Mindenkinek ingyenesen közvetítik ezt a karácsonyi koncertet

A zenekar az év minden időszakában fontos küldetésének tartja, hogy minél több emberhez eljuttassa a komolyzenét. Az adventi időszakban és karácsonykor azonban még nagyobb hangsúlyt helyeznek erre a szolgálatra, számos ingyenes koncerttel ajándékozva meg azokat, akik amúgy nem részesülhetnének ebből az örömből. December 22-én két alkalommal, délelőtt és este is felcsendül ünnepi koncertjük a Zeneakadémián.

2023. 12. 21. 15:00
Concerto Budapest
Forrás: concertobudapest.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A Mozart Planet-programsorozat 2022 nyarán indult útjára, amikor Balaton-menti településeken adtunk ingyenes kamarazenei koncerteket. Ősszel aztán az ország más területein, egyéb települések mellett Fóton, Zsámbékon, Veresegyházán és Esztergomban folytatódott a sorozat, az adventi időszakban pedig különböző budapesti szeretetotthonba, közösségi házba és kórházba vittük el ingyenes koncertjeink által a zenén keresztül ajándékozható boldogságot és szépséget. Ezek a hangversenyek a zenészekre is nagy hatással voltak, mert a közönség visszasugározta rájuk mindezt 

– idézte fel a kezdeteket Keller András, a zenekar Kossuth-díjas zeneigazgatója, hozzátéve, hogy a programsorozat idén is megismétlődött. 

Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója (Fotó: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

– Nyáron ismét a Balaton-menti településeken koncerteztünk, az adventi időszakban, december 2–20. között pedig összesen tizenegy jótékonysági koncertet adtunk. Reméljük, hogy ezzel az ünnepváró időszakot mindenki számára élményekkel tudtuk megtölteni – osztotta meg érzéseit a zeneigazgató. Keller András azt is kiemelte, hogy a Mozart Planet elnevezésű programjuk célja, hogy az ország olyan területeire, azokhoz az emberekhez is eljuttassa a zene ajándékát, akiknek ritkán van lehetőségük átélni ezt a varázslatot. Mint mondta, az ingyenes koncertek középpontjában – más zseniális zeneszerzők alkotásaival kiegészülve – Mozart zenéje áll, amely csodálatos emberi érzelmeket közvetítve minden hallgatót megszólít. 

– Mindenhol óriási lelkesedéssel fogadtak minket, a legtöbb koncerten szinte tolongtak az emberek, és nagyon várnak vissza bennünket. Minden évben igyekszünk egy kicsit változtatni a műsoron, új művekkel bővítjük a repertoárunkat – fejtette ki gondolatait Keller András, hangsúlyozva, hogy valamennyi ilyen jellegű esemény lehetőséget kínál a közösségek találkozására, valamint arra, hogy az emberek egy kis időre elfelejtkezhessenek a hétköznapi nehézségeikről, és feltöltődhessenek egy olyan örömmel, amelyet aztán a családjukban, a munkahelyükön is tovább tudnak adni. 

Az életminőségnek nagyon fontos része, hogy feltöltődhessenek az emberek. A zenészek részéről ez egy nagyon fontos szolgálat a társadalom felé. Mi nemcsak adventkor, illetve karácsonykor, hanem az év más időszakaiban is hangsúlyos missziónak tekintjük mindezt

– nyilatkozta a Concerto zeneigazgatója, aki azt is elárulta, milyen műsorszámokat hallhat majd december 22-én délelőtt és este a Zeneakadémián a karácsonyi hangversenyük közönsége. 

– A koncert első felében a hegedűé, illetve Baráti Kristóf Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművészé lesz a főszerep, aki a Meditációt adja majd elő Csajkovszkij Souvenir d’un lieu cher című művéből. Ő játssza majd a zeneszerző híres D-dúr hegedűversenyét is, amely a romantika korszakának egyik legnépszerűbb, legtöbbet játszott zeneműve. Nem lehet vele betelni, annyira gyönyörű, bravúros és magával ragadó zene. Kristóf és a zenekar között egyébként az elmúlt években szoros együttműködés alakult ki, és minden alkalmat nagy örömmel várok, amikor együtt zenélhetünk.

A hangverseny szólistájaként Baráti Kristóf hegedűművészé lesz majd a főszerep (Fotó: Concerto Budapest/Mudra László)

A hangverseny második felében pedig Csajkovszkij két emblematikus műve csendül majd fel egy-egy szvit formájában. A Hattyúk tava, amely a mester első balettje, illetve a Diótörő, ami karácsonykor szinte kihagyhatatlan, nem lehet elégszer játszani és hallgatni. Ezt a népszerű művet előadni amúgy rendkívül nehéz és kényes feladat. Bármilyen egyszerűnek is hangozzék a zenéje, nagyon komoly kihívás a zenészek számára. Sokszor épp olyan törékeny a zene, mintha Mozartot játszanánk, valamint a kifejezés igényessége és kifinomultsága is komolyan próbára teszi az előadókat – tájékoztatott Keller András. 

Bár az óriási érdeklődés miatt az esti koncert mellé egy délelőtt 11 órakor kezdődő hangversenyt is meghirdettek, a jegyek arra az időpontra is gyorsan elkeltek. A zenekar azonban újabb ünnepi ajándékot nyújt át a komolyzene kedvelőinek: a Concerto Budapest karácsonyi Csajkovszkij-estje által nyújtott élményt az ingyenes, 19.35-kor kezdődő élő online közvetítésnek köszönhetően azok is átélhetik, akik nem jutottak be a zenekar karácsonyi hangversenyeire. Mint mondták, a stream a zenekar online felületein – honlapjukon, Facebook-oldalukon és Youtube-csatornájukon – lesz elérhető mindazok számára, akik Csajkovszkij gyönyörű zenéje által szeretnének részesülni a karácsonyvárás reményteli hangulatából. A hangversenyt emellett a Bartók rádió is élőben közvetíti majd. 

Amint azt Keller András megfogalmazta, a zeneművészet fő célja a humánum, a szeretet és az emberi jó közvetítése, a lélek felemelése és érzelmi világunk kiteljesítése. – Éppen ezért különösen fontos számomra, hogy karácsonykor minél szélesebb rétegekhez eljuttassuk a harmónia, a béke, a közösség és az egymásra találás érzését – hangsúlyozta a zeneigazgató. 

Borítókép: A Concerto Budapest zenekar (Forrás: Concertobudapest.hu)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.