– Megvolt az idei szüret?
– Még szeptember végén. Szép szüretünk volt, ilyen egészséges fürtöket régen nem láttunk. Nem rothadtak meg, lisztharmat sem bántotta őket. Némelyik szőlőszem már kezdett aszúsodni, de ez jót tesz majd a mustnak. A savak is kitűnőek, különösen a Szent György-hegyen. Az a legfontosabb, hogy meglegyen benne a harmónia.
– Felvidékiként hogyan talált rá a Szent György-hegyre és kezdett el borászkodni?
– Családommal általában a Balaton-felvidéken kirándultunk és a szívünkhöz nőtt az a vidék. Valahogy mindig a Badacsony környékén kötöttünk ki és beleszerettem az ottani borokba, ízekbe, tájba. Sokáig arról ábrándoztam, hogy ha egyszer lesz rá módom, ott veszek egy kis szőlőt. Ez az álmom valóra vált… Egyik legrégebbi borvidékünk ez, kiváló bazaltos talaja van, olyan borok teremnek ott, amilyenekre én vágyom.
– Tehát a fehérborra esküszik?
– Igen: olaszrizling, szürkebarát és a kéknyelű. Én is ezeket a hagyományos fajtákat művelem, csinálom. Van Szarkabarát fantázianevű szürkebarátom, és Kisangyalom nevű olaszrizlingem is. Fahordós érleléssel készítem őket, a kénen kívül semmilyen adalékanyagot nem használok. Így sokkal több vele a munka, de hát a fahordóban tud szépen lassan megérni a bor olyanra, amilyennek én elképzelem. Mi Mátyusföld és Csallóköz határán élünk, Nádszegen. Ott különösebb szőlőkultúra nincs, de mindenkinek volt egy kevés szőlője és saját bora. Tizenegy-két éve tart a borászkodás, és mindig vannak új dolgok, meglepetések, hisz minden évjárat más!
– Így érthető, hogy miért szentelt a bornak egy albumot (Bor és a lányka), ám az Ének a konyhában – mely szakács- és verseskönyv, no meg cédé is jár hozzá – a magyar ételek dicséretét zengi. Mi a kedvenc étele?
– Az egyik kedvencem a rongyos. Ez egy nagyon különleges felvidéki étel, csak abban a faluban készítik, ahol lakunk. A szomszéd faluban már nem is ismerik…
– Ezzel megfogott! Elárulja, mi az?
– Főtt krumpli reszelve, liszttel összegyúrva és mindenféle zsiradékkal megspékelve. A háziasszonyok ezt hajtogatják, majd pihentetik és újra hajtogatják, gyúrják. A végén rombuszokat vágnak ki belőle, és zsírban ropogósra sütik. Borkorcsolyaként is kitűnő. Feleségem galántai, és megmondtam neki, hogy ha szeretsz, akkor ezt meg kell tanulnod. Hát megtanulta, és jól is csinálja! Különben azért jelentettem meg könyv formájában a lemezt, mert rendkívül jó karikatúrák készültek hozzá, a könyvben pedig benne vannak a dalszövegek, no meg a költők és az én kedvenc receptjeim is.