A modern kori „reneszánsz ember” emlékét őrzi a kötet

A népszerű pécsi polihisztor emlékére megszületett, Pécsi Csaba által szerkesztett In memoriam Dobos László című kötet bemutatójának a Civil Közösségek Háza Méhes Károly-terme adott otthont január 19-én.

Forrás: Bama.hu2024. 01. 22. 8:00
null
Fotó: Szilágyiné Tukács Orsolya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dobos Lászlót Ivasivka Mátyás nevezte polihisztornak egy, a Dunántúli Naplóban megjelent írásában, s ennél találóbb kifejezést nehezen találhatnánk a rendkívül sokoldalú karnagyra, aki valódi reneszánsz emberként egyedülállóan széles körű kulturális tevékenységet végzett. 1932-ben született. Karnagyi munkája mellett zeneszerző, szövegíró, műfordító, hitoktató, főiskolai oktató volt, 25 évig vezette a Liszt Ferenc Zeneiskolát, 16 évig a Pécsi Hittudományi Főiskolán oktatott – tájékoztat a Bama.hu oldalon megjelent írás.

A reneszánsz ember játékos pedagógiai anyagokat, módszertani segédleteket, könyveket publikált, sőt a felnőttkatekézis lehetőségeit is kutatta. Tillai Auréllal közösen 1958-ban megalapította a Pécsi Kamarakórust, de a Pius-templomban is énekkart indított és vezetett. 

A nemrég kiadott kötetet Pécsi Csaba, egykori kórustársa, tanítványa szerkesztette azzal a céllal, hogy a kiemelkedő életművű polihisztornak méltó és maradandó emléket állítson. A könyvben huszonkét, Dobos Lászlóhoz élete és pályája során kapcsolódó személy írása olvasható, emellett a szerkesztő az egykori karnagy életrajzát is összeállította. Mint Pécsi Csaba elmondta, ehhez Dobos családja, rokonai, barátai, tanítványai és munkatársai is hozzájárultak, a szerkesztő pedig a lehető legteljesebb kép megalkotására törekedve papírra vetette „Laci bácsi” életútját.

Élete különböző területeit alapul véve osztottuk fejezetekre a könyvhöz megírt életrajzot, Dobos László életének, pályájának olyan aspektusait bemutatva, melyeket egymással párhuzamosan művelt. Így külön kitér a kötet a zenetanári, hitoktatói, karnagyi, írói, illetve zeneszerzői tevékenységére is

– idézte Pécsi Csaba szavait a Bama.hu cikke.
Dobos László írásai a 2000-es években a Dunántúli Napló Hit­élet rovatában is több alkalommal megjelentek, ezekből három novelláskötet is megjelent Vörös felhőtengeren, Ló a templomban, illetve Mese a kerékpárról címekkel. A pénteki kötetbemutatón közreműködött Megyimóreczné Schmidt Ildikó zongorán, Szauer Dezső felolvasással, valamint a Dobos László Emlék-Kamarakórus.

Az eredeti írás ezen a linken olvasható.

 

Borítókép: Dobos László, a modern kori reneszánsz ember (Fotó: Bama.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.