Adventus Domini 2023 – a ráhangolódás és csendkeresés hagyománya

Az Úr eljövetelére felkészülni nemcsak fizikai vagy külsődleges ünnepi készülődést jelent. Ugyanakkor sokan már ekkor díszbe kezdik öltöztetni a házukat, lakásukat, hiszen az advent mozgó ünnep: első vasárnapja idén december 3-ra esett, így ér el a negyedik alkalom a szentestéhez. Valaha ennek az időszaknak is külön harangzúgás jelezte a kezdetét.

2023. 12. 09. 11:00
Tallin karácsonyi vásár, adventi hangulat, karácsonyi előre készített cikkek
730263655 Fotó: dimbar76 Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudjuk jól, hogy az adventi koszorú beszerzése és/vagy elkészítése mellett előkerülnek ilyentájt az ünnepet előrejelző naptárak is – ez utóbbi esetében is lehet személyesen összeállítani a kincseket rejtő kisebb-nagyobb adventi naptárakat, de természetesen az üzletekben is hozzájuthatunk számtalan variációhoz: önmagunk és szeretteink megajándékozását ezzel is apró lépésenként megkezdve.

Child,Sits,With,Mother,In,Front,Of,The,Christmas,Tree
Az adventi koszorú már az ünnepi hangulatot árasztja (Fotó: MT-R / Shutterstock)

Ami pedig szintén része a felkészülésnek, ám még mindig inkább csak fizikai szinten, az a különböző adventi vásárok látogatása.

Idehaza is több városban tartanak színes-szagos, sőt, illatokkal teli vásári alkalmakat, amelyek részben az ajándékok beszerzéséről szólnak, részben a hangulat megidézéséről, az egyre korábban sötétedő napok szomorúságának elűzéséről, a közösségek egymásra találásáról. A karácsonyt idéző fények, díszek és ízek között kicsit el is feledkezünk a napi rohanásról, pillanatokra mindenki a gyerekkori emlékeit keresi vagy csak egyszerűen jól érzi magát a forralt bor, a diós-mézes sütemények mellett. 

Természetesen vannak, akik mindezért szívesen elutaznak a szomszédos Bécsbe, vagy a prágai Óváros térre, sőt, még akár Tallinnba is, ahol 1441 óta állítanak karácsonyfát az óvárosban.

Budapesten a Szent István Bazilikánál vagy a Vörösmarty téren hömpölyög minden november-decemberben a vásározók sokasága, ezek talán a legjellegzetesebb helyszínek. 

De visszatérve az eljövetel jelentőségéhez, a várakozásnak inkább lassabb és finomabb időszaknak kellene lennie –  érezhetjük ezt az utóbbi esztendőkben.

A szellemet és a fizikai síkot is összehangoló adventi kisböjt éppen ezt a célt szolgálja. Bár a jelenség nincs benne annyira a köztudatban, mint a húsvéti időszak előtti böjt, létezett, és egykoron az egyház nem is engedélyezte a házasságkötéseket vagy a nagyobb ünnepségeket ezekben a hetekben. Egyes vidékeken már Márton-nap után életbe lépett egy visszafogottabb, ünnepibb időszak, másutt november 30-tól, azaz András neve napjától kezdve csendesedtek el az emberek. Főként zöldséges ételek kerültek ilyentájt az asztalokra, s az aszalványok, a csonthéjasok termései mellett a zsírdús ételektől bizony tartózkodni illett.

Kérdés, hogy ebben az évben meg tudjuk-e valósítani mindezeket? Vigyázunk-e azokra az alapvető értékekre, amelyek az évszakváltozást és a fény születésének megélését segítik?

A fentebb már említett lelki készülődés, azaz lelkünk rendbetétele mindenekelőtt csendet és elmélyült figyelmet kíván, egyfajta lelassulást, amelyet akár olvasmányok, adventi időszakról szóló novellák, történetek is erősíthetnek, a zenei kínálatról nem is beszélve. Talán jót is tesz, ha ilyentájt Fekete István novellái, Ady-versek, Pilinszky-költemények kerülnek sorra, vagy akár a csodát megelevenítő Sütő András-dráma, az Advent a Hargitán. Ha pedig muzsika, akkor Kodály Zoltán Adventi éneke, vagy akár az ünnepélyes Bach-orgonazene is jó ráhangolódást nyújt az ünnepi békességre.

 

Borítókép: Tallinn ünnepi köntösben (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.