Lujza 2024. március 2.
logo

Szabadakarat: elérhető a darab teljes zenei anyaga

Magyar Nemzet
2023.12.08. 20:00
Szabadakarat: elérhető a darab teljes zenei anyaga

Két nap alatt négy telt házas előadáson mintegy hétezer néző volt kíváncsi októberben a Szabadakarat című újhullámos koncertszínházi előadásra. A merőben újszerű színpadi produkció Petőfi Sándor és Szendrey Júlia egymásnak jutott éveit meséli el. A darab teljes zenei anyaga, melyben tökéletesen megfér egymás mellett a mai pop-rock és alternatív rock friss hangzása, valamint az újhullámos magyar rap, mostantól mindenkinek elérhető.

A reformkor első „celebpárja”, Petőfi Sándor és Szendrey Júlia különc szokásait, felfokozott érzelemvilágukat, véleményformáló szerepük jelentőségét állította középpontba a Szabadakarat című újhullámos koncertszínházi előadás. A darab érdekessége, hogy míg a két főhőst prózai színészek – Staub Viktória és Tóth Mátyás – formálták meg, a lelkükben végbemenő változásokat Schoblocher Barbara és Ember Márk dalban adta elő. És volt a darabnak egy újhullámos zenei vonala is: az influenszer pár történeteit AKC Misi (Vellinger Mihály) és Filo (Fuchs Benjamin) rapben kommentelte a darab során.

A darabot a TulipánTündér Produkció vitte színpadra, a Petőfi 200 emlékév részeként. Fotó: Kaszner Nikolett

Mostanra a darab teljes zenei anyaga elérhető az összes digitális zenei platformon.

− Az albummal újragondoltuk a magyar zenés színház formanyelvét, elsősorban azzal a céllal, hogy a legfiatalabb generációnak is izgalmas és friss dalokkal mutassuk be Petőfi Sándor és Szendrey Júlia kettősét – meséli a hanganyagot zenei producerként jegyző Bella Máté. – A Szabadakarat zenei szövete egyfajta koktél, melyben a mai pop-rock és alternatív rock friss hangzása és az újhullámos magyar rap tökéletesen megfér egymás mellett – tette hozzá Bella.

A dalok szövegeit szerző Hujber Szabolcs elmondta, hogy 

a dalszövegek fő forrása Petőfi költészete, de nem feltétlenül úgy, ahogy az iskolában tanuljuk. 

– Ha a költőt elsősorban szerelmes férfiként képzeljük el (de hiszen az is volt), akkor az ebben az időszakban született alkotások is más értelmet nyernek, új, izgalmas jelentésekkel gazdagodhatnak. Például a Föltámadott a tenger szerelmes vers is lehet, a Minek nevezzelek pedig duett Júliával – mondta a szövegíró.

A rapbetéteket AKC Misinek és Filónak köszönhetjük, akik nagyon élvezték a projektet. – A mi szerepünk a darabban az volt, hogy a színpadon történteket a saját, modern szemüvegünkön keresztül, a saját zenei stílusunkban meséljük vagy kommentáljuk – nyilatkozta Filo. 

Nagyon nagy művészi szabadságot kaptunk a rendezőtől és a zenei rendezőtől egyaránt, szóval tényleg önazonos, szerintem izgalmas dalokat tudtunk csinálni

– tette hozzá AKC Misi.

A darabot a TulipánTündér Produkció vitte színpadra, a Petőfi 200 emlékév részeként, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Az előadás teljes zenei anyaga a digitális zenei szolgáltatásokban a produkció stratégiai partnere terjesztésében vált elérhetővé.

 

Borítókép: Október 21-én és 22-én az Erkel Színházban mutatták be az idén tízéves TulipánTündér Produkció legújabb alkotását (Fotó: Kaszner Nikolett)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.