Szarka Gyula Betlehemi csillag című lemezét mutatja be

Már elkezdődött Szarka Gyula Kossuth-díjas előadóművész és zeneszerző, a Ghymes alapító tagja Betlehemi csillag című új lemezének koncertturnéja, Komáromban, Vásárúton és Esztergomban léptek fel eddig. A gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló koncert a karácsonyi ünnepkör legszebb és legismertebb szokásdallamait vonultatja fel. Szarka Gyula lemezbemutató koncertjét szombaton, 17 órai kezdettel tartják Budapesten, a Fonó Budai Zeneházban.

2023. 12. 13. 5:42
Szarka Gyula
Fotó: Szarka Gyula archívum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szarka Gyula számára a karácsonyi ünnepkör kiemelten fontos, ezt az is mutatja, hogy a Ghymes együttes Mendika című lemezével az elmúlt másfél évtizedben bejárták a Kárpát-medencét, több száz koncertet adtak. Mint az előadó mondta, e program folytatásának tekinthető a most megjelent Betlehemi csillag című szólóalbum, amely a magyar nyelvterület számos vidékéről eleveníti fel az advent és a karácsonyi ünnepkör legszebb szokásdallamait. 

Szarka Gyula
Szarka Gyula az  advent és a karácsonyi ünnepkör legszebb szokásdallamait eleveníti fel.  Fotó: Szarka Gyula archívum

Szarka Gyula és vendégei 

A műsor felöleli az első adventi gyertya meggyújtásától vízkeresztig terjedő ünnepkört, azon belül az adventhez, a lucázáshoz, a betlehemezéshez, a mendikáláshoz, az újévi regöléshez és a háromkirályok köszöntéséhez is kapcsolódnak dalok, népi és egyházi énekek.

Az előadás a címadó dallal, a Betlehemi csillaggal zárul, melyet az összes résztvevő közösen ad elő. Beszélgetésünk során Szarka Gyula hangsúlyozta a keresztény kultúra és a magyar zenetörténelem örökségének fontosságát. Mint mondta, az előadás vidám, önfeledt örömünnep, hiszen a karácsony a születésről, szeretetről, reményről és az újrakezdés lehetőségéről szól.

– Fontosnak tartom, hogy gyermekeink és mi magunk is tisztában legyünk saját kultúránkkal – hangsúlyozta az énekes. 

Azért születhetett ez a hagyomány, mert ez a legsötétebb időszak, a szokások megélése fényesíti. Legfontosabb inspirációja ennek a lemeznek, amit szeretnék átadni: éljük a hagyományainkat! Fogjuk meg a gyerekek kezét, menjünk betlehemezni.

Emlékszem, milyen nagy hatással volt rám, amikor gyerekek voltunk és jöttek hozzánk mendikálni. A vacsoraasztalnál ültünk és megszólalt az ének az ablak alatt. Aztán mi is megtettük ezt a gyerekeimmel, fogtam a gitárt és elmentünk rokonokhoz, barátokhoz és énekeltünk nekik szenteste. Javaslom az iskolákban is ezt a lemezt, mert sokszor nem találnak megfelelő dalt a karácsonyi ünnepkör megünneplésére. Készítettünk egy videóklipet is a címadó dalhoz a nádszegi gyerekekkel. Felállítottuk a fenyőfát a templom közepébe és énekelve körbetáncoltuk – mondta mosolyogva. 

A lemezbemutató koncert vendége lesz Szvorák Katalin népdalénekes, aki gömöri betlehemes dalokat és újévi köszöntőket énekel. Pelsőczy László prózával teszi különlegessé az estet. Közreműködik a győri Révai Zenei Műhely, továbbá Csiba Júlia énekes, Nagy Szabolcs billentyűs, Bese Csaba basszusgitáros, a fúvós Jelasity Péter és Varjú Attila, aki az ütős hangszereket szólaltatja meg.

Borítókép: Szarka Gyula vendégeivel a  Fonó Budai Zeneházban lép fel (Fotó: Szarka Gyula archívuma)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.