Szomor Györgynek díjesőt hozott a kettős szerep

Október elején ismét átadták a Budapesti Operettszínház művészeinek a Honthy Hanna primadonnáról elnevezett díjat, amelyet Eleni Korani, az Ernst Galéria tulajdonosa hozott létre még 2018-ban. Az idén negyedszerre átadott elismerés célja, hogy az adott évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit méltassák.

2023. 10. 19. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben az esztendőben több díjat is bezsebelt Szomor György, aki egyrészt hazavihette az évad színházi alkotója címet a 2023 májusában bemutatott Monte Cristo grófja zenéjéért és dalszövegéért, másrészt megkapta az évad férfi főszereplője díjat az ugyanezen musicalben feltűnő Edmond Dantes megformálásáért is. A 2019 óta alaposan megtervezett produkció szemet gyönyörködtető látványvilágot, izgalmas koreográfiákat és kitűnő énekesi, színészi alakításokat ígér a nézőknek. A színész a dupla elismerés kapcsán lapunknak kiemelte: – 1996-ban mutatkoztam be az Operettszínház színpadán, és bár a munka, szerepek, egyéb okok időnként elszólítottak, rengeteg dolog köt ehhez az intézményhez, a pályakezdés, a kollégák, a fantasztikus fellépések. Külön jó, hogy ezt az elismerést egy olyan előadásért kaphattam, ami nagyon közel áll hozzám – fogalmazott.

Szomor György a Honthy-díj átadó ünnepségén a többi elismert kollégával (Fotó: Mirkó István)

A Monte Cristo grófja Szomor György rendezésében 2011-ben debütált a Békéscsabai Jókai Színházban, így felmerülhet a kérdés, hogyan került elő ismét a darab? – A századik évfordulón az Operettszínház vezetése magyar szerzők által írt musicalt szeretett volna bemutatni. Nagy örömömre erre az előadásra esett a választás. 

A musical némileg a társulatra szabva, az új lehetőségek figyelembevételével lett átdolgozva. Született néhány új dal, és felfrissült a hangszerelés is. 

Új rendezésben, díszletben, kosztümökben egy teljesen új színmű született – magyarázta az alkotó, aki hozzátette, a darab sikere szerinte a magával ragadó történetben rejlik, amelyben megjelenik az emberi élet minden nagyszerűsége és gyarlósága, illetve olyan érzések a féltékenységtől kezdve a szerelmen át az árulásig, amelyekkel könnyen tudunk azonosulni. – A Monte Cristo grófja kapcsán betöltött kettős szerepem azt a ritka helyzetet teremtette meg, hogy a színész pontosan tudja, mire gondolt a szerző, legalábbis a dalok esetében – összegezte mosolyogva Szomor György.

A művész felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország kormánya a 2023-as évet hivatalosan is a magyar operett évének nyilvánította, illetve emlékeztetett, hogy az Operettszínház idén százesztendős. – Gondoljunk bele, száz év alatt mi minden történt Magyarországon, és ebben a színházban ma is operettet játszanak. 

Tradíciókra építve, organikusan fejlődött ez a műfaj, megőrződött az utókor számára.

 Ez a megtiszteltetés mind azoknak az embereknek szól, akik ebben a misszióban részt vettek.

Borítókép: Monte Cristo grófja (Forrás: Budapest Operettszínház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.