Három évtizede a képzőművészet jövőjéért

Idén ünnepli harmincéves jubileumát a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola. Az intézmény a fennállása óta eltelt 30 év alatt több ezer tanítvánnyal szerettette meg a különböző képzőművészeti ágakat. Közülük többen elismert művészekké váltak, mások pedig tanárokként tértek vissza az alma materbe. A jeles évfordulót egyebek mellett a Katona József Könyvtárban megnyílt nagyszabású tárlattal ünnepli az iskola. Erről is mesélt Bruncsák András, a szabadiskola alapítója, vezetője a BAON.hu írportálon megjelent interjúban.

2024. 01. 01. 21:30
null
Fotó: Szilágyiné Tukács Orsolya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A festőművész kiemelte, hogy a harminc év kapcsán a jelenlegi tanítványok alkotásai mellett olyan régi tanulók is bemutatkoznak, akik mára befutott művészekké váltak. 

Bruncsák András, a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola alapítója és vezetője (Fotó: Bús Csaba/archív felvétel)

Ezres nagyságrendet képvisel mára régi, művészeti diplomát szerzett növendékeink száma, mintegy kétszáz életutat folyamatosan figyelemmel is követek. Közülük ötvenen vállalták, hogy a jubileumi tárlatra anyagot adnak, sőt személyesen el is jöttek a megnyitóra

 – büszkélkedett az intézményvezető.
Bruncsák András arra is kitért, hogyan férnek meg egymás mellett az amatőr és profi alkotások. Mint mondta, a két anyagot úgy installálták össze, hogy bár jól elkülönülnek, szemben vannak egymással, mégis kiegészítik egymást, és tökéletesen bemutatják a generációs folyamatokat. 

Mindkét anyagban nagyszerű munkák láthatók. A jelenlegi szabadiskolások közül a kiállításon látható olyan növendék alkotása, aki szeptemberben érkezett hozzánk, de többen már régebb óta nálunk tanulnak. Összességében elmondhatom: minden alkotásban ott rejlik a kreativitás, a játékosság, pontosan az, amit mi a legnagyobb értéknek tartunk a szabadiskolában

– hangsúlyozta a festőművész, aki az interjúban arról is mesélt, hogy nyaranta a veránkai alkotótáborba is elviszi a rátermett növendékeket, hogy megtapasztalhassák a szabadban való alkotást. Sőt, azt is elárulta, hogy honnan eredt a szabadiskola létrehozásának ötlete.
Egyebek mellett erre is választ ad a BAON.hu oldalon olvasható interjú.

Borítókép: A tárlaton megférnek egymás mellett a profi és az amatőr alkotások (Fotó: Bús Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.