Fél évszázad kincsei a Létidő című tárlaton

Egyebek között természeti ábrázolások, maszkok, grafikák várják az érdeklődőket ezen a nagyszabású kiállításon. Sárkány Győző egyéni technikával készített művei, mintegy 473 kisebb-nagyobb alkotás az életmű egészének izgalmas példáit nyújtják a gyönyörű szegedi Reök-palotában.

Forrás: Délmagyar.hu, Kultúra.hu2023. 10. 16. 12:00
Sárkány Győző portré
Sárkány Győző Grafikus 20220706 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárlat címe több asszociációt sugall, hiszen az előrehaladó történelmi idő és a személyesen fogyó idő ellentétére hívja fel a figyelmet, az alkotó ezeket hangsúlyozta. Sárkány Győző életművéről ugyanakkor egy 26 fejezetes kötet is mesél, ugyancsak Létidő címmel, bár a könyv illusztrációinak egy kisebb részét a tárlaton hely hiányában nem láthatjuk.

Sárkány Győző a kiállításon (Fotó: Bach Máté)

Sárkány Győző művészi világát szemlélve kiemelhetjük, hogy maszkjai készítésekor a keleti kultúrák (Japán, Dél-Korea), vagy akár Chile kulturális kincseiből merített, tanulmányútjain megélt élményei adtak alapot ezekhez az alkotásokhoz. A művész képei esetében a különböző illusztrációk is hangsúlyosak, így Jules Verne-illusztrációi esetében a természet megjelenítése, a táj megőrzése is kiemelkedően fontos. Izgalmas még felfedezni a fotótechnikával létrehozott festményeket is, mert például a szentendrei Bükkös-patak vizét sok éven át fotózva a világegyetemmel való találkozás élményét örökítette meg. Szentendrei műterme környékén járva ugyanúgy érzi az ihlető közeg, a patak hívását, mint korábban. Olvasmányélményei, a táj látványa, a történelem vagy a filozófia egyaránt hatottak műveire. Munkájának összetettségét nemcsak a különféle műfajokban való jártassága, hanem stílusának sokfélesége is pontosan jelzi. 

A nagyszabású kiállítás december 3-ig látható a Reök-palotában.

 

Borítókép: Sárkány Győző portréja (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.