MITEM: ismét látható a díjnyertes Fodrásznő

A kortárs orosz színház jellegzetes alakja, Viktor Rizsakov munkáját láthatjuk a MITEM Fesztiválon október 19-én. Szűcs Nelli a főszereplője a Fodrásznőnek, amely 2010-ben megnyerte a X. Poszt legjobb előadásának díját, Szűcs Nelli pedig a legjobb női alakításért vehette át a Maszk Színészegyesület elismerését.

2023. 10. 16. 13:00
Mitem, Nemzeti Színház, A Fodrásznő, Viktor Rizsakov
Fotó: Eori_Szabo_Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A boldogság után vágyódó nő (Szűcs Nelli) sorsának egyetemes problémáit fogalmazza meg a kisemberek tragédiáját gogoli groteszkséggel ábrázoló drámai szöveg, a Szergej Medvegyev írta Fodrásznő. A derűbe, a szeretetbe csomagolt fájdalom, amely a rendező, Viktor Rizsakov színházi nyelvének egyik jól felismerhető sajátossága, az emberi vágyak és a rideg valóság között feszülő ellentmondást emeli költői szintű látomássá. 

Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház, Fodrásznő című dráma
Jelenet az előadásból (Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt)

Az előadás minden korosztály érzékeny rétegét képes megszólítani, részvétre és élete újragondolására késztetni. A koncepció pedig a kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus figurájának, a „Kiszlorod” (Oxigén) elnevezésű színházi mozgalom elindítójának, a rendezőként és színházi pedagógusként is jól ismert Viktor Rizsakovnak köszönhető. Az előadás vendégszerepelt többek között Sepsiszentgyörgyön a Reflex Nemzetközi Színházi Biennálén, Minszkben a Panorama Fesztiválon, Jaroszlavban a Volkov Fesztiválon, 2013 szeptemberében a kijevi GogolFesten. 2015-ben Algériában a Béjaiai Nemzetközi Színházi Fesztiválon jártak, valamint mindezek mellett Magyarországon is, számos helyszínen, például a Szentendrei Művészetmalomban, a veszprémi Pannon Várszínházban, a Gyulai Várszínházban, a Szegedi Nemzeti Színházban, valamint Kapolcson is.

Borítókép: A fodrásznő és vendégei  (Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.