Egy új, kortárs filmes műfaj születése

Szemtanúi vagyunk, ahogyan egy régi irodalmi egyben filmes kategória éppen újjáalakul. Talán érdemes Sir Arthur Conan Doyle emblematikus Sherlock Holmesáig, vagy Agatha Christie főhőséig, Poirot-ig visszanyúlni, hiszen a krimiről van szó. Régi és új fúziója elsősorban Rian Johnson rendező új filmjeiben tapasztalható meg, ezekről is lesz szó az alábbiakban.

Forrás: filmtekercs.hu2023. 10. 11. 17:30
Tőrbe ejtve
MORNING BELL Fotó: Freeman Film
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár már Quentin Tarantino Aljas nyolcasa is amolyan rendhagyó kísérletnek tekinthető a krimi átfazonírozására, persze sajátos módszerekkel, így a főhős éppen egy olyan detektívfigura, aki nem fehér bőrű (Samuel L. Jackson), tehát az amerikai polgárháborús idők nem éppen felsőbbrendű alakja, valamint vérdíjat tűztek ki rá… ez még csak a kezdet volt. Kenneth Branagh hagyománykövetőbb megoldással élt, ő egyenesen a Poirot-történetek újrafeldolgozásával foglalkozik, ennek lettek is közönségsikert arató példái, így a Gyilkosság az Orient Expresszen új verziója is.

Ecc, pecc, ki lehetsz?
A kortárs krimi most találja meg igazi formáját: jelenet az Ecc, pecc, ki lehetsz? című filmből (Fotó: Fórum Hungary)

Rian Johnson azonban, akit a Star Wars-rajongók már ismernek Az utolsó Jedik-epizód miatt, amellett, hogy szintén Agatha Christie nyomdokain haladt, újszerű elemekkel és megoldásokkal gazdagította filmjeit. Őt tekinthetjük a Tőrbe ejtve-filmekkel és a Poker Face-szel az újítónak. Jellemző rá a lendületes történetvezetés, az egzotikus helyszínek keresése, bemutatása, a társadalmi különbségek hangsúlyozása, valamint a kortárs kiszólások és helyzetkomikum, plusz a különleges vágási technika alkalmazása is.

A Tőrbe ejtve-filmek főhőse szintén egy férfi detektív – Hercule Poirot-nál ugyan fiatalabb és tán még piperkőcebb figurát hoz Daniel Craig, ám a gyorsaság és a humor az ő esetében sem hiányozhat. 
Vannak még izgalmas megoldásai filmjeinek az igazságkeresés kapcsán is: a Tőrbe ejtve Marthájának (Ana de Armas) hánynia kell, amikor hazudik valakinek, a Poker Face-ben pedig Charlie az, aki ránézésre (ráérzésre?)  meg tudja állapítani, ha valaki nem mond igazat.

A markáns női karakterek megjelenése ugyancsak jellegzetes elem, sőt, a női detektív alakját is felfedezhetjük, ez jelen esetben a Craig Zoberl rendezte Easttowni rejtélyek HBO-minisorozatban Kate Winslet Mare nyomozója volt, Az afterparti című krimi-vígjáték sorozat esetében pedig a vallatásokat mozinak tekintő Danner nyomozó, azaz Tiffany Haddish. Ami pedig a konkrét műidézést, ne adj’ Isten, szerző-idézést illeti, erre is van példa. Az Ecc, pecc, ki lehetsz? című, 2022-es angol filmszatíra is Agatha Christie munkássága előtt hajt fejet, sőt, még őt magát is beépíti a történetbe Shirley Henderson alakjában.

Aljas nyolcas
Az izgalmas kivétel újszerű jellegzetességekkel: Aljas nyolcas. Fotó:  Fórum Hungary

Nagyon modern és nagyon életszerű mindezeken túl, hogy a Tőrbe ejtve filmekben számos társadalmi kérdés szóba kerül, de reagálnak a Rian Johnson-filmek a Covid-járvány miatti karanténra, az influenszerkedésre és a klímaváltozás is szóba kerül. Hasonlóan napjaink világát idézi a Gyilkos a házban, ennek főhősei ugyanazt a bűnügyi podcastot szokták hallgatni, s ennek akkora hatása van rájuk, hogy ők is belefognak egy saját podcast készítésébe. Valószínűsíthető, hogy ez az új és aktualizált műfaj a nézők nagy kedvence lesz, amíg friss és naprakész tud maradni.

Borítókép: Jelenet a Tőrbe ejtve című filmből (Forrás: Freeman Film)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.