Klímaaktivizmusba menekülő útkeresők

Idén december 5-én az Uránia moziban az Európai moziéjszaka alkalmából vetítik le az Éric Toledano és Olivier Nakache rendezte, Ennél csak jobb jöhet című francia filmvígjátékot. Az eseményt több európai nagyvárosban megrendezik, 2018 óta indították el a Kreatív Európa Media kezdeményezése nyomán, az Europa Cinemasszal közös szervezésben.

Forrás: MTI2023. 11. 27. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ingyenes filmvetítéseket közönségtalálkozók is kísérik, így érkezik Budapestre a rendezőpáros is, akiknek a nevéhez kapcsolódik az Életrevalók című, közismert alkotás vagy az Eszeveszett esküvő című, 2017-es filmvígjáték. Az Európai moziéjszaka vetítésein a Media alprogram támogatta európai filmeket lehet megtekinteni, az alkalomra regisztrálni kell.

Részlet az Életrevalók című, Éric Toledano és Olivier Nakache rendezte filmből  Forrás: Budapest Film

Mit érdemes tudni Éric Toledano és Olivier Nakache eddigi munkáiról? 

A két barát egy nyári táborban találkozott össze és kezdte tervezni a közös munkát. Első filmjük a Csajozós páros, melyben Jean-Paul Rouve és Gérard Depardieu játszották a főszerepet. A Volt egyszer egy nyár című, 2006-os  mozi után következett a már sokat emlegetett Életrevalók, melyben Omar Sy és Francois Cluzet emlékezetes alakításait láthattuk. Az idehaza is népszerű filmnek színpadi feldolgozásai is születtek. Következő filmjük, a Samba szintén nagy sikert aratott, Omar Sy ebben a történetben egy bevándorlófiút, Charlotte Gainsbourg pedig egy bevándorlási hivatali alkalmazottat játszik, s természetesen egymásba is szeretnek. 2017-ben jött az Eszeveszett esküvő, tele számtalan geggel és  helyzetkomikummal, majd 2019-ben a Különleges életek: ebben a drámában a Vincent Cassel és Reda Kateb alakította nevelők, akik autista fiatalokat igyekeznek segíteni.

Az új film, azaz az Ennél csak jobb jöhet főhősei „a mindent megúszni” elv gyakorlói: Albert (Pio Marmai) és Bruno (Jonathan Cohen) két kisstílű szélhámos, akik csakis az ingyen sör kedvéért keverednek el egy klímaaktivista gyűlésre. Bár nem érdekli őket a Föld megmentése, egy fiatal lány annál inkább felkelti az érdeklődésüket… A történet december 28-tól kerül majd a hazai mozikba.

Ami a két alkotót illeti, Éric Toledano és Olivier Nakache munkájuk kezdeteitől arra törekszenek, hogy igényes vígjátékokat készítsenek, amelyek valós társadalmi problémákat állítanak a műveik középpontjába.

 

Borítókép: Az Ennél csak jobb jöhet című filmvígjáték egyik részlete (Forrás: Mozinet)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.