lábánál, Csopak és Balatonfüred közelében található. A falu több pontjáról gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra, központja megőrizte a Balaton-felvidék eredeti, ősi hangulatát. Egymás mellett áll itt az Árpád-kori, gótikus részletekkel ékes katolikus templom, a református harangláb, valamint a népi építészet hagyományos stílusjegyeit őrző egykori Diószegi-ház, amely ma községi tájház. A teret a környezetbe tökéletesen beleillő községi faluház zárja le. 

Paloznak
Paloznak megőrizte a Balaton-felvidék eredeti, ősi hangulatát. Forrás: Facebook/Mohai Balázs

A Paloznaki jazzpiknik programja

A fesztiválok során kialakult a piknikélmény, amit a magyar közönség ma már Paloznakhoz köt, emiatt évről évre ellátogat a dűlőbe, hogy legendás nemzetközi zenészek és formációk mellett a hazai jazz élvonalával és a legújabb, kísérleti zenével is megismerkedjen.

Közleményükben feltüntetik az idei fellépőket: a Jazzpikniket a legjobbak között jegyzett női funkrock- és soulbasszusgitáros és énekesnő, Nik West nyitja csütörtökön. A nyitóestén egy visszatérő legenda is színpadra lép, Rick Astley, aki többek között a Never Gonna Give You Up című sláger előadója. Három évtizeddel azután, hogy először berobbant a zenei világba, ismét visszatért: 2018-ban új albuma jelent meg Beautiful Life címmel, majd 2019-ben Best of Me címmel válogatást adott ki. Ebben az évben a Paloznaki jazzpiknik közönsége fergeteges koncertet kapott a sztár megújult stílusából. Rick Astley tehát csütörtökön visszatér a domboldalra, hogy legnagyobb slágerei mellett kifinomult soulhangzásával varázsolja el a piknikezőket. Pénteken a pop-funk-jazz fusion alapú zenét játszó svéd trió, a Dirty Loops lép színpadra. A kísérletnek induló, pop-funk-jazz fusion feldolgozásokon alapuló sorozatuk ma már világhírű produkciónak számít, 2014 óta saját albumokat is megjelentetnek. A péntek este az elektronikus zene úttörője, a Thievery Corporation koncertjével folytatódik. A washingtoni duó története több mint két évtizede indult, zenéjükben a dub, a bossa nova, a triphop, az acid jazz és az elektronika műfajai keverednek. Szombaton az acid jazz legfontosabb zenekara, az Incognito ad koncertet. A zenekar a kilencvenes évek táncos-funkos acid jazz hangzásának legfontosabb együttese. Az időről időre újjáalakuló együttes kulcsfigurája Bluey, akinek köszönhetően az Incognito koncertjét táncos, laza, mégis vibráló, lüktető dallamok jellemzik. A szombati záróeste a 80-as évek ünnepelt jazz-funk fúziós bandája, a Level 42 táncoltatja meg a Paloznaki Jazzpiknik közönségét. A brit zenekar a jazz, a rock, a pop, a funky, illetve a soul és a blues elemeit ötvözte egyedi hangzásban. Olyan ismert dalokat hoznak a Jazzpiknikre, mint a Lessons in Love, a Something About You, vagy az It’s Over gigaslágerek. A 11. pikniken Paloznakon zenél a magyar jazzélet színe-java: többek között olyan művészekkel találkozhatunk, mint a Barabás Lőrinc Quartet, a Sena Dagadub, a Random Trip x 7s presents Vibe Changers x Vavra Bence, a Vanavan, vagy az ODD ID. A további két kisebb színpadon a jazz és társműfajainak jeles képviselői varázsolják el a fesztiválozókat. 

 

Az idei jazzpikniken a szervezők a gyerekeket is különleges programokkal várják. A Zöldike Gyerekudvarban a Jane Goodall Intézet Magyarország tart játékos workshopokat az állatvédelemre és a környezeti nevelésre fókuszálva, de lesz Betonka workshop is, ahol a magyar tervező egyedi betontárgyait festhetik meg a gyerekek.

Paloznak
Válogatott street food kiállítók, pezsgők és balatoni borok várják a közönséget. Fotó: Homola Borterasz

Gasztronómia, pezsgők és balatoni borok

Mint írják, a zenei programok mellett a gasztronómia is fontos szerepet játszik. Válogatott street food kiállítók, pezsgők és balatoni borok várják a közönséget. A Jazzpiknik házigazdája a Homola Pincészet. A fesztiválhangulatot ínyenc falatok, piknikkosarak, behűtött borok és zöldmegoldások teszik teljessé. A szervezők kulcsfontosságúnak tartják a zöldtörekvések és a fenntartható fesztiválmegoldások integrálását. A korábbi évek hagyományát folytatva a szelektív hulladékgyűjtésben idén is a Zöldövezet Társulás a Jazzpiknik partnere. A fesztiválon a teljes hulladékmenedzsment környezettudatos szervezése, újrahasznosítása, a környezetbarát termékek alkalmazása és a szemléletformálás az egyesülettel közösen valósul meg. A Jazzpikniken az évek alatt közös erővel érték el, hogy nincsen eldobható pohár a fesztiválon. Az idei év egyik zöldítő újítása a visszaváltható, újratölthető félliteres szódásüveg, ami hiánypótló a fesztiválpiacon.

Borítókép: Hangulatos este Paloznakon. (Fotó: Chripko Lili, Facebook)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.