Elhunyt a nagy magyar bibliatudós

Nyolcvannégy éves korában, október 1-jén elhunyt Rózsa Huba teológus, pap, Széchenyi-díjas egyetemi tanár, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professor emeritusa.

2023. 10. 02. 16:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rózsa Huba a magyarországi katolikus bibliatudomány egyik vezető szakembere volt. Fő kutatási területe az ószövetségi bibliatudomány, kiemelten a Pentateuchus – az Ószövetség első öt könyvének, Mózes könyveinek – kialakulás-, irodalom- és hagyománytörténete.

Számos publikációja, könyve jelent meg ezekben a témákban, széles kultúrtörténeti kitekintéssel és a régészeti kutatások eredményeinek felhasználásával.

A bibliatudomány területén végzett tudományos munkásságáért 1998-ban kitüntették Scheiber Sándor-díjjal, amelyet azoknak ítélnek meg, akik kimagaslót alkotnak a hebraisztika, a zsidó vallás-, művelődéstörténet és az oktatás, ezzel együtt pedig a zsidók és nem zsidók közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításának területén.

Áder János; Orbán Viktor; Rózsa Huba
Rózsa Huba átveszi a Széchenyi-díjat (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

2000-ben a Szent István Kiadó által alapított Stephanus-díjjal tüntették ki. 2015-ben a teológia területén elért kiemelkedő tudományos eredményei, valamint a Szentírás javított szövegű kiadása érdekében végzett magas színvonalú és áldozatos munkája elismeréseként Széchenyi-díjat adományoztak neki. A díj átvételekor elmondta, hogy amikor 1977-ben átvette az ószövetségi tanszéket, kollégáival együtt azzal kellett szembesülnie, hogy míg a korábban az oktatás nyelveként használt latin nyelvet már nem ismerik eléggé a hallgatók, ezért a magyar nyelvű szakirodalom megteremtésén munkálkodott – írta meg a National Geographic.

Rózsa Huba;
Rózsa Huba 2015-ben (Fotó: MTI/Marjai János)

Rózsa Huba

Rózsa Hubát 1964. június 19-én szentelték pappá. Első megbízatásaként Törökbálinton volt káplán 1964 és 1967 között, ezt követően püspöki szertartó volt Shvoy Lajos székesfehérvári megyés püspök mellett 1967–1968 között. Majd kisegítő lelkipásztorként folytatta hivatását Albertfalván 1968–1969-ben, az esztergomi szeminárium teológiai tanára lett 1969–1972 és 1975–1977 között – írja a Magyar Kurír.

Magas szintű bibliatudományi tanulmányokat folytatott 1972–1975 között Rómában a Biblikus Intézetben tanulmányi szabadsága keretében.

1977-től kisegítő lelkész Csepel–Belvárosban, egy évvel később pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának (akkor: Hittudományi Akadémia) nyilvános rendes tanára lett, majd két időszakban is (1986–1988 és 1998–2000 között) a kar dékánja volt.

1991-ben elnyerte a pápai prelátusi címet, a következő évtől pedig a Szent István Társulat alelnöki tisztjét tölti be. 2000-től a Szent István Tudományos Akadémia tagja.

Ószövetségi biblikus teológus professzorként a Magyar Hebraisztikai Társulat alelnöke 2002-től. 2009-ben apostoli protonotáriusi címet kapott – a római katolikus egyházban egy tisztséget jelöl, illetve kitüntetés is.

Széchenyi-díjjal is kitüntették 2015-ben.

Rózsa Huba temetéséről később rendelkeznek.

Borítókép: Rózsa Huba teológus (Fotó: MTI/Marjai János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.