Lujza 2024. március 2.
logo
A kortárs balettől az Urban Verbunkig mindenki talál magának való műsort

A Nemzeti Táncszínház bemutatókkal zárja az évadot

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.12.03. 16:30 2023.12.16. 16:52
A Nemzeti Táncszínház bemutatókkal zárja az évadot

A Szegedi Kortárs Balett Diótörő előadása, valamint Karácsonyi álom címmel Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat új, élőzenével, hagyományos és kortárs táncelemekkel készülő produkciója is szerepel a Nemzeti Táncszínház decemberi kínálatában, amelyben több bemutató is helyet kapott.

Az idén december 20-tól több alkalommal is műsorra tűzik az E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című műve alapján, Csajkovszkij zenéjével készült mese-balettet, Juronics Tamás koreográfiájában, a Szegedi Kortárs Balett előadásában. Szintén az ünnepre hangolódva mutatják be 17-én Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat legújabb, Karácsonyi álom című, hagyományos és kortárs táncelemeket is magába foglaló előadását – olvasható a színház közleményében.

© Cseh Gábor
Az Urban Verbunk táncformációi lepték meg 2022. március 13-án előadásaikkal a szombathelyi közönséget az MMIK-ban. Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe

Decemberben több új bemutatót is tartanak a Nemzeti Táncszínházban. A hónap első premierje 5-én az egyedülálló táncstílust megalkotó Urban Verbunk előadása. A formabontó táncshow a jelen égető globális társadalmi kérdéseire hívja fel a figyelmet.

Ezt követően két Shakespeare-adaptációt is műsorra tűznek. A Kulcsár Noémi Tellabor a magyar színpadokon ritkábban játszott tragikomédiát, a Téli regét mutatja be december 6-án, míg a Kecskemét City Balett a szerző fordulatokkal teli komédiájával, a Szentivánéji álommal érkezik a Nemzeti Táncszínházba december 10-én.
December 15-én fellép a Nemzeti Táncszínházban a húszéves fennállását ünneplő PR-Evolution Debrecen Kortárs Táncegyüttes is, amely Weöres Sándor A teljesség felé című filozofikus művét ülteti át a tánc nyelvére.

A Nemzeti Táncszínház kisterme is számos újdonsággal várja az érdeklődőket. 

A Duna Táncműhely 15-i bemutatójának, a Hajadonok című új darabnak a középpontjában női táncformák, a női princípium áll, négy művész tolmácsolásában. A Gangaray Dance Company 19-én látható Up című bemutatója a testben rejlő végtelen lehetőségekre, a zene és tér kapcsolatára fókuszál, hangsúlyozva a mozdulat elsöprő kifejezőerejét, amely képes új világokba repíteni a nézőt.
A közleményben kiemelik, hogy az idén a különleges premierek és az ünnepi műsorok mellett a nézőket kétféle karácsonyi bérlettel is várják, amelyek a legnevesebb magyar táncegyüttesek előadásait tartalmazzák, ajándékötletet is kínálva.

A Karácsonyi Folklór bérletben a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes produkciói szerepelnek, míg a Karácsonyi balett bérletben a Szegedi Kortárs Balett, a Győri Balett és a Pécsi Balett alkotásai kaptak helyet.

 

Borítókép: Danza címmel két egyfelvonásos táncjátékot adott elő a Szegedi Kortárs Balett a szegedi Kisszínházban 2022. február 24-én (Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.