Petőfi Sándor dicsérete dalokban

Újra és újra találkozunk Szarka Gyula Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja szerzeményei között Petőfi Sándor megzenésített verseivel. Összefoglaló zenei albumát most a költő bicentenáriuma tiszteletére alkotta meg, Petőfi dicsérete címmel. Ennek lesz lemezbemutató koncertje jövő hét pénteken délután hét órától a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

2022. 10. 13. 13:00
null
2022.10.10. Budapest Szarka Gyula énekes, gitáros, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miért foglalkozik ilyen kitartóan Petőfi költészetének zenés megjelenítésével?
– Tizenöt éve fedeztem fel magamnak újra, amikor a Bor és a lányka című lemezem készült, amely zömében Petőfi bordalait tartalmazza. A Ghymes és saját szólólemezeimen is megszólal egy-egy versének zenés adaptációja.

Petőfit az egyik legzseniálisabb költőnknek tartom. Időről időre rácsodálkozom egy-egy költeményére. Hihetetlen, hogy rövid, huszonhat éve alatt ilyen mennyiségű és elképesztő bölcsességgel átitatott irodalmat hagyott ránk.

– A bicentenárium tiszteletére megjelenő, Petőfi dicsérete című albuma olyan jól ismert verseket tartalmaz, mint a Pató Pál, Reszket a bokor, Falu végén kurta kocsma, A szabadsághoz, Szerelem és bor vagy a Csokonai Vitéz Mihály. Mi alapján válogatta a verseket?
– Olyan verseket választottam, amelyek közismertek, hogy közelebb hozzuk Petőfit az emberekhez. Elsősorban Petőfi humoros oldalát fogtam meg, de megjelenik a lemezen hazaszeretete, szabadságszeretete is.

Néhány éve érlelődik már bennem a gondolat, hogy egy összefüggő zenei albumot írjak Petőfiről. Szerettem volna egyrészt egy lemezre tenni a már korábban megjelent megzenésített Petőfi-verseket, másrészt újabbakat írni hozzájuk. A címadó dal vadonatúj szerzemény, kifejezetten erre az alkalomra írtam, a szövegben megidézve Petőfi karizmatikus sorait.

– Hogyan látja, mennyire fogékony a mai ember Petőfi költészetére?
– Azt tapasztalatom, hogy bár az iskolában tanulunk Petőfiről, de később gyakran feledésbe merül. Vissza kell őt hozni a köztudatba, remélem, ebben ez a lemez is segíteni fog. Ez a fiatalos lendület, dinamizmus, ami Petőfire jellemző, közel áll a mai fiatalokhoz is.

Egy jó költő ismérve az, hogy mindig aktuális marad. Szerintem minden esély megvan rá, hogy ezzel az emlékévvel, amelyet a magyar kormány meghirdetett, visszahozzuk költészetét a köztudatba. Hiszen akkor élnek tovább költőink, ha mondjuk és énekeljük a verseiket.

– Mi várható a koncerten a Magyar Nemzeti Múzeumban?
– Szép, ünnepélyes lemezbemutató koncert lesz. L. Simon László főigazgató rendelkezésünkre bocsátotta a dísztermet, amiért nagyon hálás vagyok.

Egy héttagú zenekarral játszom együtt: Varga Bori (szaxofon), Kollmann Gábor (szaxofon), Nagy Szabolcs (zongora), Bese Csaba (basszusgitár), Varjú Attila (dobok), Csiba Júlia (ének, vokál). Prózai szerepben Horányi László színművész. Ezúttal is hozom a Ghymes-zenékhez hasonló, népzenei ihletésű hangulatot, de régebbi korok stílusa és modern elemek is keverednek benne. 

Azt, hogy milyen hangszerek szólalnak meg az adott dalban, mindig a vers hangulata, tartalma, sugallata határozza meg. Mivel Petőfi huszonéves volt, arra gondoltam, hogy meg kellene szólaltatni fiatalokat is. Rátóti Zoltán segítségével felkértem néhány egyetemistát, akiknek Csikós Sándor tanár úrral választottunk Petőfi-verseket. Ők mondják majd el ezeket a koncerten. Így egy nagy társasággal ünnepelünk.

– Hol lehet majd látni ezt a koncertet a lemezbemutató után?

– Szeretnénk Pozsonyban előadni, aztán a Felvidék több városában, de tervezek egy Kárpát-medencei turnét is, ahol nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is szeretném megmutatni a dalokat. 

Hiszem azt, hogy ha ezeket zenekísérettel tárjuk a fiatalabb korosztály elé, akkor észrevétlenül és jókedvvel fogadják be. Az album küldetése visszahozni közénk Petőfit, a dalokat pedig sokan, sok helyen énekeljük együtt. Ha ez létrejön, a lemez teljesítette a legnemesebb feladatát.

A koncertre jegyek ide kattintva válthatók.

Borítókép: Szarka Gyula Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.