Rekordszámú Petőfi-versmegzenésítés született idén

Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából nagyszabású könnyűzenei pályázatot írt ki 2023-ban a Petőfi Kulturális Ügynökség Felhők címmel. A felhívás célja, hogy a kortárs könnyűzene nyelvén népszerűsítse a XIX. századi költőóriás alkotásait.

Forrás: Kultúra.hu2023. 12. 20. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pályázatnak köszönhetően a teljes magyar könnyűzenei szcéna megmozdult, és számos, ma még teljesen ismeretlen előadó, valamint Kossuth-díjas művész is Petőfi-versfeldolgozásokkal jelentkezett. A neves szakemberekből álló zsűri a beérkezett több mint 700 pályaműből 200 alkotást tartott elismerésre érdemesnek, a díjazott dalokért 600 ezer forint jutalmat vehettek át a zenészek.

A Felhők pályázaton Petőfi-versek vagy -szövegrészletek megzenésítésével lehetett indulni. A pályázaton minden hazai és határon túli, 18 évnél idősebb magyar előadó jelentkezhetett egyénileg vagy valamely zenei formáció tagjaként, a kiírók ugyanakkor legalább 1 éves, igazolható zeneipari múltat, valamint egy, legalább 1 évvel korábbi stúdiófelvétel meglétét követelték meg az indulóktól.

A pályázók 200 előre meghatározott Petőfi-vers közül választhattak – utalva ezzel is a költő születésének jubileumára. 

A javasolt versek kiválasztásánál a legfontosabb szempont a versek megzenésíthetősége volt, a válogatást pedig a szépirodalomban is jártas Hrutka Róbert Fonogram-díjas zenész, az Artisjus elnökségi tagja végezte el.

Alighanem Petőfi Sándor a legjobb példa arra, hogy az ún. magaskultúra és a popkultúra ugyanaz a kultúra. Petőfi kulcsfogalmai, a szabadság és a szerelem a könnyűzene kulcsfogalmai is. Tehát nemcsak a költők, hanem a könnyűzenészek is Petőfi köpenyéből bújtak ki. A pályázatok alapján ezt a magyar popkultúra alkotói érzik is

– mondta a pályázatot kezdeményező Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség főigazgatója.

Demeter Szilárd
A Petőfi Sándor Kulturális Ügynökség főigazgatója, Demeter Szilárd. Fotó: Éberling András

A Petőfi Kulturális Ügynökség Felhők pályázati felhívására beérkezett művek stílusukat tekintve a teljes könnyűzenei spektrumot lefedik. Egy előadó akármennyi felvételt beküldhetett, de a zsűri mindezek közül csak három zeneművet jutalmazott. Volt olyan művész is – például Pély Barnabás vagy Dely Domonkos –, aki egy teljes lemezt szentelt a Petőfi-versfeldolgozásoknak. A beérkezett hanganyagok közül az elismert szakemberekből álló zsűri 200 alkotást emelt ki, ők egyenként 600 ezer forint jutalmat kaptak munkájukért.

A pályázattal kapcsolatban további információk érhetők el a Petőfi Kulturális Ügynökség weboldalán. A pályázatban díjazott előadók listája itt tekinthető meg.

Borítókép: Petőfi Sándor (Forrás: Facebook/Petőfi 200)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.